Przeprogramowanie sterownika - pytanie.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
skaktus

Przeprogramowanie sterownika - pytanie.

Post autor: skaktus »

Witajcie.

Mam z DX od jakiegoś czasu sterownik, taki jak ten:

http://www.dealextreme.com/p/3v-8-4v-5w ... -1mm-26111

Sterownik jak widać według opisu ma mieć 1,2A, 600 mA oraz stroboskop. W sumie ilość trybów się zgadza, ale sterownik podaje w XPG-R5 neutralną max 900 mA, w trybie LOW ma ledwo 100 mA a stroboskopu nie mierzyłem.

Po złożeniu reklamacji do DX wysłali kolejny sterownik, ten różni się tym że ma... 5 trybów (4 różne jasności) oraz stroboskop. Z tego wnioskuję że jest to typowa konstrukcja, w której ilość trybów zależy od oprogramowania. Po rozebraniu układu, stwierdzam scalaka, 8 nóżek, wyglądającego jak typowy układ (spotykany np. w akumulatorach w laptopach) z całym oprogramowaniem.

Czy ktoś wie na jakich najczęściej cudach takie sterowniki działają, czym je czytać ?
DNF

Post autor: DNF »

Najpierw fota makro :) Masz tam coś napisane na scalakach?
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Witajcie. Jako że święta były to wiecie...

Poniżej zamieszczam foto drivera już "rozpieczętowanego" gdyż składa się on z dwóch płytek scalonych razem za pomocą jednego 3 pinów.

Na układach nie ma żadnych napisów - niestety.

Obrazek

D+ i D- to zasilanie diody

Z+ i Z- to zasilanie drivera

Driver pracuje w zakresie od 3V do 8V

Po środku płytki po lewej widać przegrzany element - podejrzewam że jest to rezystor, ale niestety nie mogę wiele z niego odczytać. Musiał bym drugi sterownik rozbierać. Grzanie nastąpiło przy pierwszym podłączeniu. Każde kolejne przeszło już bez problemu.

Chciałbym aby sterownik miał takie tryby:
-700 mA
-350 mA
-100 mA

Może ktoś z was ma taką wiedzę żeby to osiągnąć...
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Witam.
Jeśli nie ma oznaczeń to raczej nic nie da się zrobić. Sam mam taki sterownik ale wygląda on całkiem inaczej w środku. Najlepiej kupować driver AK47 z attiny13 i AMC7135 a jeśli trzeba większy prąd to 8xAMC. Jeśli ktoś potrafi pisać proste programy to można zrobić dowolne tryby w tych driverach. Problemem może być tylko wąski zakres napięcia zasilania.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Wydaje mi się, że może to być jednak Pic, gdyż do pierwszej nóżki jest coś dołączone, a ATtiny ma tam Reset, i z reguły się nic nie podłącza. Masa też zdaje się idzie na nóżkę nr 5 a nie na 4.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
studzin

Post autor: studzin »

No chyba, że PCB jest zaprojektowana zgodnie ze sztuką i reset jest podciągnięty do VCC.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Tylko, że oni chyba programują po polutowaniu, aby wyeliminować kłopoty z gubieniem pamięci przy podgrzaniu, no i jeszcze nie spotkałem tak zaprojektowanej płytki w driverku, choć wszystkiego jeszcze nie widziałem ;)
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
studzin

Reset zawsze powinien być pociągnięty do plusa bo jak go zostawisz w powietrzu to istnieje szansa na niespodziewany reset.

@skaktus
masz może miernik z testem diody?
jeśli tak to zobacz gdzie jest masa a gdzie plus na pinach procka.
Attiny:
Obrazek
PIC:
Obrazek
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

studzin pisze:Reset zawsze powinien być pociągnięty do plusa bo jak go zostawisz w powietrzu to istnieje szansa na niespodziewany reset.
Nie demonizujmy, nie jest tak źle. Nie widziałem jeszcze drivera latarkowego 17mm na ATtiny13 z podciągniętym resetem.

Poza tym, stosowny algorytm programu zapobiega jakiemukolwiek złu po resecie. U mnie przy opcji z pamięcią trybu pojedynczy reset robi nic. Tak samo, jak chwilowy zanik napięcia, też robi nic - nie zmienia trybu.

Nie wiem nawet, czy oko zaobserwuje krótkie przygaśnięcie LED gdyby w ogóle przydarzył się niekontrolowany reset.
studzin

Greg oczywiście można zabezpieczyć taki prosty sterownik softwarowo przed resetem. Ja tylko spekulowałem, że na upartego może to być Attiny. Receptę na rozpoznanie procka podałem i teraz czekamy na potwierdzenie czy to pic, czy nie pic.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

studzin pisze:Ja tylko spekulowałem, że na upartego może to być Attiny.
Nie może to być ATtiny w żadnym wypadku. Nóżka nr 8 połączona jest z zewnętrznym okręgiem - masą :)

To jest PIC.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
ODPOWIEDZ