Przeprogramowanie sterownika - pytanie.
Przeprogramowanie sterownika - pytanie.
Witajcie.
Mam z DX od jakiegoś czasu sterownik, taki jak ten:
http://www.dealextreme.com/p/3v-8-4v-5w ... -1mm-26111
Sterownik jak widać według opisu ma mieć 1,2A, 600 mA oraz stroboskop. W sumie ilość trybów się zgadza, ale sterownik podaje w XPG-R5 neutralną max 900 mA, w trybie LOW ma ledwo 100 mA a stroboskopu nie mierzyłem.
Po złożeniu reklamacji do DX wysłali kolejny sterownik, ten różni się tym że ma... 5 trybów (4 różne jasności) oraz stroboskop. Z tego wnioskuję że jest to typowa konstrukcja, w której ilość trybów zależy od oprogramowania. Po rozebraniu układu, stwierdzam scalaka, 8 nóżek, wyglądającego jak typowy układ (spotykany np. w akumulatorach w laptopach) z całym oprogramowaniem.
Czy ktoś wie na jakich najczęściej cudach takie sterowniki działają, czym je czytać ?
Mam z DX od jakiegoś czasu sterownik, taki jak ten:
http://www.dealextreme.com/p/3v-8-4v-5w ... -1mm-26111
Sterownik jak widać według opisu ma mieć 1,2A, 600 mA oraz stroboskop. W sumie ilość trybów się zgadza, ale sterownik podaje w XPG-R5 neutralną max 900 mA, w trybie LOW ma ledwo 100 mA a stroboskopu nie mierzyłem.
Po złożeniu reklamacji do DX wysłali kolejny sterownik, ten różni się tym że ma... 5 trybów (4 różne jasności) oraz stroboskop. Z tego wnioskuję że jest to typowa konstrukcja, w której ilość trybów zależy od oprogramowania. Po rozebraniu układu, stwierdzam scalaka, 8 nóżek, wyglądającego jak typowy układ (spotykany np. w akumulatorach w laptopach) z całym oprogramowaniem.
Czy ktoś wie na jakich najczęściej cudach takie sterowniki działają, czym je czytać ?
Witajcie. Jako że święta były to wiecie...
Poniżej zamieszczam foto drivera już "rozpieczętowanego" gdyż składa się on z dwóch płytek scalonych razem za pomocą jednego 3 pinów.
Na układach nie ma żadnych napisów - niestety.
D+ i D- to zasilanie diody
Z+ i Z- to zasilanie drivera
Driver pracuje w zakresie od 3V do 8V
Po środku płytki po lewej widać przegrzany element - podejrzewam że jest to rezystor, ale niestety nie mogę wiele z niego odczytać. Musiał bym drugi sterownik rozbierać. Grzanie nastąpiło przy pierwszym podłączeniu. Każde kolejne przeszło już bez problemu.
Chciałbym aby sterownik miał takie tryby:
-700 mA
-350 mA
-100 mA
Może ktoś z was ma taką wiedzę żeby to osiągnąć...
Poniżej zamieszczam foto drivera już "rozpieczętowanego" gdyż składa się on z dwóch płytek scalonych razem za pomocą jednego 3 pinów.
Na układach nie ma żadnych napisów - niestety.
D+ i D- to zasilanie diody
Z+ i Z- to zasilanie drivera
Driver pracuje w zakresie od 3V do 8V
Po środku płytki po lewej widać przegrzany element - podejrzewam że jest to rezystor, ale niestety nie mogę wiele z niego odczytać. Musiał bym drugi sterownik rozbierać. Grzanie nastąpiło przy pierwszym podłączeniu. Każde kolejne przeszło już bez problemu.
Chciałbym aby sterownik miał takie tryby:
-700 mA
-350 mA
-100 mA
Może ktoś z was ma taką wiedzę żeby to osiągnąć...
Witam.
Jeśli nie ma oznaczeń to raczej nic nie da się zrobić. Sam mam taki sterownik ale wygląda on całkiem inaczej w środku. Najlepiej kupować driver AK47 z attiny13 i AMC7135 a jeśli trzeba większy prąd to 8xAMC. Jeśli ktoś potrafi pisać proste programy to można zrobić dowolne tryby w tych driverach. Problemem może być tylko wąski zakres napięcia zasilania.
Jeśli nie ma oznaczeń to raczej nic nie da się zrobić. Sam mam taki sterownik ale wygląda on całkiem inaczej w środku. Najlepiej kupować driver AK47 z attiny13 i AMC7135 a jeśli trzeba większy prąd to 8xAMC. Jeśli ktoś potrafi pisać proste programy to można zrobić dowolne tryby w tych driverach. Problemem może być tylko wąski zakres napięcia zasilania.
Witam
Tylko, że oni chyba programują po polutowaniu, aby wyeliminować kłopoty z gubieniem pamięci przy podgrzaniu, no i jeszcze nie spotkałem tak zaprojektowanej płytki w driverku, choć wszystkiego jeszcze nie widziałem
Tylko, że oni chyba programują po polutowaniu, aby wyeliminować kłopoty z gubieniem pamięci przy podgrzaniu, no i jeszcze nie spotkałem tak zaprojektowanej płytki w driverku, choć wszystkiego jeszcze nie widziałem
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Nie demonizujmy, nie jest tak źle. Nie widziałem jeszcze drivera latarkowego 17mm na ATtiny13 z podciągniętym resetem.studzin pisze:Reset zawsze powinien być pociągnięty do plusa bo jak go zostawisz w powietrzu to istnieje szansa na niespodziewany reset.
Poza tym, stosowny algorytm programu zapobiega jakiemukolwiek złu po resecie. U mnie przy opcji z pamięcią trybu pojedynczy reset robi nic. Tak samo, jak chwilowy zanik napięcia, też robi nic - nie zmienia trybu.
Nie wiem nawet, czy oko zaobserwuje krótkie przygaśnięcie LED gdyby w ogóle przydarzył się niekontrolowany reset.
Nie może to być ATtiny w żadnym wypadku. Nóżka nr 8 połączona jest z zewnętrznym okręgiem - masąstudzin pisze:Ja tylko spekulowałem, że na upartego może to być Attiny.
To jest PIC.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)