Nowy w klubie HID'ów :)

...wszystko związane z lampami wyładowczymi, HID i nie tylko...
Awatar użytkownika
piotrek966

Nowy w klubie HID'ów :)

Post autor: piotrek966 »

Hej,

Niestety aparat jakim dysponuję nie pstryka za pięknych fotek w słabym oświetleniu (chodz "słabe" raczej tutaj nie pasuję :) ), pomimo wszystko postanowiłem się lekko pochwalić.

Mój Hidzio powstał na bazie popularnego żółtego Chińskiego szperacza, tak samo Chinski jak obudowa jest palnik 4300K i przetwornica (malutka niebieska dostępna na alledrogo).
Całość zasilam żelowym 4,5Ah akumulatorem który wraz z przetwornicą bez najmniejszego oporu zmieścił się do środka.

Runtime po 10 godzinach ładowania i napięciu na aku 13,15 V wyniósł dokładnie 45 minut, z czego jestem raczej zadowolony

Wygląda standardowo:

Obrazek

Aby lepiej skupić wiązkę przesunąłem palnik o kilka milimetrów, jest teraz prawie dobrze, w wolnej chwili spróbuję to jeszcze poprawić.

Na pierwszy plan fotka komina elektrociepłowni na Pogórzu w Gdyni, nie widać tego zbytnio ale na żywo z odległości 600m widoczna jest wyraźnie oświetlona część komina. (pomimo bardzo jasnego otoczenia).

Obrazek

Odniesienie - hala znajduję się w odległości 100m, słup wysokiego napięcia, ledwo za nią widoczny to już 220m.

Obrazek

Taraz oświetlamy hale:
Obrazek
A teraz słupy.
Obrazek

Jeśli nie zabraknie mi chęci to wyciągnę przyjaciela dysponującego porządnym sprzętem fotograficznym i coś tam jeszcze pstryknę.

I na koniec
Obrazek

To tak dla rozruszania działu :)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Jak określiłeś runtime, na podstawie napięcia na akumulatorze?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
piotrek966

Nie, no takim magikiem to nie jestem :) Po całonocnym lądowaniu zwykłym 0,5 amperowym zasilaczem odpalilem lampke i czekałem aż zacznie przygasac, kilka chwil później jest off. To stąd te 45 minut.

[ Dodano: 4 Styczeń 2012, 20:13 ]
W ramach relaksu dodałem do HID'a wskaźnik napięcia akumulatora (kit J-75) Nie jest to zbyt precyzyjne... ale wiem przynajmniej kiedy aku jest już naładowany. Wyłączonego nie widać, włączony razi po oczach :wink:

Obrazek

i włączony

Obrazek

Pstryczek póki co w wersji beta, na kabelku:

Obrazek

Pozdrowienia dla maniaków :mrgreen:
philut

Post autor: philut »

Super przeróbka! Bardzo mi się podoba twoja konstrukcja. Można wiedzieć ile całość kosztowała? Gdzie kupiłeś latare?
Awatar użytkownika
piotrek966

Przetwornica i palnik, wyszukany na allegro i odebrany osobiście (firma Interlook). Te dwa elementy to koszt 70 zł (przetwornica 50zł palnik 20zł).

Jest jeszcze jeden sprzedawca z Gdyni i można było taki zestawik dorwać za 50 zł (ale akurat nie miał palnika w odcieniu 4300K.

Sama latarka kupiona przez allegro jako uszkodzona pół roku temu, koszt z tego co pamiętam to 45 zł.

Akumulator to złotych 50.

Przetwornica 50zł
Palnik 20zł
Body 45zł
Aku 50zł
Wskaźnik aku 8zł

Sumarycznie ~ 170 zł.

Pozdrawiam!
philut

Post autor: philut »

Dzięki za info. Już patrzałem na allegro, ale niestety nie ma tej latarki w sprzedaży, wszystkie bazują na LED'ach. Z pewnością inne by się nadawały, ale nie widziałem żadnej taniej z tak wielką soczewką.
Pozdro!
Awatar użytkownika
piotrek966

Jeszcze tydzień temu były 3 sztuki, obserwuj kategorię.
Jeśli znajdę aukcję w zakładkach powiem Ci jaki to sprzedawca.

edit

Tutaj (aukcja zakończona):
http://allegro.pl/latarka-akumulatorowa ... 08148.html

edit

A tutaj trwająca :) i to nówka
http://allegro.pl/latarka-akumulatorowa ... 76060.html
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Co to za wskaźnik rozładowania?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
piotrek966

Jabel J-75, wskaźnik napięcia akumulatora.

http://jabel.com.pl/?cf4f9d4d3e1b1c58b0 ... 7cd,ww,101,,

Pozdrawiam.
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Ale ten włącznik to mi nie wygląda na wysokoprądowy. :???: Stosowałeś jakiś przekaźnik albo mosfeta?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
piotrek966

Włącznik jest standardowy, działał z 100W halogenem i póki co teraz też daję rade.
Pozdrawiam.
cristoforo

Post autor: cristoforo »

fajnie to wyszło i pięknie świeci

Ja mam nowy palnik 4300k ale markowy samochodowy i oryginalną przetwornicę samochodową ale jest za duża na takie zabawy...więc poszukam jakiegoś maleństwa
jaki akumulator żelowy kupić?
i tak się zastanawiam czy nie ma może takiego reflektora ale bardziej głębszego i czy gdybym zastosował soczewkę nie będzie lepiej skupiać światła??

nie chce zakładać nowego wątku :roll: więc pozwole zadać tu kilka pytać co pomoże nowemu konstruktorowi na jakieś poźniejsze zmiany :wink:
Awatar użytkownika
piotrek966

cristoforo Akumulator 12V, bierz taki jaki jesteś w stanie upchnąć do body / ewentualnie zastanów się czy ważniejszy jest dla Ciebie runtime czy waga :)

Reflektory są, sprawdź tu wesem, pamiętaj tylko o średnicy.
Co do soczewek, tych samochodowych, z tego co wyczytałem nie nadają się zbytnio do takiego projektu, nie skupiają światła w jeden punkt.

Pozdrawiam
elektroservice

Post autor: elektroservice »

Wczoraj trafiła mi się identyczna latarka z padniętymi akumulatorkami.
W środku siedziała dość dziwna żarówka H3, bo na trzonku ma ona wybite takie coś: H3-12V-300W a w rzeczywistości na pewno tyle nie ma, bo włącznik w latarce jest na 6A więc nie wytrzymałby prawie 25A jakie pobierałaby z akumulatorów żarówka 300W tak więc to ewidentna ściema.
Oczywiście latarka zostanie przerobiona na xenon 6000K, póki co wpasowałem w reflektor i odpowiednio zdystansowałem palnik H3 6000K uzyskując całkiem dobry efekt, pozostało mi tylko kupić akumulator 7.2Ah żelowy i mogę całość poskładać. Przetwornice również mam z firmy Interlook małą, niebieską i z przykrością stwierdzam że nie są to za dobre przetwornice, bo wyraźnie nie dociążają palników. Palnik 6000K na takiej przetwornicy świeci z wyraźnym odcieniem niebieskiego, natomiast po podłączeniu pod przetwornice Vertex, które z wyglądu i rozmiarów są identyczne jak Hella świeci zimnym, białym światłem bez niebieskich zafarbów i świeci zauważalnie jaśniej.

Pozdrawiam :smile:
ODPOWIEDZ