3xR20 i XP-E jaki driver?
3xR20 i XP-E jaki driver?
Jako, że ojciec dawno temu kupił latarkę-zoom bodaj w Lidlu pod tytułem "12W", która świeci bardziej na niebiesko niż biało, dioda poza mpcb 20mm nie ma żadnego chłodzenia (praktycznie wisi w powietrzu) i jest zasilana bezpośrednio z baterii to postanowiłem ją poprawić. Dawno temu kupiłem też kilka sztuk XP-E w bardzo dobrej cenie.
Misja jest taka:
-zasilić XP-E 1000mA,
-akumulatorki 3xR20,
-driver na Attiny,
-AMC'ki chyba odpadają, bo Vf=3,5V, a z na maksa naładowanych akusów idzie 3,6V.
Co polecacie w takim układzie?
Misja jest taka:
-zasilić XP-E 1000mA,
-akumulatorki 3xR20,
-driver na Attiny,
-AMC'ki chyba odpadają, bo Vf=3,5V, a z na maksa naładowanych akusów idzie 3,6V.
Co polecacie w takim układzie?
Dokładnie, sterownik identyczny, jak do zasilania 1x li-ion. Mnóstwo masz tego na rynku, w Polsce też są dostępne od ręki.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Tyle, że li-ion przy osiągnięciu 2,7V jest rozłączany przez większość sterowników na tinny, a NiMH mają jeszcze sporo energii do 2,4V(0.8V*3). Wiadomo można napisać nowy soft, ale to chciałem bardziej przyszłościowo(obecnie mam inżynierkę na głowie).
Poza tym jeśli dobrze myślę to AMC to stabilizator liniowy i przy Uzas<Vf jasność będzie drastycznie spadać.
Poza tym jeśli dobrze myślę to AMC to stabilizator liniowy i przy Uzas<Vf jasność będzie drastycznie spadać.
To że jest Attiny na pokładzie, nie oznacza, że ma soft z ochroną ogniwa
AMC7135 działają do napięcia 2.7V, a co do stabilizacji to masz rację.
Po spadku napięcia na ogniwie poniżej Vf diody + 0,12V jasność będzie płynnie spadać.
Jeśli chcesz mieć stałą jasność w czasie to sterownik step-down, ale wtedy albo 2-3x li-ion,
lub 4x NiMH.
Pozdrawiam
DNF
Edycja
Poza tym, Poniżej 0.9V to już uszkadzasz ogniwo
AMC7135 działają do napięcia 2.7V, a co do stabilizacji to masz rację.
Po spadku napięcia na ogniwie poniżej Vf diody + 0,12V jasność będzie płynnie spadać.
Jeśli chcesz mieć stałą jasność w czasie to sterownik step-down, ale wtedy albo 2-3x li-ion,
lub 4x NiMH.
Pozdrawiam
DNF
Edycja
Poza tym, Poniżej 0.9V to już uszkadzasz ogniwo