Witam wszystkich serdecznie w Nowym Roku. To mój pierwszy post i mam nadzieję, że zabawię dłużej na tym forum.
Modyfikacjami latarek zajmuję się bardzo amatorsko już od jakiegoś czasu ale tylko pod względem optyki. Do tej pory bawiłem się tylko tradycyjnymi żarówkami (kryptony i itp.) ale tu sprawa była generalnie prosta. Większość robiłem na własny użytek lub znajomym. Teraz przyszła kolej na diody i tu już nie jest tak łatwo. Tu jeszce trzeba sie nauczyć modyfikacji pod względem elektroniki.
Pierwsze moje nabytki to takie chińszczyzny modowane z allegro, które wg opisów miały świecić po 300m ale 100 to był max. Więc dorabiałem do nich głowice z pręta alumuniowego i polerowałem w środku lustro ale ciężko było uchwycić dobry strumień światła. Udawało się powielu próbach wyciagnąć zasięg realnego snopu do 150-200 m. Było to niestety pracochłonne i kosztowne bo materiał drogi. Ale czasem wychodził całkiem niezły sprzęt.
Niedawno nabylem Solarforce skyline I i do tego głowica z soczewką asferyczną MAGlite dorobiona tuleja redukcyjna z mosiądzu i zasięg gitara 120 - 150m widoczny prawie każdy, nawet mały obiekt i to czasem w trudnych warunkach. Większe obiekty do 250m
Nabyłem ostatnio również latarkę MTE MC-G33 1000 lumens ale odnoszę wrażenie, że nie jest ona wyposażona w regulator gdyż światło słabnie dosyć mocno z czasem. Druga sprawa to lustro jest OP i za dużo światła ucieka na boki niepotrzebnie, szukam właśnie odbłyśnika gładkiego który wydłużyłby zasięg. Nie chcę bawić się znowu w eksperymentowanie i zużyc 1,5m pręta aluminiowego bo już i tak mi się zdażało dla jednej latarki (jestem uparty). Mam zainstalowaną, na tym MTM wspomnianą głowicę MAGLite z soczewką asferyczną, zasięg super, na dystansie 240m (według google maps) mam kwadrat o boku ok.10m i wyraźnie widzę każy obiekt (sarna, drzewo, człowiek itp) i podejrzewam że można by tam przeczytać gazetę. Przy sprzyjających warunkach oświetlam biały budynek ok. 530m (wg google maps) i wyraźnie widać jego kształt. Problem polega tylko na tym, że latarka choć mała jest ciężka przez mosiężną tuleję redukcyjną jaką sobie utoczyłem no i sama głowica też trochę waży z powodu grubej soczewki i nie nadaję się do montowania na rowerze. Dlatego potrzebuję właśnie reflektora SMO do MTE MC-G33.
Czy nie spotkał się ktoś z czymś takim lub wie gdzie zapytać?
Przepraszam, że się tak rozpisałem ale czasem tak mam
MTE MC-G33 1000 lumenów i gładki reflektor SMO
MTE MC-G33 1000 lumenów i gładki reflektor SMO
Ostatnio zmieniony wtorek 10 sty 2012, 22:08 przez Zbychur, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj na naszym forum, czytam ciekawe rzeczy piszesz, czuje że tu znajdziesz wiele przydatnych rozwiązań. Miło mi powitać nowego forumowicza.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Midilight 3x XM-L(gorgonzola)/JetBeam M1X/ Midilight 5x R5(puszkin)/ Biedrono mag 2D XM-L/ SF Skyline I/ MacTronic Black Eye/ JetBeam Jet III R5(zgubiona)/ Lumintop P2C/ Nitecore EX11/ Zebralight H31/ Xeno Tiger E03/ Eagletac D25LC2mini/ cdn.
Witaj
Zmierz jak możesz wymiary obecnego reflektora
Chyba, że głowica klejona to się pomęczysz trochę.
Można dostać różne reflektory w sklepach typu: www.kaidomain.com
lub www.dealextreme.com tylko najlepiej najpierw znać wymiar.
Pozdrawiam
DNF
Zmierz jak możesz wymiary obecnego reflektora
Chyba, że głowica klejona to się pomęczysz trochę.
Można dostać różne reflektory w sklepach typu: www.kaidomain.com
lub www.dealextreme.com tylko najlepiej najpierw znać wymiar.
Pozdrawiam
DNF
Dzieki za podpowiedź. Generalnie z wymiarem nie ma problemu bo głowica jest rozbieralna. Będę szukał czegoś, co wejdzie do oryginalnej ale jeśli nie będzie to będę musiał dorobić sobie nową głowicę, jak tylko uda mi się uruchomić na nowo tokarkę (bo posypały się trybka w chińszczyźnie). Szukam tylko lustra, które dobrze skupi xm-l a wiem już z doświadczenia, że to nie łatwe. Raz się w miarę udało to zrobić (wspomniane w 1-szym poście1,5m aluminium) ale światełko zostało zhandlowane, a nie zrobiłem sobie rysunku.
Tego to jestem świadom. Nie wiem tylko dlaczego producent podaje takie parametry. Chyba że to jest pomiar na diodzie, a straty na optyce robią swoje. Generalnie nie jest z nią tak źle, a soczewa daje naprawde niezły wykop tylko ciężka jest przez to i trudno ją włożyć dokieszeni kurtki. Jak znajdę trochę wicej czasu to wrzucę foty.