UltraFire WF-501B Problem z wlacznikiem

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
kPietrzak

UltraFire WF-501B Problem z wlacznikiem

Post autor: kPietrzak »

Witam

Od kilku dni w mojej UF WF-501B mam problem z wlacznikiem - zawiesil sie na jednym trybie(najmocniejszym lub prawie najmocniejszym) i nie mozna z tym nic zrobic - nie pomaga ani podwojne klikniecie, ani lekkie klikniecie.
Miewalem tak wczesniej, gdy dlugo pracowala i robila sie ciepla, ale zawsze po ostygnieciu to mijalo.

Mam dokladnie ta latarke:
http://www.dealextreme.com/p/ultrafire- ... 8650-39359
(staniala, fajnie;)

Licze sie z koniecznoscia wymiany wlacznika, ale jesli daloby sie cos zrobic, to chetnie sprobuje.

Z gory dzieki za pomoc
Pozdrawiam
DNF

Post autor: DNF »

Próbowałeś wykluczyć włącznik?
Awatar użytkownika
SISmaster

Post autor: SISmaster »

kPietrzak Wygląda to na 100% problem z driverem,dla pewności zrób prosty test odkręć ''dupkę'' włącznika i przewodem dotknij do ''-" (minusa) baterii i do gwintu latarki.
''Robota to prymitywny sposób spędzania wolnego czasu - F.Kiepski''
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Rozprogramowanie pamięci procesora spowodowane pracą w wysokiej temperaturze przekraczającej parametry katalogowe.

Objaw jest mi znany, przerabiałem kilka przypadków w różnych latarkach i "gołych" sterownikach. Dotyczy to zwłaszcza driverów wiszących na kabelkach lub nienależycie chłodzonych i przegrzewanych przez pracującą diodę mocy.

Ten objaw potwierdza przypadłość w 99%
"Miewalem tak wczesniej, gdy dlugo pracowala i robila sie ciepla, ale zawsze po ostygnieciu to mijalo."
DNF

Ale skoro wcześniej mijało, to skąd skasowanie pamięci procka zbyt wysoką temperaturą?
Ja miałem problem z AMCkami, tzn po nagrzaniu się piguły prąd spadał o połowę, do tego ciągłe pomrugiwanie.
Przyczyną okazały się wadliwe przelotki, które po nagrzaniu, pod wpływem rozszerzalności cieplnej traciły kontakt z płytką.
Po ostygnięciu wszystko wracało do normy. Rozwiązaniem było zrobienie nowych przelotek.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Przegrzany procesor nie pracuje poprawnie, po ostudzeniu to mija. Jednak dłuższa ekspozycja na wysokie temperatury uszkadza zawartość pamięci. Wtedy nawet "na zimno" nie działa poprawnie.
DNF

Rozumiem, dzięki za wyjaśnienie :)
kPietrzak

SISmaster pisze:kPietrzak Wygląda to na 100% problem z driverem,dla pewności zrób prosty test odkręć ''dupkę'' włącznika i przewodem dotknij do ''-" (minusa) baterii i do gwintu latarki.
Sprawdzilem wlasnie - to nie wlacznik byl problemem.
Gdy przytknalem noz do baterii i gwintu slyszalem ciche piszczenie;) nie wazne

Wymiana drivera bedzie oplacalna?
DNF

To że słyszałeś ciche piszczenie to nic złego :) To normalne przy PWM.
A co do opłacalności. Jeśli poprawisz warunki termiczne, żeby znów nie dopuścić do przegrzania,
to jest to opłacalne :)
Pozdrawiam
DNF
kPietrzak

Znalazlem kilka produktow:
http://www.dealextreme.com/p/cree-p3-wh ... 8-4v-17592
http://www.dealextreme.com/p/1w-390nm-4 ... 4-2v-16694
http://www.dealextreme.com/p/cree-q2-le ... nput-12501
Wszystkie sa dla 502B, ale zakladam, ze beda pasowac.

Widze, ze troche bedzie mnie to kosztowalo. Narazie lampka dziala(na jednym trybie), wstrzymam sie jeszcze troche z zakupem. Nad chlodzeniem tez trzeba bedzie pomyslec.

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
cudny

Post autor: cudny »

kPietrzak, potrzebujesz samego sterownika ;) Reflektor diode i pigułe masz sprawne przecież.

Jeśli lubisz się bawić to możesz latarkę "podrasować" kupując "mocniejszy" sterownik, a jeśli nie to po prostu kup sterownik z DX do 502b i tyle. Będziesz potrzebował lutownicę.
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Witam.
Mam driver z takiej latarki tylko na SSC P7 ale to pewnie to samo. Zajrzyj do sklepiku może się za coś wymienimy.
DNF

kPietrzak, pamiętaj, że po wymianie sterownika konieczne jest dobre odprowadzenie ciepła z dropa,
żeby taka sytuacja nie powtórzyła się w przyszłości.
Pozdrawiam
DNF
ODPOWIEDZ