budowa nowej latarki 3 x Xml-t6 , witam wszystkich

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
hoopsii

budowa nowej latarki 3 x Xml-t6 , witam wszystkich

Post autor: hoopsii »

Jestem nowy wiec witam wszystkich serdecznie, rowerem śmigam od niedawana za to lutownicę trzymam w reku zawodowo od kilkunastu lat, możliwości i cierpliwości jest dużo wiec padła decyzja o własnoręcznym zrobieniu latarki.
Wstepny projekt to dwa światła w jednej obudowie. Jeden to 3 x xm-l t6 zakupiny na aukcji i dodatkowo środek z dotychczasowej latarki z bliżej mi nieznaną diodą 1W do trybu strobo i oszczędzania aku.
Obudowa już sie robi wiec jak tylko coś bedzie widać to wstawiam fotki. Oczywiście jako początkujący w tym temacie bedę miał kilka pytań. Na początek trzy.

1. Czy tak dużą diodę (3 x xml) mogę zasilić akumulatorem 18V 2,4 Ah li-ion z wkrętarki akumulatorowej? Po podłączeniu świeci super tylko czy to da rade wyciągnąć z niej max możliwości.Tak sobie pomyślałem... mam takich baterii kilka, mam do nich ładowarkę, bateria jest ze wskaźnikiem naładowania-rozładowania. Czy znany jest przybliżony czas świecenia takiego modułu na 100%? Jeśli to poroniony pomysł z tym akumulatorem to proszę o podpowiedź czym to zasilić najlepiej tak aby zestaw wytrzymywał 1,5h 2h świecenia w trybie max.

2. Jedną z tych baterii mam uszkodzoną, podobno padły w niej ogniwa. Rozebrałem ją i jest ich tam 10 szt. Jakie mam kupić dorbe jakościowo ogniwa aby zregenerować taką baterię? nie ma na nich informacji jaka to pojemność. W środku jest 10 ogniw. Bateria 18V 2,4 ah

3. Proszę o podpowiedź gdzie mogę kupić lub może ktoś z tego forum mógłby wykonać jakiś odpowiedni driver 3A do tego modułu. Coś z kontrolą temperatury i trzema lub czterema trybami mocy.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Re: budowa nowej latarki 3 x Xml-t6 , witam wszystkich

Post autor: Pyra »

Witam
hoopsii pisze:1. Czy tak dużą diodę (3 x xml) mogę zasilić akumulatorem 18V 2,4 Ah li-ion z wkrętarki akumulatorowej? Po podłączeniu świeci super tylko czy to da rade wyciągnąć z niej max możliwości.
:o bez driverka?
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
hoopsii

Zakładałem, że nie muszę o tym wspominać :) chyba że byli tu tacy co tak podłączali :) a tak na poważnie to mam w tej chwili taki

http://www.mrelektronik.com/foto/allegr ... emat11.jpg

zakupiony razem z modułem.

Chciałem jakiś bardziej odpowiedni, typowo dla lampki rowerowej. trzy lub cztery tryby włączany osobnym włącznikiem niskprądowym. Np. 10% 30% 60% 100% OFF
Awatar użytkownika
Kuras77

Re: budowa nowej latarki 3 x Xml-t6 , witam wszystkich

Post autor: Kuras77 »

hoopsii pisze:3 x xm-l t6 (...) czym to zasilić najlepiej tak aby zestaw wytrzymywał 1,5h 2h świecenia w trybie max (...) 3A do tego modułu.
Na prawdę chcesz jeździć z tym w trybie max?? :o Lepiej wcześniej wykup OC na rower by zapłacić za leczenie oczu porażonych przechodniów...
Co do zasilenia to tylko pakiet li-ion 18650 złożony z tylu ogniw, aby osiągnąć zakładany czas świecenia przy zakładanym prądzie diod - w tym wypadku stawiam na 6 sztuk.
Driver proponuję ten:
http://www.taskled.com/h6flex.html
Niestety można go zasilić max pięcioma li-ionami w szeregu.
Ostatnio zmieniony wtorek 03 sty 2012, 16:56 przez Kuras77, łącznie zmieniany 1 raz.
hoopsii

Nic nie wspominałem o tym , że będę jeździł z tym po ulicy i to w trybie max:) Mam 10 km do pracy i tak sobie obiecałem, że od wiosny bedę śmigał rowerem. 3/4 tej odległści to droga przez las wiec lumeny się przydadzą :)

Wiec jeśli ta bateria od wkretarki ma 10 takich ogniw powinna dać rade?
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Wszystko zależy od jakości tego akumulatora - ja liczyłem dla nowych, dobrych ogniw typu Panasonic NCR 2900mAh. Podłącz i przetestuj to co masz - jak nie zda egzaminu to zainwestuj w dobre aku 18650. Tylko jeśli ten pakiet od wkrętaki nie ma zabezpieczenia to pamiętaj, by driver takowe posiadał (odcinający zasilanie przy spadku napięcia z pakietu do określonego poziomu) - ten proponowany przeze mnie je ma (dowolnie programowalne).
hoopsii

Pakiet ma zabezpieczenie. Przy spadku napięcia pniżej min. wartości odcina całkowicie napięcie. Dodatkowo sygnalizuje to czerwną diodą, w pełni naładowany dioda zielona i pomarańczowa dla połowy stanu. Dodatkowo ładowarka też pokzauje stan naładowania. Sprzet jest dobrej firmy, zadna tam chińszczyzna wiec raczej to zaadoptuje. Oczywiście wszystko trafi w inną obudowe, coś w rodzaju aluminiowego bidonu.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

hoopsii, Prosimy o jakieś fotki tego pakietu (rozebranego).
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Witaj
Jeśli obudowa będzie bardzo dobrze odbierała ciepło można do regulacji temperatury drivera SST90 podłączyć regulację analogową potencjometrem. Zastosowałem to w swoim projekcie w lampce rowerowej 3 x XP-G. Bezstopniowe ustawianie jasności jest wygodne.
Mozna ewentualnie zastosować zamiast potencjometru przełącznik wielopozycyjny z dobranymi rezystorami. Driver SST90 masz.
Sterowanie PWM (z tego co wyczytałem) przesuwa widmo światła ledów w górę.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Dariusz70, Nie na tej przetwornicy od MR. elektronika (mowa o PWM sterującym tym drivem). Z potencjometrem jest ten problem, że ciężko go uszczelnić.

PS. Nie wiem skąd wyskoczyłeś z tym SST-90 ale pomijając to wycinek z opisu tej przetwornicy powinien coś wyjaśnić:
Zastosowanie inteligentnego układu stabilizacji prądu pracującego w trybie PFM zapewnia wysoką stabilność prądu wyjściowego niezależenie od zmian napięcia wejściowego oraz napięcia przewodzenia diod.
PS2. W odróżnieniu do popularnego rozwiązania na AX2002/3 sterowanego PWMem gdzie występuje problem "niebieszczenia" trybów niskich w tej konstrukcji absolutnie ten efekt nie występuje.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Jeśli AX2003 steruje się scałkowanym PWM-em podawanym na wejście FB to nie ma żadnego "niebieszczenia". Przetwornica ogranicza prąd, a nie szatkuje maksymalny PWM-em.

Kwestia projektu drivera, a nie konkretnego typu scalaka. Szkodliwe uogólnienie i nadinterpretacja IMHO.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

W sumie racja Greg, pisałem o PWM na wejściu załączającym. Nie zmienia to faktu że AX2003 "puchnie z lekka" czyt. traci na sprawności im bliżej jesteśmy magicznym 3A jakie ma stabilizować. Driv mr elektronika ma ciut większy margines :wink:
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Znowu tak ciężko uszczelnić nie jest, wystarczy 3 odcinki rurki termo 8 albo 10mm x2, 4mm i odrobina kleju polimerowego.

A idzie to tak : - przykładamy najszerszą rurkę do potencjometru i kroimy tak żeby było 5mm więcej niż potrzeba
- teraz musimy delikatnie ją rozciągnąć obcęgami albo czym wymyślimy do granic możliwości,
- następnie wkładamy coś płaskiego metalowego i wybijamy centralnie otwór przez który przełożymy bolec,
- zakładając że kabelki mamy przylutowane a na kablu o ile nie jest już wolny z jednej strony założone są ok. 15mm szerszej i rozciągniętej oraz węższej tak z 50mm rurki, przewlekamy potencjometr przez przygotowany rękaw,
- podgrzewamy potencjometr żeby się rurka skurczyła maksymalnie, następnie na bolec zakładamy podkładkę i śrubkę która była dołożona do regulatora,
- potem logicznie, szersza rurka zabezpieczająca grzejemy, węższa rurka grzejemy,
- na koniec wystarczy w otwarty koniec koszulki potencjometru wcisnąć kleju polimerowego i ściągnąć nadmiar,

Koniec, i twój regulator już nie będzie marudził na mrozie i deszczu :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Przepraszam za szkodliwą nadinterpretacje.
Sam zastosowałem SST90 i działa bez zarzutu.
Potencjometr zastosowałem inny. 50k zamiast 47k. Potencjometr mini w plastikowej obudowie , ogólnie dostępny na aukcjach. Obrotową część uszczelniłem silikonową uszczelką. Mały tył potencjometru taśmą i zgrzałem.
Załączniki
Potencjometr.JPG
Potencjometr.JPG (15.28 KiB) Przejrzano 7058 razy
Ostatnio zmieniony środa 04 sty 2012, 13:31 przez Dariusz70, łącznie zmieniany 2 razy.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Rysiu_01_92, mówisz, że po tych zabiegach potencjometr można wstawić na 15 minut pod prysznic, kręcić tam i z powrotem, a w środku będzie sucho?
ODPOWIEDZ