Jakie ogniwa 18650 do regeneracji pakietu w laptopie?
Jakie ogniwa 18650 do regeneracji pakietu w laptopie?
Cześć! Szukam fachowej porady. Koleżance padła bateria w laptopie, rozebrałem ją, imaxem b6 pomierzyłem ogniwa... po 3 odechciało mi się. Rozładowanie->naładowanie 0.5A -> Rozładowanie 1A daje oszałamiającą pojemność około 80mAh
Pod ręką mam 6 sztuk nowych Trustfire'ów ognistych 2400mAh. Co myślicie o wywaleniu z nich scalaka z zabezpieczeniem i zrobieniu z nich na szybko nowego pakietu? Jakieś minusy takiego rozwiązania? Zamawiać inne ogniwa i czekać?
Proszę o opinię
Pod ręką mam 6 sztuk nowych Trustfire'ów ognistych 2400mAh. Co myślicie o wywaleniu z nich scalaka z zabezpieczeniem i zrobieniu z nich na szybko nowego pakietu? Jakieś minusy takiego rozwiązania? Zamawiać inne ogniwa i czekać?
Proszę o opinię
Nie problem jest z ogniwam, ale układem nadzorującym pracę ogniw w baterii. Praktycznie wszystkie nowe baterie laptopowe pamiętają pojemność ogniw. Więc wymiana na nowe nic nie zmieni. Nadal będzie działać kilka minut. Najpierw poznaj tajniki przeprogramowania elektroniki dla tej konkretnej baterii, później kombinuj ze zmianą ogniw. Jeśli przeprogramować się nie da - odpuść sobie . Na elektrodzie jest cały dział o "resetowaniu" baterii laptopowych - korzystaj z doświadczenia i wiedzy innych.
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt:
fxxx a niektórych baterii nie da się zregenerować wogóle - po odpięciu ogniw sterownik potrafi się zblokować .
Zajmuje się czasem regeneracją baterii notebookowych , kolejność odłączania ogniw i podłączania jest BARDZO ważna , odpinamy od + pierwszej sekcji aż do - , podłączanie od - do + pierwszej sekcji.
Bardzi dużo baterii ma niestety sterownik zahasłowany z takim nie da się wiele zrobić - jeśli nie zblokował się calkowicie po zbyt duzej ilości cykli to można wymienić jedynie ogniwa licząc że sterownik je skalibruje własciwie
Zajmuje się czasem regeneracją baterii notebookowych , kolejność odłączania ogniw i podłączania jest BARDZO ważna , odpinamy od + pierwszej sekcji aż do - , podłączanie od - do + pierwszej sekcji.
Bardzi dużo baterii ma niestety sterownik zahasłowany z takim nie da się wiele zrobić - jeśli nie zblokował się calkowicie po zbyt duzej ilości cykli to można wymienić jedynie ogniwa licząc że sterownik je skalibruje własciwie
elektroda.pl