Xeon - luxeon led vs latarka za 3zł za allegro 9 LED

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
regularguy

Xeon - luxeon led vs latarka za 3zł za allegro 9 LED

Post autor: regularguy »

Właśnie zrobiłem test i jestem w szoku... latarki sprzedawane za grosze te 9led świecą mocniej od luxeonów
oczywiście słabiej od najgorszych cree Q5 czy tych XP-G i XM-L i to wiele

jednak i tak jestem w szoku- czy jest gdzieś jakiś ranking typów diod w zależności od jasności i pobieranego prądu dla każdego typu?

wtedy miałbym dużo mniejszy problem z wyborem kolejnej latarki

i mniej bym się zdziwił gdy kupując nabytek za większą kasę świeci on gorzej lub niewiele lepiej od badziewnej latarki za 5zł np takiej
http://allegro.pl/latarka-taktyczna-9-l ... tabsAnchor
DNF

Post autor: DNF »

Kolego, kup coś najtańszego na chociażby prawdziwym luxeonie to przestaniesz patrzeć na luxeono podobne wynalazki,
bo te chińskie badziewia obok luxeona nawet nie leżały.
"Rankingów" nie ma, bo te diody "nie mają" parametrów nigdzie opisanych.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

regularguy, zdecydowana większość wieloledów nie ma żadnej stabilizacji prądu, a i z jego ograniczeniem są problemy. Co to oznacza-że masz hiper wypaśną latarkę gdzie jasność zależy od kondycji zasilania, a ledy są katowane nawet kilkukrotnie większymi niż zalecane prądami. Długo nie poświecą.....
regularguy

Post autor: regularguy »

Calineczka pisze:regularguy, zdecydowana większość wieloledów nie ma żadnej stabilizacji prądu, a i z jego ograniczeniem są problemy. Co to oznacza-że masz hiper wypaśną latarkę gdzie jasność zależy od kondycji zasilania, a ledy są katowane nawet kilkukrotnie większymi niż zalecane prądami. Długo nie poświecą.....
o to wiele wyjaśnia

i właśnie zauważyłem, że padają diody - 3 już nie święcą ale nadal latarka daje po maksie...

latarka za 3zł naprawde przebija takie za 40zł z luxeonem na rower..

w sumie to sam nei wiem czy nie lepiej kupić 10 latarek niż jedną porządna ze stabilizowanym prądem

swoją drogą niestety dużo gorszy zasięg i żadne skupienie wiązki światła w tych wieloledówych - 9 led superświetlnych

noi w latarce z luxeonem wrzuciłem 18650 i oczywiście świeci teraz dużo lepiej - możliwe, że podobnie, ale zasięg i skupienie nie to... światło też jest dużo dużo milsze dla oka

czytałem, że najlepsze byłyby latarki świecące na czerwono gdyż nie oślepiają... za to pewnie trudno coś poznać przy takim świetle
ODPOWIEDZ