[Trochę OT] Przetwornica kondensatorowa-duży spadek napięcia

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
rzymo

[Trochę OT] Przetwornica kondensatorowa-duży spadek napięcia

Post autor: rzymo »

Witam,
jako że jest tu paru elektroników, to postanowiłem zamieścić posta i na Światełkach ;)

Do rzeczy:
niejako z ciekawości zrobiłem przetwornicę kondensatorową (żeby zobaczyć, jak spisuje się układ bez żadnych cewek) i mam problem - duży spadek napięcia pod obciążeniem.

Schemat pochodzi z "Praktycznego Elektronika" 4/00, w którym jest napisane m.in. "Układ jest w stanie dostarczyć nawet 4A prądu przy napięciu wyjściowym ok. -10V przy założeniu, że jest on zasilany napięciem +12V. Przy braku poboru prądu napięcie wyjściowe wynosi -12V."

U mnie wartości napięcia kształtują się tak:
* bez obciążenia, na wyjściu -15.5V
* 0.8A, na wyjściu -10V
* 1.4A, na wyjściu -8.8V

Czy ja coś zrobiłem źle, czy po prostu taka przetwornica nie jest w stanie dać z siebie więcej? :)
Mam jeszcze pytanie odnośnie kondensatora C7 - czy jego polaryzacja jest właściwa?
Załączniki
przetwornica.jpg
przetwornica.jpg (41.46 KiB) Przejrzano 205 razy
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Fakt, C7 na schemacie jest źle spolaryzowany-podłącz odwrotnie.
W tego rodzaju układach sporo zależy od jakości tranzystorów i kondensatorów bo to one uczestniczą w wymianie energii, niejako pompują ładunki z zasilania do odbiornika...
Jakie dałeś tranzystory i kondensatory?Powinny mieć niską rezystancję wewnętrzną, tzw. LOW ESR, możesz je wydłubać np. z zasilaczy impulsowych, z płyt głownych przy ukł.przetwornicy....
Możesz zamieścić cały artykuł tutaj?
Możesz próbować też zmieniać stała czasową NE555, wpłynie to na częstotliwość przełączania...
Dar.El

Post autor: Dar.El »

Witam
Jak chcesz uzyskać większą wydajność to musisz zwiększyć pojemność C5, C6 i C7. Czym więcej mF tym większy prąd wyjściowy. Napięcie zawsze będzie spadać ze wzrostem prądu, ale przy większych kondensatorach będzie spadać mniej. Potrzebne jest też bardzo wydajne napięcie zasilające zblokowane dużymi kondensatorami elektrolitycznymi. Praktycznie nie opłaca się robić przetwornic kondensatorowych dużej mocy.
rzymo

Post autor: rzymo »

Calineczka pisze:(...)
C7 od razu podłączyłem odwrotnie - chciałem się tylko upewnić ;)

Tranzystory takie jak na schemacie IRF9540 i 540, diody Schottky 2045, kondensatory jak wyżej - 2x2200uF LowESR (podpięcie kolejnego nie pomaga), wyjściowy 1000uF zwykły (tu większego nie sprawdzałem), reszta to ceramiki i MKT.

W artykule jest wspomniane o wersji CMOS Ne555 (ICM7555) - czy aż taki spadek napięcia może być winą zastosowania wersji bipolarnej?

Dar.El - jak napisałem na początku - budowane głównie z ciekawości ;) Co do większych pojemności to mogę posprawdzać, przetwornicę sprawdzałem podpinając pod kompa (Fortron, 25A na +12v) i pod trafo z kondensatorami 10mF - spadki napięcia tak samo duże...
Załączniki
kondensatorowa przetwornica samochod.pdf
(156.48 KiB) Pobrany 13 razy
ODPOWIEDZ