XC-997B - asymetryczna lampka rowerowa z DX

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Baran

XC-997B - asymetryczna lampka rowerowa z DX

Post autor: Baran »

Witam.
Przeglądając dzisiaj DX znalazłem coś takiego: http://www.dealextreme.com/p/xc-997b-cr ... -aa-108640 .
O ile dioda i driver nie są zbyt interesujące, to zainteresował mnie reflektor z odcięciem. Niestety po zdjęciach nie widać zbyt wiele.
Czy spotkał się ktoś z tą lampką, lub samym reflektorem?
Pewnie byłby kłopot z chłodzeniem konkretniejszej diody, ale może kogoś zainteresuje.
Po modyfikacji powinna wyjść całkiem sympatyczna lampka.
pozdrawiam

PS. Jeżeli było na forum to przepraszam, ale nie znalazłem.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Jeden wyjątkowo poważny mankament konstrukcji. Plastik. Całość ma prawo zagotować się w środku, zwłaszcza w lecie.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Baran

Też tak myślę, jedyną sensowną rzeczą z tego zestawu może być reflektor, który można zaadaptować do własnej aluminiowej obudowy.
Być może pojawią się inne konstrukcje z tym reflektorem, lub sam reflektor do kupienia.
Fraxinus

Post autor: Fraxinus »

Podoba mi się ta lampka, te 200 lm odpowiednio skierowane na drogę wystarczą. Myślę, że fabryczne lampki zasilane z dynamo, B&M Cyo, czy Edelux nie dają więcej światła a na szosę wystarczają. Ten led może być zasilamy prądem niewiele większym niż 400 mA więc nie potrzeba wielkiego radiatora, ta konstrukcja fabrycznie może być całkiem sprawna. Kiedyś pisałem o podobnym reflektorze z lampki z Lidla:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6519
zmierzyłem, że oryginalne zasilanie to 400 mA lub 200 mA, Wkrótce zainstaluję w niej XM-L i dodam zasilanie z dynamopiasty, pewnie poprawa będzie niewielka, spodziewam się właśnie ok 200 lm, przy 500 mA, zobaczymy co z tego będzie...
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Fraxinus pisze:[...] te 200 lm odpowiednio skierowane na drogę wystarczą. [...]Ten led może być zasilamy prądem niewiele większym niż 400 mA więc nie potrzeba wielkiego radiatora, ta konstrukcja fabrycznie może być całkiem sprawna
Powyższe twierdzenia wykluczają się. Polecam http://pct.cree.com/
Albo 400mA, albo 200lm, albo 20 godzin! z Cree XR-E niskiego binu :)
Fraxinus

Nigdzie nie pisze, jaka dioda siedzi w tej lampce, ani też że będzie świeciła w trybie "high" przez te 20 h. Pewnie te parametry są trochę naciągane ale moim zdaniem to dobry pomysł na lampkę rowerową, a szczególnie do przeróbek, jak wspomniał Baran, z uwagi na ciekawy reflektor.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Jak to jak dioda? Najtańsza, czyli XR-E z niskiego binu. Przecież nie droga XP-G, czy XM-L :)
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Fraxinus pisze:...dobry pomysł na lampkę rowerową, a szczególnie do przeróbek, jak wspomniał Baran, z uwagi na ciekawy reflektor.
No nie bardzo, bo obudowa jest plastikowa a sam reflektor tylko daje nadzieje na fajną wiązkę bo nigdzie nie ma zdjęcia jak ona wygląda... Tak czy siak zastanawiam się czy nie sprawić takiej lampki mamie do jej roweru ala holender.
Baran

http://www.dealextreme.com/p/xc-997a-3w ... x-aa-82138 - tu jest parę fotek z sekcji zwłok wersji z ładowarką i beamshoty na ścianę
Awatar użytkownika
Kuras77

Dzięki. Odcięcie i skupienie całkiem ładne ale jak dla mnie brakuje szerokości a przede wszystkim długości wiązki. Zresztą na tych zdjęciach ciężko znaleźć skalę i odniesienie - to jest dom czy jakaś mała szopa? Chyba jednak szopa. Gdyby wiązka wyglądała tak jak zaznaczyłem to by było super.

Obrazek
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Ktoś tam napisał: odległość 4m, szerokość podstawy plamy światła 2m.

Czyli dość wąsko i nie świeci po bokach.
adderek

Post autor: adderek »

Hej,
Czekam na dostawę... chyba coś u nich nawaliło bo przysłali mi połowę zamówienia a lampki nadal nie mam.
Jak przyjdzie to postaram się wrzucić jakieś fotki. Dealextreme to fajna sprawa ale nie spodziewałbym się cudów. Zakładałem, że będę korzystać z trybu "Low".
Jeśli chcesz mieć coś bardzo jasnego to może by kupić z DX listwę świecącą 10W 12V i podpiąć to pod dynamo? Chociaż 12V to sporo...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
adderek pisze:Jeśli chcesz mieć coś bardzo jasnego to może by kupić z DX listwę świecącą 10W 12V i podpiąć to pod dynamo? Chociaż 12V to sporo...
Pozdrawiam
To nie będzie jasno, to będzie "choinka" ;)
Taka listwę można podłączyć pod dynamo, jednak musiała by być spora, aby jej dynamo nie spaliło (oczywiście mostek i kondensator obowiązkowy)
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Fraxinus

Kuras77 pisze:Dzięki. Odcięcie i skupienie całkiem ładne ale jak dla mnie brakuje szerokości a przede wszystkim długości wiązki. Zresztą na tych zdjęciach ciężko znaleźć skalę i odniesienie - to jest dom czy jakaś mała szopa? Chyba jednak szopa. Gdyby wiązka wyglądała tak jak zaznaczyłem to by było super.
To bardzo dobry rozkład światła, typowy dla lampek rowerowych. Gdyby plama światła była tej wielkości, co narysowałeś, efekt byłby taki, że przed kołem miałbyś za dużo światła i widoczność na 30-40 m byłaby kiepska. Rowerowa lampa to nie latarka rzucająca rozmyte koło. Zwróć uwagę, że najdalej pada najwięcej światła a bliżej - mniej. Tak świecą Philipsy Saferide, B&M Cyo itp., czyli lampy oświetlające drogę a nie wszystko dookoła.
Widzę na zdjęciach, że odbłyśnik jest podobny jak w lampce z Lidla o której pisaliśmy w zeszłym roku, tylko trochę wygładzony, a dioda ta sama, Cree XP-C, nawet na takim samym podłożu.
Awatar użytkownika
Kuras77

Pozwól, że zostanę przy swoim zdaniu popartym praktyką a nie "widzimisiem" producentów lampek... ;) Wolę mieć i dużo światła przed rowerem i równie dużo wokół:

Obrazek

No chyba, że wolisz oglądać świat przez dziurkę od klucza niż szeroko otwarte drzwi... ;)
ODPOWIEDZ