AA 2300 Energizer + ładowarka Ni-Cd

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
lat1

AA 2300 Energizer + ładowarka Ni-Cd

Post autor: lat1 »

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam takie pytanie jak w temacie.

Mam starą ładowarkę Ni-Cd a akumulatorki to AA 2300 Energizer wodorowe.
Do ładowania używam ładowarki Ni-Cd PNC 251 Philipsa sprzed grubo 10 lat.
Z tyłu jest napis, że AA Ni-Cd Philipsa o pojemności 1100mAh należy ładować przez 14h.
Prąd w granicach (!!??) 90-140mAh (nie rozumiem tego jak prąd może być w granicach)
Ja te Energizery 2300 mAh ładuję tak na "czuja" 24h i w związku z tym mam pytanie czy to w sam raz czy za krótko/długo? Akumulatorki są znacząco ciepłe po wyjęciu.

Czy skoro producent podaje, że 1100mAh ładuje się 14h, to mam prawo zastosować wzór typu: x [h] = (y [mAh] * 14[h]) : 1100[mAh], gdzie x- szukany czas, a y pojemność akumulatorka? Można tak stosować do prądu?

Myślę o zakupie Eneloop 2000 mAh, bo czytałem bardzo dużo pochlebnych opinii zwłaszcza na temat trzymania prądu w dłuższym okresie. Ile te eneloopy będę musiał ładować w mojej ładowarce? Według wzoru?

Ładowarka nie ma żadnych czujników, sama się nie wyłączy. Przed ładowaniem Energizerów 2300, jak wykazują oznaki słabości, przerzucam je z lampki rowerowej, która jest oparta na diodach i gdzie producent przewiduje, że powinna świecić ok. 15h, do 2-giej lampki rowerowej z żarówką halogenową (więcej żre proądu), aby szybciej rozładować.

Ogólnie to czekam aż lampka lekko się tli, wtedy ładuję 24h, próbowałem też rozładować do momentu aż żarówka w ogóle się nie pali i zostawiałem na noc a rano ładowałem. Który sposób lepszy?
Ostatnio zmieniony wtorek 27 gru 2011, 14:55 przez lat1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Niestety ale ładowarka jest jest starej klasy i albo przestaje ładować po określonym czasie albo ładuje na okrągło i niszczy ogniwa wiem z własnego doświadczenia sprzed paru lat jak takową miałem zostawiałem ogniwa na dłużej a potem okazywało się że nie są naładowane bo przeszyły proces tak jakby ładowanie-rozładowanie.
Proponuje zakup nowej ładowarki procesorowej co skróci proces ładowania i nie będzie niszczyć akku.
Ja do AA i AAA używam takiej ma kontrole ładowania, ładuje bardzo szybko i można ja podłączyć do gniazda zapalniczki w samochodzie tak więc w podróży brak prądu można uzupełnić.

A i lepiej nie rozładowywać do końca bo można uszkodzić w ten sposób każde ogniwo które jest bez zabezpieczenia tzn. nie będzie miało takiej pojemności jaka powinna być albo ręcz ulegnie całkowitemu uszkodzeniu i nie będzie się dało naładować.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
lat1

Rysiu_01_92 - dzięki za odpowiedź. Ja wiem że mogę kupić nową ale chodzi o koszty.
Weź jednak pod uwagę, że ja:
1. przed ładowaniem zawsze rozładowuję a nie wrzucam do ładowarki od razu nie wiedząc ile pozostało prądu
2. Nigdy nie przeginam z ładowaniem: zawsze te 24h

Jak na razie to rozwiązanie działa ale z czasem ucieka prąd dlatego myślałem o zakupie eneloop.
Ładowarka się na pewno nie wyłącza na 100% ładuje tyle czasu ile jest podłączona do sieci i coś mi się nie chce wierzyć, że ładując prądem 90-130 mA mogę uszkodzić ogniwo - co najwyżej wydaje mi się że mogę nie doładować na maksa. Dlatego zadałem pytanie pod kątem zakupu eneloop do mojej starej ładowarki. A zakup nowej? 50-70zł - to pieniądze wywalone w błoto myślę, bo ładowarkę już mam. Za 70 zeta to ja mogę mieć to rozwiązanie co mam + 70 baterii DURACELL lub 8 akumulatorków Sanyo Eneloop 2000 mAh.

Zwłaszcza nie widzi mi się zakup nowej ładowarki bo te akumulatorki co mam mają ok. 6 lat i nie wiem ile mi posłużą - ładowane właśnie przez ten czas w mojej ładowarce.
Zależy mi na redukcji kosztów.

W moim zapytaniu chodzi głównie o obliczenie czasu ładowania moich obecnych 2300 mAh i ewentualnie zakupionych nowych eneloop 2000 mAh. Czy można stosować ten wzór co podałem?
DNF

Post autor: DNF »

Za 10zł możesz kupić ładowarkę eneloop na 2xAA->2xAAA zasilaną z USB.
Pozdrawiam
DNF
lat1

A gdzie taką można dostać? Ila ładuje czasu? Problem z USB może być - ja mam laptopa a jak jest wyłączony, nie daje prądu na USB choć wiem, że w kompach stacjonarnych nawet jak jest wyłączony komp - USB daje napięcie. Teraz jadę na miasto i chyba kupię te eneloop - zobaczę czy znajdę taniej niż na allegro.
DNF

Post autor: DNF »

Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Moim zdaniem lepiej jest uzbierać i wydać pieniądze choćby na Technoline BC700 - fakt, droga, ale można nią dobrze ładować akumulatory a stare przywrócić w pewnych granicach do życia.
ILPT
ODPOWIEDZ