Otóż dzisiaj zmuszony byłem wymienić w kuchni dość już leciwą świetlówkę kompaktową 21W na nową 23W. Stara to Genie Philipsa która ma proste rurki, a nowa to Osram Mini Twist która ma rurki skręcone w spiralę.
Lampa w której świetlówki działają to oprawką z prostym eliptycznym kloszem zamkniętym od góry więc światło pada bezpośrednio w dół. Taka miska zawieszona na wysokości około 2,20m aby było wiadomo o czy jest mowa.
Philips jest minimalnie dłuższy od tej Osram. Różnica w mocy to w sumie 2W, ale ilość światła które daje nowa jest dużo większa.
I teraz sedno sprawy. Czym można tłumaczyć tą ilość światła nieproporcjonalnie większą do mocy ? Czy to za sprawą budowy rurek, czy to wynika z wieku i wyeksploatowania tej starej, czy może różnica jest spowodowana samą firmą i co za tym idzie produktami nie do porównania ?
Pisze to bo do tej pory wszystkie świetlówki których używałem mają lub miały proste rurki.
Być może będę musiał brać to pod uwagę przy kolejnych zakupach.
Domownicy w pierwszej chwili zaprotestowali że zbyt jasno, pewnie kwestia przyzwyczajenia.
Na marginesie dodam, że ta stara kiedy się przechodziło pod lampą czuć było dziwny zapach. Spotkał się ktoś z czymś takim.
Pozdrawiam
Różnica w "świeceniu" ze względu na kształt rurek
- papcio chmiel
Technologia się rozwija, więc nowsze świetlówki prawdopodobnie mają lepszą wydajność, niż stare, do tego dochodzi spadek jasności w czasie i różnica mocy,
jak zauważył krzycho123, .
Nałożenie się tych 3 przyczyn mogło dać zauważalną różnicę ilości światła
Kształt rurek nie ma wpływu na ilość światła, ale może mieć wpływ na kierunek jego rozchodzenia się, co mogło spowodować zwiększenie jasności oświetlenia konkretnej powierzchni np. stołu.
jak zauważył krzycho123, .
Nałożenie się tych 3 przyczyn mogło dać zauważalną różnicę ilości światła
Kształt rurek nie ma wpływu na ilość światła, ale może mieć wpływ na kierunek jego rozchodzenia się, co mogło spowodować zwiększenie jasności oświetlenia konkretnej powierzchni np. stołu.
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
To co piszą koledzy ma zapewne zasadnicze znaczenie, jednak zwróć uwagę także na inny aspekt - barwę światła. Dla mnie osobiście ta sama ilość lumenów w barwie ciepłej oświetla dużo słabiej niż przy świetle zimniejszym - to może dodatkowo powodować różne odczucie co do "ilości światła" wyprodukowanego przez konkretną świetlówkę.
Pozdr.
Pikom
Pikom
- papcio chmiel
Tego nie napisałem, ale barwa w obu raczej jest ta sama.
Osram ma 2700k = warm white
Philips nie wiem, bo pudełko gdzieś będzie dobrze schowane. Jak do tej pory wydaje mi się wszystkie takie miałem.
Na pudełkach świetlówek Philipsa tej informacji brak lub jest napisana w jakimś innym "systemie". W chwili wolnej sprawdzę ten temat.
Dzięki to w sumie wyczerpuje temat.
Osram ma 2700k = warm white
Philips nie wiem, bo pudełko gdzieś będzie dobrze schowane. Jak do tej pory wydaje mi się wszystkie takie miałem.
Na pudełkach świetlówek Philipsa tej informacji brak lub jest napisana w jakimś innym "systemie". W chwili wolnej sprawdzę ten temat.
Dzięki to w sumie wyczerpuje temat.
UltraFire WF-502B , Osram Camping Energy Automatic