Świetlówki o tej samej mocy mają podany inny czas działnia ?
Nie wiem jak tanie zarowki kompaktowe, bo glownie kupowalem firmowe z mysla ze beda lepsze i zadna nie wytrzymala dluzej niz 2 lata. Sens ich stosowania i ekonomicznosc zakupu jest dla mnie bardzo watpliwa. Stosuje jak na razie zwykle zarowki i czekam na lepsze i tansze LEDy. Mozliwe ze w niedalekiej przyszlosci w swoim domu zastosuje kilka(nascie) ledow do oswietlenia kazdego z pomieszczen z dodatkowym back-upem w przypadku zaniku pradu w sieci
A gdzie kupowałeś te świetlówki ? Ja mam obecnie w domu żarówki Philipsa na zimnym starcie, GE na ciepłym oraz OSram na zimnym. Philipsa i OSrama używam około 3 lat i jak narazie mają się dobrze a ich zaczernienie jest minimalne.
Może kupowałeś podróby bo ich jak by nie było niemało jest na rynku,szczególnie na targach, osiedlowych sklepach oraz na aukcjach.
Może kupowałeś podróby bo ich jak by nie było niemało jest na rynku,szczególnie na targach, osiedlowych sklepach oraz na aukcjach.
ILPT
statecznik o taki: http://www.marketelektryczny.pl/statecz ... _2551.html
a świetlówki 2x 39W 840, producent to sylvania jak pisałem. Co ważne obie lekko czarnieją na końcach.
a świetlówki 2x 39W 840, producent to sylvania jak pisałem. Co ważne obie lekko czarnieją na końcach.
Philips tornado ekocośtam (już nie pamiętam) kupiłem w normalnym sklepie (małej hurtowni nie markecie)skaktus pisze:A gdzie kupowałeś te świetlówki ?
Padły w taki sposób że w miejscu gdzie jest żarnik pojawiło się żółte światło (błysk) i świetlówka padła , druga tak samo . W miejscu tego rozbłysku na szkle są widoczne pęknięcia , obydwie końcówki rurki szklanej są czarne .
Jeżeli obie padły w ten sam sposób, od razu po podłączeniu do zasilania, to prawdopodobnie rurka "żarnika" - lampy, była nieszczelna.seba_x pisze:Padły w taki sposób że w miejscu gdzie jest żarnik pojawiło się żółte światło (błysk) i świetlówka padła , druga tak samo . W miejscu tego rozbłysku na szkle są widoczne pęknięcia , obydwie końcówki rurki szklanej są czarne .skaktus pisze:A gdzie kupowałeś te świetlówki ?
Dostęp powietrza do wnętrza powoduje natychmiastowe spalenie się skrętek.
Sprawdzałeś lampy w sklepie? Bo jeżeli nie, to może być problem z reklamacją.
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
- papcio chmiel
Co do tematu zimnego startu.
Dzisiaj miałem w ręku żarówki Philips Softone. Na opakowaniu jest obrazkowa informacja z której wynika (tak to odczytuje) że rozświetlenie do 80% następuje po okresie 3 - 10 minut.
Czy to w takim razie można uznać jako zaprzeczenie zimnego startu ?
Mogłem zrobić zdjęcie telefonem, nie pomyślałem szkoda.
Dzisiaj miałem w ręku żarówki Philips Softone. Na opakowaniu jest obrazkowa informacja z której wynika (tak to odczytuje) że rozświetlenie do 80% następuje po okresie 3 - 10 minut.
Czy to w takim razie można uznać jako zaprzeczenie zimnego startu ?
Mogłem zrobić zdjęcie telefonem, nie pomyślałem szkoda.
Raczej nie. Jeżeli chodzi o philipsa to zimnego startu nie mają świetlówki które w opisie mają "Trwałość niezależna od liczby włączeń i wyłączeń".papcio chmiel pisze:Czy to w takim razie można uznać jako zaprzeczenie zimnego startu ?
Poszukaj MASTER PL-Electronic Polar, użytkuje kilka sztuk takich świetlówek, nawet zamontowane są w łazience gdzie katowane są ciągłym włączaniem/wyłączaniem i sprawują się rewelacyjne.
- papcio chmiel
Philips Master zabrzmiało znajomo, ale po wyszukaniu cena mnie zabiła.
"Trwałość niezależna od liczby włączeń i wyłączeń" być może kiedyś coś z tym napisem trafi od mój dach. Być może jak ceny znormalnieją
EDIT
dzisiaj szperając trochę dokładniej znalazłem cenę troszkę niższą bo pierwsze szukania pokazywały 50-60zł. Tańsze za 35 zł tylko 5W.
Lepszy wynik daje wpisanie tego "Trwałość niezależna od liczby włączeń i wyłączeń"
Znajduje już 15W za 32zł a 33W za 38zł
Co ciekawe jest też coś takiego Philips Master STAIRWAY za 23zł i to jest cena już akceptowalna.
"Trwałość niezależna od liczby włączeń i wyłączeń" być może kiedyś coś z tym napisem trafi od mój dach. Być może jak ceny znormalnieją
EDIT
dzisiaj szperając trochę dokładniej znalazłem cenę troszkę niższą bo pierwsze szukania pokazywały 50-60zł. Tańsze za 35 zł tylko 5W.
Lepszy wynik daje wpisanie tego "Trwałość niezależna od liczby włączeń i wyłączeń"
Znajduje już 15W za 32zł a 33W za 38zł
Co ciekawe jest też coś takiego Philips Master STAIRWAY za 23zł i to jest cena już akceptowalna.