Czym oświetlić ogród
Czym oświetlić ogród
Witam. Potrzebuje lampę(lampy), które dadzą wystarczającą ilość światłą, aby użytkować ogród nocą. Teren, który chcę naświetlić to prostokąt 9x15 metrów.
Dało by się to zrobić lampą, bądź dwiema typu halogenowa zewnętrzna z czujnikiem. Ale czy jest coś takiego na ledach ? Zasilanie z sieci.
(W zasadzie jakbym dokupił ze dwa solarforcy ze sklepiku to by stykło ale wolałbym coś na stałe zamontować )
Jak nic nie ma takiego, to pewnie zamontuje lampę halogenową, no ale jak mówiłem wolałbym coś na mocnych ledach żeby prądu nie żarło tak strasznie
Pozdrawiam
Piotr
Dało by się to zrobić lampą, bądź dwiema typu halogenowa zewnętrzna z czujnikiem. Ale czy jest coś takiego na ledach ? Zasilanie z sieci.
(W zasadzie jakbym dokupił ze dwa solarforcy ze sklepiku to by stykło ale wolałbym coś na stałe zamontować )
Jak nic nie ma takiego, to pewnie zamontuje lampę halogenową, no ale jak mówiłem wolałbym coś na mocnych ledach żeby prądu nie żarło tak strasznie
Pozdrawiam
Piotr
Witam
Możesz spróbować czegoś takiego
Z tego co wyczytałem niestety ledy maja problemy przy niskich temperaturach
Pozdrawiam
Możesz spróbować czegoś takiego
Z tego co wyczytałem niestety ledy maja problemy przy niskich temperaturach
Pozdrawiam
Na stronie Dealextrame jeden z "certified owners" wypowiadał się w tej kwestii migotania przy niskiej temperaturze "produktu "fredek pisze: Możesz rozwinąć tą myśl, jakiś link ?
Znaleźć nie mogę po przebudowie strony...
Dodatkowo gdzieś coś mi przemknęło na rosyjskiej stronie
i postanowiłem wykorzystać okazję może ktoś coś słyszał-widział
Informacje traktujcie jako nie potwierdzoną plotkę
Pozdrawiam
Witam!
Zrobiłem reflektor LED o mocy światła ~2400lm (~1800 realnie po odliczeniu strat), moc pobierana z sieci 30W (zasilanie z 230V). Lampa ma bardzo szeroki kąt świecenia. Źródłem światła są trzy diody SSC P7 zasilane prądem 2,5A. Waga obudowy w wyniku zastosowania solidnych radiatorów wzrosłą dwukrotnie(do 1kg)
Poglądowy beamshot - nie udało mi się zmieścić w kadrze całego beamu
pzdr
upek
Zrobiłem reflektor LED o mocy światła ~2400lm (~1800 realnie po odliczeniu strat), moc pobierana z sieci 30W (zasilanie z 230V). Lampa ma bardzo szeroki kąt świecenia. Źródłem światła są trzy diody SSC P7 zasilane prądem 2,5A. Waga obudowy w wyniku zastosowania solidnych radiatorów wzrosłą dwukrotnie(do 1kg)
Poglądowy beamshot - nie udało mi się zmieścić w kadrze całego beamu
pzdr
upek
Ostatnio zmieniony poniedziałek 26 gru 2011, 20:54 przez upek, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam
Fajnie - Fajnie ale wynieś to - to przed dom na ulice zawieś 3 metry nad ziemią i zrób zdjęcie ...
będziemy mogli coś powiedzieć (nie widzę głębi na zdjęciu)
Ten radiator to trochę dziwnie odstaje od obudowy a diody są głęboko w niej , ogród będzie oświetlany również latem a to potrafi bardzo dużo zmienić ...
Nie czepiam się (zaraz ktoś mi zarzuci )ale jak coś pokazujesz jako gotowy wyrób to pokaż konkretnie będzie można ocenić za i przeciw , wyciągnąć wnioski i ewentualnie przerobić ... (może komuś pomogłem )
Pozdrawiam
Fajnie - Fajnie ale wynieś to - to przed dom na ulice zawieś 3 metry nad ziemią i zrób zdjęcie ...
będziemy mogli coś powiedzieć (nie widzę głębi na zdjęciu)
Ten radiator to trochę dziwnie odstaje od obudowy a diody są głęboko w niej , ogród będzie oświetlany również latem a to potrafi bardzo dużo zmienić ...
Nie czepiam się (zaraz ktoś mi zarzuci )ale jak coś pokazujesz jako gotowy wyrób to pokaż konkretnie będzie można ocenić za i przeciw , wyciągnąć wnioski i ewentualnie przerobić ... (może komuś pomogłem )
Pozdrawiam
Wewnątrz lampy znajduje się elektronika zasilająca diodę i system chłodzenia. Widoczny na zewnątrz radiator ("odstający") jest połaczony termicznie z podstawą do której jest przykręcony, a ta jest jednolitą cześcią wewnętrzej konstrukcji do której przyklejone są diody. Ciepło z środka jest także odprowadzane przez obudowę lampy(za pośrednictwem aluminiowych profili). Ten zewnętrzy radiator nagrzewa się najszybciej i zapewnia odpowiednią temperaturę pracy diodom. Testy termiczne oczywiście zostały wykonane - lampa może pracować bez przerw przez cały czas. Oryginalny reflektor został przerobiony tak, aby diody znajdowały się w jego ognisku.
pzdr
upek
pzdr
upek
Ostatnio zmieniony poniedziałek 26 gru 2011, 20:55 przez upek, łącznie zmieniany 1 raz.