Proszę o rady, co z tym zrobić?
-
Proszę o rady, co z tym zrobić?
Witam.
Kiedyś już pisałem, że mam problem z przetwornicami HID, mianowicie nie potrafią utrzymać(tak wywnioskowałem) stałego napięcia na żarnik, co skutkuje lekkim migotaniem.
Nie chcę jednak iść na łatwiznę i kupować znowu nowych przetwornic, tylko pobawić się sam.Moje pytanie brzmi, czy da radę jakoś ustabilizować to napięcie, tak aby żarnik nie mrugał, lub zminimalizować to migotanie do minimum??Myślałem, żeby zastosować stabilizator napięcia na wyjściu z przetwornicy,jednak biorąc pod uwagę prąd jaki tam płynie, nie wiem czy coś z tego będzie.Bardzo proszę o jakieś konkrety,byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam.
Kiedyś już pisałem, że mam problem z przetwornicami HID, mianowicie nie potrafią utrzymać(tak wywnioskowałem) stałego napięcia na żarnik, co skutkuje lekkim migotaniem.
Nie chcę jednak iść na łatwiznę i kupować znowu nowych przetwornic, tylko pobawić się sam.Moje pytanie brzmi, czy da radę jakoś ustabilizować to napięcie, tak aby żarnik nie mrugał, lub zminimalizować to migotanie do minimum??Myślałem, żeby zastosować stabilizator napięcia na wyjściu z przetwornicy,jednak biorąc pod uwagę prąd jaki tam płynie, nie wiem czy coś z tego będzie.Bardzo proszę o jakieś konkrety,byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam.
Re: Proszę o rady, co z tym zrobić?
Wręcz przeciwnie. Twoje przetwornice zasilają jarznik prądem stałym, a powinny przemiennym. Na Twoim miejscu wywaliłbym te przetwornice do kosza i kupił przetwornice AC. Jak chcesz zaradzić migotaniu we własnym zakresie, to musisz zbudować przetwornice od podstaw. Te nie nadają się absolutnie do niczego.patryk0102 pisze:...mianowicie nie potrafią utrzymać(tak wywnioskowałem) stałego napięcia na żarnik, co skutkuje lekkim migotaniem.
Pozdrawiam
-
Najlepiej to dorwać jakieś markowe Bosche, Helle itp. Jeśli jednak chcesz chińskie to jest to trochę loteria. Najważniejsze jest, aby zasilała jarznik prądem przemiennym i żeby nie brała gigantycznego prądu na starcie. Możesz pytać sprzedawców, ale uwierz mi, że oni sami nie widzą co sprzedają. Przetwornicę AC (taką jakiej szukasz) odróżnisz od tanich DC na słuch. Przetwornica AC bzyczy - głośniej na starcie, później coraz ciszej, ale bez przerwy. Jeśli jest całkowicie cicha, to znaczy, że zasila prądem stałym i nie nadaje się do niczego.patryk0102 pisze:Panowie, a czy możecie mi dać wskazówki,na co zwrócić uwagę przy zakupie nowych, dobrych przetwornic??Jakieś parametry??
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Bez przesady - blade pojęcie o tym co sprzedaję mamTomeqp pisze:Najlepiej to dorwać jakieś markowe Bosche, Helle itp. Jeśli jednak chcesz chińskie to jest to trochę loteria. Najważniejsze jest, aby zasilała jarznik prądem przemiennym i żeby nie brała gigantycznego prądu na starcie. Możesz pytać sprzedawców, ale uwierz mi, że oni sami nie widzą co sprzedają. Przetwornicę AC (taką jakiej szukasz) odróżnisz od tanich DC na słuch. Przetwornica AC bzyczy - głośniej na starcie, później coraz ciszej, ale bez przerwy. Jeśli jest całkowicie cicha, to znaczy, że zasila prądem stałym i nie nadaje się do niczego.patryk0102 pisze:Panowie, a czy możecie mi dać wskazówki,na co zwrócić uwagę przy zakupie nowych, dobrych przetwornic??Jakieś parametry??
Pozdrawiam.
-
Ok, przepraszam jeśli się poczułeś urażony, ale spora część sprzedawców naprawdę nie wie co sprzedaje.ledmocy pisze:Bez przesady - blade pojęcie o tym co sprzedaję mam
Dokładnie tak.sou pisze:Pewnie kolega miał na myśli sprzedawców-nieświatełkowców
No to niestety nic z nich nie będzie. Do zasilania HIDów się nie nadają. Chyba, że znajdziesz im inne zastosowanie.patryk0102 pisze:Tomeqp, Teraz co mam aktualnie, właśnie ich nie słychać, czyli tak jak mówisz
Pozdrawiam
-