ładowarka do 18650 na mcp73833

co i jak zrobiłem...
neutrinus
Kontakt:

ładowarka do 18650 na mcp73833

Post autor: neutrinus »

W wątku pytałem o sens ładowarki DIY. Zdecydowałem się, zamówiłem sample mcp73833 w obudowie msop10. Wybrałem wersję FCI - automatycznie przerywa ładowanie po 6h - dla bezpieczeństwa. Do obudowy układu mcp zamierzam przykleić mały radiatorek. Na VCC dodałem bezpiecznik resetowalny.

MCP daje możliwość kontroli temperatury ogniwa, nie wydaje mi się jednak bym był w stanie odpowiednio taki termistor przymocować do ogniwa tak, by miało to sens.. Dlatego pewnie nie skorzystam z tej opcji.

Ponieważ będą 2 możliwości zasilania: z usb i z zasilacza to muszę dodać możliwość wyboru natężenia. Czy jest wg Was jakikolwiek praktyczny sens płynnego ustawiania prądu potencjometrem? Najchętniej wystawiłbym przełącznik wybierający 450mA/1A (poprzez przełączenie rezystora), ale może istnieje zastosowanie dla płynnego ustawienia prądu?

Aż kusi mnie by dodać mały amperomierz - może koledzy macie namiary na coś małego z zakresem 0-1A ? Jakby nie kosztowało fortuny to byłoby znakomicie :)

W załącznikach pierwsza wersja płytki - przed rozlaniem poligonów. Jakby ktoś był chętny to oczywiście podzielę się źródłami (eagle).

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Dlaczego diody przewlekane? Nie lepiej SMD?
neutrinus
Kontakt:

megabit pisze:Dlaczego diody przewlekane? Nie lepiej SMD?
Też wolałbym smd (mam je w szufladzie w odróżnieniu od przewlekanych). Jeżeli będzie amperomierz to zapewne będzie też obudowa a wtedy smd nie będą widoczne. Przewlekane ledy mógłbym wyprowadzić łatwo "na obudowę".

Jeżeli amperomierza nie będzie to nie będzie obudowy i zmienię na smd.
studzin

Post autor: studzin »

Manekien zrobił fajny multimetr ( http://diy.elektroda.eu/miniaturowy-mie ... -attiny13/ ), muszę przyznać, że wyniki są dosyć satysfakcjonujące. Wystarczy wymienić wyświetlacz na 2x8 i będzie gitarka.
Lampek

Re: ładowarka do 18650 na mcp73833

Post autor: Lampek »

neutrinus pisze:W wątku pytałem o sens ładowarki DIY. Zdecydowałem się, zamówiłem sample mcp73833 w obudowie msop10.
Jeżeli pozwolisz to ja pokażę swoją na 73863.
Obrazek[/img] Obrazek[/img]
neutrinus
Kontakt:

Lampek pisze:Jeżeli pozwolisz to ja pokażę swoją na 73863.
wow, coraz bardziej przekonujecie mnie do ładnej obudowy zamiast koszyczka i podczepionej pcb..
* miedziane obręcze służą do kontroli temperatury?
* do czego służą przełączniki?
Lampek

Post autor: Lampek »

Tak od spodu miedzi jest dolutowane kawałek rureczki miedzianej i w niej na pastę zaciśnięty termistor pomiarowy dla każdego ogniwa.
Od strony plusa dla prawej przełącza prąd 0,5/1A, a dla lewej 0,1A/0,5A, od góry wyłącza lewy.
neutrinus
Kontakt:

zdecydowałem się na najprostszą wersję - na sztywno ustawiony prąd 1A, brak gniazda zasilania, bezpośrednio dolutowane przewody od koszyczka i od zasilacza. Niestety po zmianie drukarki termotransfer już nie jest taki przyjemny, udało się jednak wykonać płytkę i polutować mcp. Z powodu nowej drukarki nie zdecydowałem się też by rozlać sygnały, nie zrobiłem też warstwy opisu. W szufladzie zabrakło niestety kondensatorów 4.7uF w 1206 i bezpiecznika polimerowego - czekam na przesyłkę z TME. Czekam też na koszyczki na ogniwa z focalprice.

Gdy skończę lutować to zmyję kalafonię (izopropanol) i całość dokładnie opryskam preparatem PLASTIK70.

Zanim greg nie przygotuje l2p z kontrolą temperatury to i tak nie mam ogniwa ani latarki by przetestować ładowarkę.

Obrazek

Obrazek

Płytka z baterią AAA dla porównania rozmiaru:
Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

neutrinus, no faktycznie płytka mogła wyjść lepiej. Papier kredowy masz dobry czy przypadkowy?
neutrinus
Kontakt:

Calineczka pisze:neutrinus, no faktycznie płytka mogła wyjść lepiej. Papier kredowy masz dobry czy przypadkowy?
Kredowy - z allegro specjalnie do tego celu. Wg mnie to wina toneru - wcześniej miałem hp4100 i było znacznie lepiej. Teraz mam kolorową cm2320fxi i toner nie trzyma się tak jak wcześniej (i do tego się rozlewa). Następnym razem albo wygrzebię starą drukarkę z piwnicy albo zlecę jakiejś płytkarni. Od kiedy mamy dziecko w domu to żona niechętnym okiem patrzy na mój zestaw "małego chemika" do trawienia.
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Może za długo grzałeś? U mnie też jak "przedobrzę" to toner odpada.
neutrinus
Kontakt:

Niestety wtyczkowy zasilacz 5V 1A się spalił i podał 10V na elektronikę - straciłem jednego mcp. Przestawiłem się tymczasowo na zasilanie z USB, ustawiłem więc maksymalny prąd na 300mA (R_reg = 3K3)(wiem że można trochę więcej). W międzyczasie dojechały koszyczki (focalprice) i ogniwa (greg).

testowanie:
Obrazek
(nie miałem drugiego miernika, oscyloskop mierzył napięcie)

gotowa ładowarka:
Obrazek

W międzyczasie zamówiłem gotową płytkę pcb (powinna być w tym tygodniu) - zrobię wersję z termistorem i ustawionym prądem 1A. Jeszcze raz dziękuję za porady i słowa krytyki - dzięki temu udało się uzyskać działającą ładowarkę.

EDIT: zapomniałem napisać że planuję ten termistor przykleić do małego magnesu neodymowego - dzięki temu będzie przylegał do ogniwa.
ODPOWIEDZ