8xamc7135+xm-l+hi-max
Napięcie na zaciskach ładowarki bez akumulatora to równe 4,23V
Po włożeniu akumulatora do ładowarki na zaciskach ładowarki jest napięcie 3,89V
Gdy mierzę prąd, który idzie w akumulator podczas ładowania, wynosi on: 17mA
Mierze prąd, który idzie od zasilacza do ładowarki: 37mA i urósł troszkę do 46mA i się nie zmienia ... Deczko mały
Ładowarke wykonałem wg standardowego schematu, tzn.
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=m ... bTm0SXEYuA
pierwsza strona tego pdfa, Typical Application.
Zasilacz mam wtyczkowy 5V 600mA, ale na płytce z ładowarką mam stabilizator LM7805.
Ma ktoś jakieś pomysły? Nie mam pod ręką innego zasilacza, ale mam w garażu komputerowy ATX to w środę spróbuje go podłączyć i wtedy zmierze prądy. A jeśli to nie wina zasilacza to co? MCP zepsuty? Ale napięcie 4,2V daje...
Po włożeniu akumulatora do ładowarki na zaciskach ładowarki jest napięcie 3,89V
Gdy mierzę prąd, który idzie w akumulator podczas ładowania, wynosi on: 17mA
Mierze prąd, który idzie od zasilacza do ładowarki: 37mA i urósł troszkę do 46mA i się nie zmienia ... Deczko mały
Ładowarke wykonałem wg standardowego schematu, tzn.
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=m ... bTm0SXEYuA
pierwsza strona tego pdfa, Typical Application.
Zasilacz mam wtyczkowy 5V 600mA, ale na płytce z ładowarką mam stabilizator LM7805.
Ma ktoś jakieś pomysły? Nie mam pod ręką innego zasilacza, ale mam w garażu komputerowy ATX to w środę spróbuje go podłączyć i wtedy zmierze prądy. A jeśli to nie wina zasilacza to co? MCP zepsuty? Ale napięcie 4,2V daje...
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
Przy takim prądzie ogniwo będzie ładowało się tydzień. Coś jest chyba uszkodzone, w sensie układ ładowarki.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
O ile dobrze zrozumiałem z zasilacza podajesz napięcie na stabilizator i dopiero na ładowarkę....cudny pisze:Zasilacz mam wtyczkowy 5V 600mA, ale na płytce z ładowarką mam stabilizator LM7805.
W takim razie sprawdź napięcie przed i za stabilizatorem, bo jeśli ładowarka dostarcza faktycznie 5V to na stabilizatorze odłoży się tyle, że żadnego ogniwa nie naładujesz...
Pomiar pod obciążeniem.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Pyra, dzięki ale literówke popełniłem .. Zasilacz wtyczkowy 6V, 600mA, z zasilacza napięcie podaje na stabilizator lm7805, dlatego, że mcp trza zasilać 5V.
Apropo to nie wiem, czy nie winny jest właśnie stabilizator Bo nie wlutowałem nowego tylko jakiś stary gdzieś znalazłem ...
W poprzednim poście są pomiary napięcia za i przed stabilizatorem.
[ Dodano: 18 Grudzień 2011, 20:57 ]
Właśnie zmierzyłem napięcie pod obciążeniem ...
Za zasilaczem jest 5,5V a za stabilizatorem jest 4V ..... a na włożonym ogniwie 3,9V ...
Chyba wszystko jasne ... Stabilizator? A może napięcie z zasilacza podam prosto na mcp?
Apropo to nie wiem, czy nie winny jest właśnie stabilizator Bo nie wlutowałem nowego tylko jakiś stary gdzieś znalazłem ...
W poprzednim poście są pomiary napięcia za i przed stabilizatorem.
[ Dodano: 18 Grudzień 2011, 20:57 ]
Właśnie zmierzyłem napięcie pod obciążeniem ...
Za zasilaczem jest 5,5V a za stabilizatorem jest 4V ..... a na włożonym ogniwie 3,9V ...
Chyba wszystko jasne ... Stabilizator? A może napięcie z zasilacza podam prosto na mcp?
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
Tak, wlutowany jest dobrze ... Właśnie jeszcze raz sprawdziłem. Wszystko zmontowane jest schludnie ...
Wyczytałem, że "absolute maximum" zasilania mcp to 7V, więc jutro podam mu te 6V prosto z zasilacza i sprawdzę Może akurat ruszy, a jeśli nie to spróbuje inny zasilacz, a jeśli nie to mcp do kosza. Chociaż wątpie, żeby mcp był uszkodzony, wlutowany jest dobrze, nie ma zwarć, ale jakby co to mam drugą sztukę.
Wyczytałem, że "absolute maximum" zasilania mcp to 7V, więc jutro podam mu te 6V prosto z zasilacza i sprawdzę Może akurat ruszy, a jeśli nie to spróbuje inny zasilacz, a jeśli nie to mcp do kosza. Chociaż wątpie, żeby mcp był uszkodzony, wlutowany jest dobrze, nie ma zwarć, ale jakby co to mam drugą sztukę.
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
Lampek, wielkie dzięki za odpowiedź. No i właśnie w takich momentach jak ten uświadamiam sobie, jak zielony jestem w kwestii elektroniki. Jutro kupię jakąś diodę taką na 1A wystarczy i sprawdzę.
[ Dodano: 19 Grudzień 2011, 17:40 ]
Witam ponownie Wylutowałem właśnie stabilizator, wlutowałem diodę 1A 1n4007 iiii, 0,5A w ogniwo Dzięki wielkie Panowie, mam nadzieję, że już wszystko będzie dobrze.
Okaże się po ładowaniu, czy ogniwo będzie miało 4,2V
[ Dodano: 20 Grudzień 2011, 13:05 ]
Ładowanie zakończyło się sukcesem, ogniwo ma 4,2V, dzięki wielkie Panowie Jutro będą testy z diodą i driverem
[ Dodano: 19 Grudzień 2011, 17:40 ]
Witam ponownie Wylutowałem właśnie stabilizator, wlutowałem diodę 1A 1n4007 iiii, 0,5A w ogniwo Dzięki wielkie Panowie, mam nadzieję, że już wszystko będzie dobrze.
Okaże się po ładowaniu, czy ogniwo będzie miało 4,2V
[ Dodano: 20 Grudzień 2011, 13:05 ]
Ładowanie zakończyło się sukcesem, ogniwo ma 4,2V, dzięki wielkie Panowie Jutro będą testy z diodą i driverem
Solarforce L2 XM-L 8xAMC