Problem z Jetbeam RRT-0

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Tomala999

Problem z Jetbeam RRT-0

Post autor: Tomala999 »

Witam wszystkich!

Jakiś rok temu kupiłem Jetbeam RRT-0 (pierwszy model) i ostatnio zaobserwowałem pewien problem. Latarka ustawiona na pełną moc świeci ok 2 min, po czy sama przełącza się na najsłabszy tryb. Dodam jeszcze, że mam do niej 4 baterie, które wcześniej naładowałem i na wszystkich jest to samo, więc nie wydaje mi się, żeby to była ich wina. Zaznaczę również, że nie używam jej jakoś specjalnie często, a jeśli już, to max na kilka minut.

Proszę poradźcie mi co zrobić? Myślałem, że firma Jetbeam i tak długa żywotność diody led, przełoży się na długość użytkowania tej latarki, a tu jakaś lipa? Będę wdzięczny za wszelkie porady. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Tomala999, witaj.
Pisz do producenta...
Tomala999

Dzięki za odpowiedź Calineczka, chociaż miałem cichą nadzieję, że można będzie załatwić to trochę inaczej, tym bardziej, że nie mogę znaleźć karty gwarancyjnej, co raczej przekreśla moje szanse u producenta? Co w tej sytuacji?

A... i jeszcze jedno pytanie: czy mogło zdarzyć się tak, że przeładowałem baterie? Moja ładowarka posiada dwie diody, które mocno świecą gdy obie baterie są rozładowane. Diody te stopniowo bledną, do całkowitego wygaśnięcia, w momencie gdy baterie są pełne. Zazwyczaj tego nie dopilnuje i baterie siedzą w ładowarce następnych parę godzin. Czy mogło to je zniszczyć?
Sądzę jednak, żę gdyby tak się stało i ogniwa byłyby rzeczywiście słabe (zniszczone), to latarka po samoczynnym przełączeniu się na tryb low (po ok. 2 min) i ponownym uruchomieniu przeze mnie, nie świeciłaby ponownie w trybie max, przez następną minutę, czy dwie (próbowałem tak kilka razy na jednej baterii)? Pomóżcie koledzy. :wink:
Luigi

Post autor: Luigi »

Jakie ogniwa stosujesz? Mają zabezpieczenie? Jeśli tak to zbyt długie ładowanie nie powinno im zaszkodzić.
Może zmierz napięcie na akusach po zakończeniu ładowania.
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
Tomala999

To jest firma GTL 1800 mAh, co do zabezpieczeń to nie mam pojęcia. Nie mam również możliwości zmierzenia napięcia po zakończeniu ładowania.
Luigi

Post autor: Luigi »

takie?
Nie znam tych ogniw, ale pojemność jest mocno zawyżona, co nie świadczy zbyt dobrze o producencie.
Jak masz możliwość to spróbuj z markowymi ogniwami.
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Tomala999, zapytaj kolegi greg'a czy byś do nie mógł wpaść i spróbować na innym ogniwie on chyba też jest z wrocławia
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
DNF

Post autor: DNF »

Może być, że ogniwa zdechły i nie trzymają już pojemności.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Tomala999, mimo wszystko napisz do producenta. Możesz użyć argumentu, że takie rozwiązanie polecili Ci administratorzy polskiego forum latarkowego. Pewnie nie zaszkodzi a może pomoże :-). Ad gwarancji, to pewnie rozpoznają w Jetbeamie latarkę, którą zrobili, mam nadzieję. :mrgreen:
Niemniej sprawdź ją z jakimś pewnym (świecącym w innej latarce) ogniwem zanim cokolwiek zrobisz...
ODPOWIEDZ