Z bialego leda niebieski? Czary Mary?

co i jak zrobiłem...
Hoffer007

Z bialego leda niebieski? Czary Mary?

Post autor: Hoffer007 »

Witam :D

Dzisiaj zachciało mi sie wypolerowac reflektor w mojej juz "starej" latarce (jedna z pierwszych jaką sobie zrobiłem)

Wyciągłem cały moduł z body (soczewka, reflektor z ledem, i driver) wykręcam reflektor z modulu i widze ze soczewka została w reflektroze a dioda w drugiej rece :D no i po tym momencie padł duuuzy monolog ktorego mi nie wolno napisac ;)

Ale dobra mowie sobie ze to juz stary ledzik (nie wiem chyba Q4 albo P4 naprawde nie wiem)

Czyszcze urwana soczewke leda z silikonu i lekkok paznokciem przejechalem po emiterze i? o zgrozo odrapała mi sie jakby żółta farbka z emitera i teraz jest biały ;(

Odpalam leda i świeci :D a świeci na niebiesko :D
Nie jest to bardzo zimna biel jest to konkretnie niebieski kolor ;)

Wrzucił bym fotki ale led pośweicił krotko :( dałem mu 1,2A i sie zjarało :/

Ale jak bede mial jakiegos leda bez soczewki to zrobie tak jeszcze raz

Moze ameryki nie odkrylem ale moze ktos sobie zobaczy na starym ledzie czy takie cos dziala ;)

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czwartek 22 maja 2008, 21:28 przez Hoffer007, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

dobrze, ze wstrzymales sie z cytatami. :-)
Ja caly czas uzywam jako testera jednego CREE-golasa ktoremu tez sie rozbierac zachcialo....ale swiatlo ma biale i póki co dziala....
Odeslij swoja CREE do CREE i popros o wytlumaczenie :-)
Hoffer007

Jak Ci niejest jej szkoda to weź ją paznokciem podrap po emiterku lekko i ostroznie zeby nie urwac tych drucikow z pradem a na tyle mocno zeby zdrapac farbke :D

Ale znoka mialem jak to odkręciłem :|
Awatar użytkownika
Biszkopt

Post autor: Biszkopt »

Gdzieś kiedyś czytałem, że białe diody to tak naprawdę dioda ultrafioletowa pokryta luminoforem, a nie np. trzy struktury RGB w odpowiednich proporcjach. Prawdopodobnie po prostu obdrapałęś luminofor.
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Hoffer007, ja ci dam farbke... o luminoforze słyszałeś ?? :twisted:

Obecnie ledy "białe" w większości są wytwarzane w technologii hybrydowej - niczym niepowlekany emiter wytwarza światło niebieskie / granatowe 460-470 Nm, które przechodzi przez luminofor - część światła jest przepuszczana a część pochłaniana i emitowana w zakresie widma czerwonego i zielonego - w rezultacie mamy "biełe" :).
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Hoffer007

Dzieki za wytlumaczenie tego zjawiska :D

i tak bede sie tak bawil podoba mi sie ten odcien :D
Awatar użytkownika
jjelement

Post autor: jjelement »

mam ten sam efekt, na 20procentach q4, urwala sie soczewka ,pogmeeralem, kropelka i wlasnie mam niebieska poswiate :P
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

Post autor: df »

Zgadza się - obecnie większość produkowanych białych LED`ów to ledy niebieskie (ok. 470nm) powleczone luminoforem pochłaniającym częściowo to promieniowanie i emitującym pozostałą część widma widzialnego (od zieleni do czerwieni), tak aby uzyskać światło +/- białe.

Widać to bardzo dobrze na charakterystykach spektralnych (jasność monochromatyczna w funkcji długości fali) - http://ledmuseum.home.att.net/ledwht.htm

Ten pierwszy od lewej pik to właśnie bazowa długość fali diody LED.
Prawa jej część pochodzi z emisji luminoforu (przeważnie na bazie związków fosforu).

Barwa diody zależy od wielu czynników, np. od składu luminoforu (jakie widmo pokrywa i z jakim rozkładem) jego ilości (ile światła emituje w stosunku do emisji bazowej - niebieskiej). Dzięki temu uzyskuje się różne odmiany światła ciepłego, zimnego itp. podawane w postaci znormalizowanej jako współrzędne siatki CIE

Jednakże proporcje światła "niebieskiego" do reszty widma pochodzącego z luminoforu zależą także od innych czynników jak np. od temperatury, czy prądu pracy diody.
I to już widać gołym okiem.
Dioda zasilana niskim prądem ma barwę delikatnie cieplejszą niż zasilana prądem wyższym, gdzie staje się bardziej "niebiesko-zielonkawa".
Dlatego też stosowanie PWM do regulacji jasności także pod względem stałości widma (barwy) jest lepsze niż liniowa regulacja prądu diody - http://www.molalla.net/~leeper/pwm_cc.htm

Jakość wykonania białej diody LED, a w szczególności dokładność pokrycia luminoforem świecącego na niebiesko złącza półprzewodnika będzie wpływała na jednolitość jej barwy w przestrzeni. Tu na przykład http://flagiusz.republika.pl/flashlight/beam_deg_f3.jpg jest obraz z diody 5mm / 20mA która ma wyraźne przebarwienia spowodowane właśnie niedokładnym pokryciem.

Luminofor jak już wcześniej wspomniałem z jednej strony (krótkie długości fali - niebieskie / UV) ma charakter absorpcyjny (pochłania światło) i w wyniku zachodzącej w jego atomach konwersji (wzbudzone elektrony spadając na swoje właściwe orbity emitują lambda=hV) emitują fotony o dłuższych długościach fali - czyli mówiąc prosto świeci widmem "ciepłym" kosztem pochłaniania promieniowania "niebieskiego".
Konwersja ta nie jest w 100% sprawna, co oznacza, że uzyskujemy przesunięcie widma kosztem spadku całkowitej jasności.
I to dochodzimy do pewnej konkluzji, którą sprytnie wykorzystują niektórzy producenci i dystrybutorzy - mianowicie diody o większej emisji bazowej (kolor zimny) będą zwykle miały większą jasność niż diody ciepłe, w których większą rolę odgrywa luminofor.

Technologia ta jest bardzo podobna do znanej od dawna technologii stosowanej w lampach fluorescencyjnych (świetlówkach), w których to zjonizowany gaz (np. pary rtęci) świeci w zakresie UV, a znajdujący się na jej ściankach luminofor pochłaniając UV emituje światło widzialne. A dlaczego akurat UV? Bo w mieszaninach gazów bardzo trudno jest uzyskać na raz stan jonizacji w szerokim spektrum, co akurat dość łatwo się robi w luminoforach.

Białe LED`y oczywiście można także wykonać na bazie struktur emitujących promieniowanie UV, ale z uwagi na konieczność ich pełnej konwersji (całe widmo UV musi zostać "przesunięte" w obszar widzialny) co przy jej stratnym charakterze oraz wyższym koszcie produkcji nie jest bardziej opłacalne. Natomiast diody takie mają za to lepszą charakterystykę widmową, bo całość ich światła w pełnym zakresie widzialnym pochodzi z luminoforu i jest bardziej równomierna.

Zarówno w przypadku świetlówek jak i białych LED`ów skład luminoforu wpływa nie tylko na uzyskaną barwę ale i na jej jakość. Światło "na oko" białe wcale nie musi być (i w praktyce nie jest) światłem białym, lecz zbiorem pewnych wybranych składowych, które oko ludzkie lepiej lub gorzej postrzega za kolor biały.
Zachęcam, do wzięcia do ręki zwykłej płyty CD i obejrzenia sobie uzyskanej po rozczepieniu "tęczy" z świetlówki, białego LED`a i dla porównania światła dziennego lub żarówkowego (np. halogenowego).
Te ostatnie mają ciągłe widmo w zakresie widzialnym - w luminoforach (świetlówki i LED`y) będzie brakowało pewnych odcieni lub wręcz całych kolorów, przez co nie wszystko w tym świetle będzie wyglądało tak samo jak w rzeczywistości :-)

Oprócz diod białych spotyka się także diody o innych kolorach np. różowym, czy turkusowym w których także stosuje się luminofory, ale o innym zakresie widma emisji (np. mieszanie niebieskiego z LED`a z czerwienią z luminoforu).

Sposób tworzenia barw jest bardzo silnie uwarunkowany naturą wzroku i budową ludzkiego oka - stąd 3 składowe widmowe (RGB), przy pomocy których daje się nas oszukać symulując pełnię kolorów (CRT, LCD, ... czy druk subtraktywny /CMYK/) a że nikt nie jest taki sam, to u jednych w porównaniu z otaczającą nasz rzeczywistością mogą być odbierane nieco inaczej niż u innych.
Flagiusz
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

...no jestem pod wrażeniem Darku, piękne dzięki za lekcję :mrgreen:
Awatar użytkownika
Dominik

Nom ładnie napisane - mnie sie nie chciało :mrgreen:
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Ale tak w sumie to kolega z białego leda zrobił czarnego :twisted: , i w sumie jest teraz super energooszczędny bo działa nawet jak mu się prądu nie podaje :mrgreen: , gratuluje ciekawego moda cree jak i zalecam w przyszłości więcej ostrożności :wink: .

ps. oczywiście to żart nie złośliwość, sam już chyba 3 szt, cree R2 uszkodziłem mechanicznie :evil:
Awatar użytkownika
Dominik

W sumie to niech sobie po prostu kupi niebieskie Cree XR-E a nie dewastuje białe :razz:
Hoffer007

Dominiku widze ze Cie to dotkneło, obiecuje juz nie niszczyc bialych ledow dla Ciebie.
ODPOWIEDZ