Lampka rowerowa do 140zł z przesyłką

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
buckowina

Lampka rowerowa do 140zł z przesyłką

Post autor: buckowina »

Witam,

W związku z nadchodzącą zimą i coraz to większym moim zainteresowaniem kolarstwem postanowiłem kupić sobie jakąś lampkę. Głównie ale czasami udaje mi się wyrwać na szosę. Poszukuje lampki, która będzie umożliwiała bezpieczną i pewną jazdę z prędkościami do 30km/h po lesie. Szukam czegoś z diodą xm-l, nie posiadam ładowarki ani akumulatorków. Moją uwagę przykuła jedna z lampek znaleziona na allegro: Allegro. Wydaje się bardzo dobra tylko w opisie nie ma nic na temat prądu podawanego na diodę. W razie czego nie ma problemów z modyfikacjami. Myślałem nad budową "kwadraciaka" ale brak mi doświadczenia i wiedzy aby dobrać odpowiedni sterownik, optykę i diodę. Sterownik mógł bym nawet wykonać samemu gdyż nie musi być on w smd i spokojnie mogę go umieścić w raz z akumulatorem żelowym w sakwie pod siodełkiem.

Bardzo proszę o pomoc w wyborze latarki.

Pozdrawiam
Buckowina
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Czy to nie kolejny temat traktujący o tym samym? Przejrzyj proszę forum bo wszystko zostało już powiedziane w tej kwestii. W skrócie:
http://s.dealextreme.com/search/xm-l
Ja proponuję tą:
http://www.dealextreme.com/p/ultrafire- ... 8650-57099
plus tyle akumulatorków ile zazwyczaj jeździsz po ciemku: 1 aku=1h na Hi
buckowina

Teraz pojawia mi się pytanie czy możliwe będzie i opłacalne przerobienie tej lampki tak aby dioda dostawała większy prąd? Głownie chodzi tu o pojemność aku i temeparturę obudowy.

Czy nie lepiej w mojej sytuacji było by wykonać kwadraciaka na xm-l i potraktować go prądem 2,8A dodając jakiś radiator do obudowy? Akumulator nie musi być integralną częścią latarki.

PS. mógł mi jeszcze pomóc w doborze akumulatorków? Znalazłem jakieś 2 sztuki:

2500mAh
2400mAh

Różnią się pojemnością, ceną i zabezpieczeniem i te droższe są o 1mm dłuższe, co nie powinno chyba spowodować, że nie będą pasowały?

Czy opłaca sie dopacać do:

3600mAh

ładowarka Chyba powinna być w stanie je naładować?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

buckowina, 3600mAh to taki chiński chwyt marketingowy, inaczej po naszemu "ściema". Nie ma takich pojemności na rynku. Realna pojemność to...

"These batteries only lasted 4hrs 20mins giving them a capacity of only just over 2000mAh" :mrgreen:
buckowina

Ok czyli lepiej brać te niebieskie 2500mAh? :grin:

Czy mógł byś się wypowiedzieć na temat zmiany prądu zasilania diody w tej latarce i skutkach takiego zabiegu? Jeśli upewnię się, że taka modyfikacja będzie możliwa i opłacalna to od razu zamówię latarkę a z czasem ją przerobie. Nie miałem jakiegoś specjalnego doświadczenia z diodami (kiedyś zrobiłem latarkę na chińskiej diodzie 3W i lupie powiększającej). Z tego co wyczytałem xm-l przy zasilaniu 2,8A wydziela ok 9W ciepła, co dla takiej obudowy może się okazać trudne do wytracenia. Latarkę będę używał w temperaturach max 15°C więc z chłodzeniem podczas jazdy nie powinno być problemu. Jak zastanawiałem się nad budową od podstaw latarki znalazłem driver z kontrolą temperatury. I właśnie teraz pomyślałem czy nie dało by się czegoś takiego zastosować do przeróbki mojej przyszłej latarki? Driver mniemam, że jest standardowych wymiarów tylko jak będzie z czujnikiem. Nie będzie łatwo to wszystko upchać w środku ale jak się uda to wyjdzie fajna latareczka. Tylko pytanie czy ogniwo będzie w stanie dać 2,8A bez znacznego spadku napięcia? Oraz na jaki czas pracy latarki pozwoli w trybie max?
Awatar użytkownika
Kuras77

^^
Gregowi pewnie niezręcznie jest proponować ale dokładnie wszystko czego potrzebujesz znajdziesz tutaj:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... 4575#74160
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Tak wie, że to wykracza trochę poza budżet ale uwierz wszystkim posiadaczom tego cuda, że warto się skusić :)
Luigi

Post autor: Luigi »

Dobre ogniwa za rozsądną cenę to Hi-max dostępne w sklepiku i na alledrogo.
Polecam zapoznanie się z tym wątkiem.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6301

[ Dodano: 8 Grudzień 2011, 23:54 ]
W sklepiku masz Romisena za 80 zł. z wysyłką.
Trochę podrapany, ale przynajmniej nie będzie szkoda, jak zaliczysz wywrotkę i kilka nowych rysek się pojawi :mrgreen:
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
buckowina

Zastanawiam się pomiędzy tym rominsenem a latarką z dealextreme (z przyszłymi modyfikacjami) Czy ta latarka z forum będzie świecić porównywalnie jak latarką z deal extreme+przeróbka na 2,8A ?
Awatar użytkownika
Kuras77

Jeśli wymienisz diodę, driver, poprawisz odprowadzanie ciepła i dopracujesz reflektor to tak :razz:
buckowina

A ten rominson już jest dopracowany ? Diody i tak bym nie zmieniał gdyż już tam siedzi xm-l z odbiorem ciepła to nie będzie problemu gdyż można dać pastę na gwinty, owinąć diodę blaszką miedzianą(również z pastą) No a driver to miałem zamiar zmienić od początku. Nie mam nić przeciwko już zmodyfikowanym latarkom ale po prostu moja niewiedza nie pozwala mi wybrać faworyta.
ODPOWIEDZ