Latarka dla służb mundurowych
Tylko że solarforce to taki ,,Tata,, Tata z oprogramowaniem mercedesa i polepszonym chłodzeniem(robota grega) . Lumintop to coś w rodzaju skody bądż forda, Mercedesów wśród latarek nie produkują bądż produkują bardzo rzadko więc czemu czasem za skodę płacimy jak za mercedesa, wszystko zależy od tego co nam wcisną i za jaką kasę to łykniemy
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Midilight 3x XM-L(gorgonzola)/JetBeam M1X/ Midilight 5x R5(puszkin)/ Biedrono mag 2D XM-L/ SF Skyline I/ MacTronic Black Eye/ JetBeam Jet III R5(zgubiona)/ Lumintop P2C/ Nitecore EX11/ Zebralight H31/ Xeno Tiger E03/ Eagletac D25LC2mini/ cdn.
dziękuję za liczne i pomocne odpowiedzi, rozważam zakup którejś z poniższych latarek: Dla mnie, laika za bardzo się one nie różnią - ktoś bardziej obeznany może podać ich zalety/wady względem siebie?
http://www.e-militarny.pl/latarka_lumin ... -1002.html
http://www.milhunt.pl/sklep/latarka-cl1 ... p-408.html
Pozdrawiam
http://www.e-militarny.pl/latarka_lumin ... -1002.html
http://www.milhunt.pl/sklep/latarka-cl1 ... p-408.html
Pozdrawiam
To akurat jest proste: ta pierwsza co podałeś ma tylko 1 tryb - 100% mocy, ta druga ma 3 tryby, gdzie najniższy ma ok 10lm (przydatne np wieczorem do sprawdzania dokumentów/mapy/czegokolwiek blisko).
OT:
Jakiś czepialski dzisiaj jestem:
OT:
Jakiś czepialski dzisiaj jestem:
Tylko musisz pamiętać, że Tata to też: Land Rover, Jaguar, Daimler oraz Rover. Nie czarujmy się - prawie WSZYSTKIE obecnie dostępne na rynku masowo produkowane latarki są robione w Chinach (tak, nawet SureFire ma markę ICON robioną w Chinach).Ravir pisze: Ja uważam i zawsze powtarzam, że PONIŻEJ pewnej jakości nie wrato schodzić. Po co kupujemy Skody, Volkswageny czy Ople? Przecież można kupić samochód Tata czy jakiś Chiński? Tata wielkości Skody Fabii kosztuje 20 kilka tysi a nie 40 kilka. Po co więc przepłacać?
Pismak69, ja bym kupił obie bo obie są fajne ale gdybym miał wybierać to bym wybrał lumintopa.
P.S. Kodi, lumintop ma dwa tryby
P.S. Kodi, lumintop ma dwa tryby
Midilight 3x XM-L(gorgonzola)/JetBeam M1X/ Midilight 5x R5(puszkin)/ Biedrono mag 2D XM-L/ SF Skyline I/ MacTronic Black Eye/ JetBeam Jet III R5(zgubiona)/ Lumintop P2C/ Nitecore EX11/ Zebralight H31/ Xeno Tiger E03/ Eagletac D25LC2mini/ cdn.
pismak69, sam jestem mundurowy ja ci ze spokojnym sercem moge doradzic UF2 ja mam UF C2 HA-III (XM-LT6 2.8A) mod od grega z UF2 zostalo tylko body do wymiany poszly dioda, wlacznik,sterownik. Moja latarka ma 4 tryby 100&, 30%, 2% i strobo (ktory bardzo przydaje sie na ulicy sprawdzalem ciemne typy glupieja jak im dam po oczach sprawdzalem tez na sobie i kumplach strobo oglupia i oslepia dosc mocno) Moc na 100% po prostu powala 2% do pisania w zupelnosci wystarcza czesto wlaczam ten tryb. Na codzien powiem szczerze wystarcza mi 30%. Na DX kupisz samo body albo najtancze C2 za jakies 17 usd (tyle ze body HII) moja HIII www.dealextreme.com/p/ultrafire-c2-ha-i ... 6v-9v-6177 kosztowala 24,90 usd do tego bebechy i robocizna od grega ladowarka i na poczatek dwa ogniwa ogniste z DX i mysle ze w 250 zl sie zmiescisz. Wiem wiem ognowa z DX slabawe ale na poczatek wystarcza mam kilka takich do panasonicow sie nie umywaja ale te drogie mam takie dwa i szczerze polecam. Ale polecany w/w zestaw + ladowarka + dwa ogniwa panasonica to okolo 330 zl tak ze roznica jest. Latarka jak juz pisalem rewelacja swieci jak bomba atomowa nikt w pracy nie wierzy ze takie male cos daje tyle swiatla a ja sie moge z kazdym zalozyc ze bedzie mocniej swiecic od jego sprzetu, a niektorzy maja wielkie latary na kilka r20 ktore wedlug nich sa mocarne i miny im bledna jak zaswiece moje malenstwo.
Miesci sie spokojnie do kieszeni w kamizelce taktycznej ja ja nosze w kamizelce taktycznej w ladownicy na magazynek od PM-a. A na pasie weszla mi do ladownicy od RMG dopasowalem z firmy ivo hest tak na marginesie polecam wszystkim ich produkty mam kilka i sa na swiatowym poziomie.
Na marginesie szkoda ze dolar tak wysoko stoi ja kupowalem latarke jak stal okolo 2,5 zl i bylo duzo taniej.
Sorka za brak polskich znakow ale pisze z komorki.
Miesci sie spokojnie do kieszeni w kamizelce taktycznej ja ja nosze w kamizelce taktycznej w ladownicy na magazynek od PM-a. A na pasie weszla mi do ladownicy od RMG dopasowalem z firmy ivo hest tak na marginesie polecam wszystkim ich produkty mam kilka i sa na swiatowym poziomie.
Na marginesie szkoda ze dolar tak wysoko stoi ja kupowalem latarke jak stal okolo 2,5 zl i bylo duzo taniej.
Sorka za brak polskich znakow ale pisze z komorki.
UF C2 HA-III (XM-LT6 2.8A) ------ UF 502B
Diodes - za 250 zł - proponowałem właśnie zakum Solarforce od Grega. PO CO kombinować? Solar u Grega jest na stanie, do natychmiastowego odbioru, gotowy SPRADZONY. Tryby i tak Greg programuje na życzenie.
Akumulatory "OGNISTE" to PORAŻKA - wolał bym kupić HI-Maxy - które sa lepsze, znacznie lepsze. Zestaw "Gregowy" czyli Latarka, 2x Akumulator, Ładowarka w 250 zł spokojnie kupimy.
Co do trybów : to kwestia gustu - moi znajomi "mundurowi" wolą mniej i bez Strobo. Zresztą zawsze można przeprogramować
Dioda XM-L T6 - moim (i nie tylko) nie jest najlepsza do codziennego użytku - jest to ZIMNE Białe światło - osobiście polecam T5 czyli NEUTRALNE Białe - dużo lepiej się sprawdza w codziennym użytkowaniu - NIE PRZEKŁAMUJE kolorów tak bardzo jak Zimne Białe światło T6 -
Reflektor OP - czyli teksturowany - zasięg nie bardzo się zmienia po zastosowaniu SMO czyli gładkiego.
Wiem to z doświadczenia - bo mam w Deree dwa moduły oba na XM-L - jeden na T6 i SMO a drugi na T5 i OP - zasięgi zbliżone.
Nie oszukujmy się, moduły d26/P60 - a takie siedzą w moim Deree czy "Gregowym" Solarze - mają MAŁĄ średnicę - a to wielkość reflektora jest głównym czynnikiem jeśli chodzi o zasięg. Stąd moja rada : Reflektor OP, Dioda Naturalna Biala XM-L T5.
Akumulatory "OGNISTE" to PORAŻKA - wolał bym kupić HI-Maxy - które sa lepsze, znacznie lepsze. Zestaw "Gregowy" czyli Latarka, 2x Akumulator, Ładowarka w 250 zł spokojnie kupimy.
Co do trybów : to kwestia gustu - moi znajomi "mundurowi" wolą mniej i bez Strobo. Zresztą zawsze można przeprogramować
Dioda XM-L T6 - moim (i nie tylko) nie jest najlepsza do codziennego użytku - jest to ZIMNE Białe światło - osobiście polecam T5 czyli NEUTRALNE Białe - dużo lepiej się sprawdza w codziennym użytkowaniu - NIE PRZEKŁAMUJE kolorów tak bardzo jak Zimne Białe światło T6 -
Reflektor OP - czyli teksturowany - zasięg nie bardzo się zmienia po zastosowaniu SMO czyli gładkiego.
Wiem to z doświadczenia - bo mam w Deree dwa moduły oba na XM-L - jeden na T6 i SMO a drugi na T5 i OP - zasięgi zbliżone.
Nie oszukujmy się, moduły d26/P60 - a takie siedzą w moim Deree czy "Gregowym" Solarze - mają MAŁĄ średnicę - a to wielkość reflektora jest głównym czynnikiem jeśli chodzi o zasięg. Stąd moja rada : Reflektor OP, Dioda Naturalna Biala XM-L T5.