ciekawe małżeństwo? SKU+Df&CAli ;-)
- Calineczka
- Kontakt:
ciekawe małżeństwo? SKU+Df&CAli ;-)
...Hej
Właśnie ożeniłem Attiny z naszego driverka ze znanym SKU7882 czyli tym:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7882
Nie zaimplementowałem opcji pomiaru prądu maksymalnego, ale w tym "kręconym" driverku chyba nie jest to potrzebne
Nie powiem, ciekawie wyszło, wszystkie "nasze" tryby począwszy od 1,2V do li-iona, musze trochę z LOW powalczyć bo przy 1,2V zasilaniu pobór prądu to koło 80mA, przy li-ionie około 25-30mA.Spróbuję zejść niżej...
Jak poukładam ładniej pajęczynkę i dopracuję szczegóły to pochwalę się fotami...może jakimiś pomiarami ciekawszymi....zapytowywuję...byli by zainteresowani?
Właśnie ożeniłem Attiny z naszego driverka ze znanym SKU7882 czyli tym:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7882
Nie zaimplementowałem opcji pomiaru prądu maksymalnego, ale w tym "kręconym" driverku chyba nie jest to potrzebne
Nie powiem, ciekawie wyszło, wszystkie "nasze" tryby począwszy od 1,2V do li-iona, musze trochę z LOW powalczyć bo przy 1,2V zasilaniu pobór prądu to koło 80mA, przy li-ionie około 25-30mA.Spróbuję zejść niżej...
Jak poukładam ładniej pajęczynkę i dopracuję szczegóły to pochwalę się fotami...może jakimiś pomiarami ciekawszymi....zapytowywuję...byli by zainteresowani?
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt:
ja już na całe szczęście jestem po tym etapie, więc za pampersy dziękuję.Calineczka pisze:hehe, skrzynka pampersow powiadasz?
No to sie Df ucieszy...hehe...
Arku, na tych driverkach wsadzane są pewnie PIC`e.
Jeżeli mają inaczej puszczone zasilanie i ew. linię resetu, to można zrobić małą 2-stronną płyteczkę wielkości scalaka z przelotkami i powierzchniowo na jednej stronie wsadzić Atmelka, a drugą także powierzchniowo przytulić do oryginalnych padów - przy laminacie 0,4 różnica w wysokości wielka nie będzie.
Jeżeli odpadnie z uC kontrola prądu diody to zwolni mi się przetwornik ADC i wówczas bez pośpiechu i niepotrzebnego przełączania portów na multiplekserze (miejsce w pamięci i czas) będzie można śmiało kontrolować napięcie baterii.
Prototyp uniwersalnego algorytmu detekcji różnych rodzajów ogniw oraz sygnalizacji przekroczenia progu ostrzegawczego i minimalnego mam już opracowany.
Flagiusz
- Calineczka
- Kontakt:
Wiem Darku, ze pieluchy pod TYM wzgledem sa juz Ci niepotrzebne, no ale chyba sie ucieszyles? A moze jednak, w ramach "powiewu historii"...na pamiątkę...np. w ramkę i na scianę
A tak serio, pomysl z malutka plyteczka oczywiscie bardzo dobry, ale nie chce mi sie az tak ...pewnie wiecej jak kilka sztuk nie przerobie,a duzo szybciej wstawie odwroconego na plecy Attiny i chyba dwa czy trzy druciki niz zaprojektuje plytke, zrobie....etc etc...
Przerobka jest w miare prosta, wywalam PIC-a i kondensator blokujacy jego zasilanie, wstawiam wiekszy kondzior, zasilam przed diode a nie bezposrednio z wyjscia step-upa, korzystajac z faktu ze Chinczycy maja przerwe na plytce na sciezce zasilajacej PIC-a.
No i dokladam rezystor "gaszący" ktory ma za zadanie przyspieszyc rozladowywanie kondensatora na wyjsciu step-upa....nad tym musze popracowac...
TAk wiec Darku pomiar pradu OUT, z checia sprawdze prototyp z pomiarem napiecia akkusa ."Protekcja" dla li-iona bedzie w tym przypadku milym i chyba niezbednym dodatkiem...
A tak serio, pomysl z malutka plyteczka oczywiscie bardzo dobry, ale nie chce mi sie az tak ...pewnie wiecej jak kilka sztuk nie przerobie,a duzo szybciej wstawie odwroconego na plecy Attiny i chyba dwa czy trzy druciki niz zaprojektuje plytke, zrobie....etc etc...
Przerobka jest w miare prosta, wywalam PIC-a i kondensator blokujacy jego zasilanie, wstawiam wiekszy kondzior, zasilam przed diode a nie bezposrednio z wyjscia step-upa, korzystajac z faktu ze Chinczycy maja przerwe na plytce na sciezce zasilajacej PIC-a.
No i dokladam rezystor "gaszący" ktory ma za zadanie przyspieszyc rozladowywanie kondensatora na wyjsciu step-upa....nad tym musze popracowac...
TAk wiec Darku pomiar pradu OUT, z checia sprawdze prototyp z pomiarem napiecia akkusa ."Protekcja" dla li-iona bedzie w tym przypadku milym i chyba niezbednym dodatkiem...