latarka led
to nie chodzi o reformowalność, ale w przypadku nocnego pykania żarnik sprawdza się najlepiej, potem ciepłe R2.
I nie chodzi o mgłę czy też mgiełkę- wystarczy minimalne zapylenie albo drobinki wody w powietrzu i światło z zimnej diody utyka już po paru/parunastu metrach - dostajemy ścianę światła a nie widoczność celu.
Poza tym wiele osób dużo lepiej rozróżnia cel przy świetle jasny,ciepłym.
Także wszystko do określonego zastosowania
I nie chodzi o mgłę czy też mgiełkę- wystarczy minimalne zapylenie albo drobinki wody w powietrzu i światło z zimnej diody utyka już po paru/parunastu metrach - dostajemy ścianę światła a nie widoczność celu.
Poza tym wiele osób dużo lepiej rozróżnia cel przy świetle jasny,ciepłym.
Także wszystko do określonego zastosowania
A ja tam lubię ledy bardziej niż żarniki, przecież od tego czy będę widział we mgle na 100 metrów nie zależy moje życie i taka sytuacja ma małą szansę by się zdarzyć, to tak jak by chodzić codziennie w specjalnym kombinezonie który miał by szanse w 50% uratować życie podczas potrącenia przez samochód, pewnie jak by takie były i tak mało kto by z niego korzystał i tak samo jest ze światłem mimo że światło z żarnika lepiej przechodzi przez mgłę to i tak większość maniaków latarek wybiera ledy bo to nowsze rozwiązania i za jakiś czas całkowicie wyprą żarniki. A co do koloru światła ledów to pewnie za jakiś czas będzie więcej tych ciepłych i nie będzie już takich problemów, poza tym żarnik nigdy nie będzie tak sprawny jak dioda a zapas energii to też poważny argument, ledy pozwalają na oszczędność energii . Jedni lubią żarniki a inni wolą ledy i ja do nich należę a żarniki to już troszkę przeszłość, aczkolwiek można jeszcze dla nich troszkę zastosowań znaleźć.
oj lennin, napisałem co uważam, no nie ?
A najprościej mieć latarę na moduły D26 i wtedy albo używamy modułu ledowego, albo wkładamy żarnik (ja tak robię np).
Ad midi- ja też lubię i używam na co dzień ledów, ale to nocnego pykania bardziej pasuje żarnik- nie jest wtedy problemem posiadanie zapasu zasilania, a różnica w rozpoznawaniu kolorów i kształtów jest znaczna (jak dla mnie) - znalezienie zwierzaka metalowego w krzakach nie bywa takie proste
A najprościej mieć latarę na moduły D26 i wtedy albo używamy modułu ledowego, albo wkładamy żarnik (ja tak robię np).
Ad midi- ja też lubię i używam na co dzień ledów, ale to nocnego pykania bardziej pasuje żarnik- nie jest wtedy problemem posiadanie zapasu zasilania, a różnica w rozpoznawaniu kolorów i kształtów jest znaczna (jak dla mnie) - znalezienie zwierzaka metalowego w krzakach nie bywa takie proste