Bardzo niskie napiecie na nowym 18650

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
philut

Bardzo niskie napiecie na nowym 18650

Post autor: philut »

Witam, ostatnio dostałem paczkę z 10szt. 18650 ognistymi (TrustFire) z DX, ale wydaje mi się że jeden jest uwalony: miernik wskazuje 2,135V. Kiedy wkładam go do ładowarki WF-139, dioda świeci się na zielono - proces ładowania się nie odbywa.
Co mogę z tym zrobić? Posiadam zasilacz warsztatowy, może mam jakoś "manualnie" spróbować naładować akumulator?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

philut, reklamuj go w DX, jest nieodwracalnie uszkodzony. Nawet po "reanimacji" nie będzie miał sensownej pojemności. Poza tym, "ogniste" to chiński złom... zerknij do tego wątku.
philut

A jak to dokładnie wygląda z reklamacją? Będę musiał wtedy dwa ogniwa odesłać? (Bo są sprzedawane parami). Czy wystarczy jedno wrzucić do koperty?
Jak to wygląda z wysyłką? Czy będę musiał płacić za "shipping" w obie strony?
Z kim się mam kontaktować na DX?
Aha, straciłem też nr zamówienia z DX, (format kompa), ale mam zachowany jeszcze mail od PayPal, z całym zamówieniem. Czy te numery będą potrzebne?
Poza tym, "ogniste" to chiński złom... zerknij do tego wątku.
A się pytałem tutaj na tym forum które akkusy brać! Wiem, że Hi-Max'y i Panasonic najbardziej zalecane, ale ponoć ogniste na trzecim miejscu...
Awatar użytkownika
cudny

Post autor: cudny »

philut, w większości przypadkach DX po prostu dosyła gratis jedno ogniwo nowe :) Nie będziesz musiał raczej niczego odsyłać.

A co do ogniw to ogniwa ogniste mają i tak wg mnie lepszy stosunek cena/jakość niźli np. Panasonici.
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
DNF

Post autor: DNF »

HiMaxy wychodzą lepiej i praktycznie tyle samo kosztują (przy zakupie min 12szt)
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

Hi-Maxy opłacają się tylko przy dużych zakupach. Nie wiem czy to ma dla Ciebie znaczenie, ale mają też problemy z oddawaniem dużych prądów (ponad 3A).
greg pisze:Poza tym, "ogniste" to chiński złom... zerknij do tego wątku.
Trafiłeś na gorsze kopie (tak, chińczycy kopiują samych siebie), oryginały sprawują się przyzwoicie.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

phantom ale coś w tym prawdy jest niestety, nie pamiętam gdzie to widziałem ale chyba na CPF że wszystkie te Ultrafire, TrustFire w formacie 18650 to zwykle używane lub z odrzutu markowe ogniwa które ładnie owineli we własne koszulki i dodali PCB .

Nawet chyba ktoś u nas na swiatelach ktoś o tym pisał :neutral:
elektroda.pl
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

phantom pisze: Trafiłeś na gorsze kopie (tak, chińczycy kopiują samych siebie), oryginały sprawują się przyzwoicie.
Mówisz? Przekonajmy się. Zapraszam do testu. Podeślij proszę Twoje najlepsze "ogniste", a może i inne chińskie akumulatory, przetestuję je i odeślę na mój koszt. Wyniki umieszczę na forum.

Dokładne info w tym wątku.
philut

No dobra, to spróbuje reklamować na DX, ale niech mi ktoś powie, co z tym numerem zamówienia (Order Number)? Nie jestem zarejestrowany na DX, bo istniała możliwość zamawiania bez rejestracji, a nr nigdzie już nie mam zapisanego. A chcąc napisać reklamacje z ich strony, muszę podać ten nr. Co teraz? Można to jakoś załatwić bez numeru?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Podaj im nr transakcji paypal.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
philut

Bardzo bym chciał, ale nie ma opcji wysłania do nich CZEGOKOLWIEK, bez loginu lub nr zamówienia. Właśnie się zarejestrowałem u nich. Może teraz mi się uda nawiązać kontakt.

[ Dodano: 24 Listopad 2011, 19:07 ]
Nieszczęśliwe akumulatorki c.d.

...piiii..., nie wiem co jest z tymi akusami z DX, ale trafiło teraz następny! :evil:
18650 był raz ładowany podobnie jak pozostałe cztery z pakietu 5s1p. Przestał działać cały pakiet (tzn. osobno to te cztery pozostałe JESZCZE działają), więc po kolei wszystkie akusy sprawdzałem miernikiem, aż trafiłem na skurczybyka: -00,1 mV!! Nic!
Rozumiem, że z tym już nic nie można zrobić. A coś czuje, że te moje 8 pozostałych też długo nie pociągną. Moja rada dla innych (powtórzę tu greg'a): NIE kupujcie tego szajsu z DX, lepiej trochę więcej zapłacić i się cieszyć, niż się złościć i pluć sobie w brodę!
A reklamacja na DealExtreme? Próbowałem, zarejestrowałem się, ale kontakt z nimi graniczy z cudem. Nie dostane żadnego adresu mailowego, póki nie wpisze swojego nr zamówienia, którego, jak już wyżej pisałem, nie posiadam (mam tylko nr z paypala). Aha, żeby było jeszcze fajniej, to czekam już prawie 2 miesiące, i jeszcze nie dostałem pendrive'a 16gb i podejrzewam, że już go nie dostanę.
W sumie to można ten temat przenieść do "Podziel się swoim smutkiem", ale chciałem tylko pokazać jak moja przygoda z DX się kończy... do diabła z tymi chinolami!
Lampek

Post autor: Lampek »

philut pisze:. do diabła z tymi chinolami!
Żeby nie możliwość zakupu u nich, to wielu rzeczy bym nie poznał(dostał) i za w miarę przystępną cenę.
ODPOWIEDZ