Mierzyłeś? Chyba nie... Kilka osób mierzyło i jest około 2A, u mnie lekko poniżej. To znaczy było lekko poniżej, teraz jest 2,9Aphantom pisze:Nie wiem czy moja jest jakaś inna, ale na pewno dioda dostaje ponad 2A
Fenix TK35 Klon Compact CREE XM-L T6 2x18650
Greg, będzie można do Ciebie podesłać lampkę, lub sam sterownik w celu zwiększenia maks. prądu i przeprogramowania?
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
phantom, pomiar na sferze? Jeśli nie, to nawet wskazania luksomierza nie mówią kompletnie nic z powodu odmiennego rozkładu promienia generowanego przez różną optykę. Jedyny miarodajny pomiar w domku do rozlutować kabelek od LED i podłaczyć amperomierz.
Acha... pamiętaj o tym, że chłodzenie w standardzie jest fatalne, konieczna poprawka.
Luigi, drivera nie przeprogramuję, bo jest na procesorze PIC którego nie dotykam. Będę tam wstawiał ATtiny13A, ale jeszcze nie miałem czasu na napisanie aplikacji. Ta operacja wymaga polutowania kilku dodatkowych kabelków i dorobienia dzielnika napięcia do kontroli akumulatorów.
Prąd przetwornicy zwiększasz sobie sam, lutując na kanapkę rezystor. Opis na stronie wcześniej.
Acha... pamiętaj o tym, że chłodzenie w standardzie jest fatalne, konieczna poprawka.
Luigi, drivera nie przeprogramuję, bo jest na procesorze PIC którego nie dotykam. Będę tam wstawiał ATtiny13A, ale jeszcze nie miałem czasu na napisanie aplikacji. Ta operacja wymaga polutowania kilku dodatkowych kabelków i dorobienia dzielnika napięcia do kontroli akumulatorów.
Prąd przetwornicy zwiększasz sobie sam, lutując na kanapkę rezystor. Opis na stronie wcześniej.
Nie jestem aą takim amatorem. Nigdy moim zamierzeniem nie było podawanie dokładnych wartości z dokładnością do 1lm, tylko bardziej rząd wartości, porównanie z innymi. Słyszałeś o teście sufitowym? Nadaje się do tego idealnie. Dla latarki Keygos KE-5 kilka osób zmierzyło prąd w diodę 2-2,5A. Nawet zakładając ten niższy pułap, mój klon TK35 jest wyraźnie jaśniejszy.
Test sufitowy generuje duży błąd. Skupienie wiązki ma tu duże znaczenie, mimo identycznego strumienia świetlnego porównywanych źródeł.
To tylko pozornie działa podobnie do sfery
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
To byłoby bardziej miarodajne, ale przecież ważna jest wartość strumienia wyjściowego, a nie generowanego przez LED. Co nam po informacji, że LED "daje" 700lm, skoro przykładowo jeden reflektor generuje 30% strat, a inny tylko 15%. W dodatku na pierwszym jest zwykłe szkło, a na drugim z powłokami AR.
Porównując w ten sposób nie określi się prądu diody, albo określi z dokładnością do 50%
Porównując w ten sposób nie określi się prądu diody, albo określi z dokładnością do 50%
Mylisz się. Skupienie wpływa na subiektywne odczucia, może generując minimalny błąd w profesjonalnej sferze i właściwie brak błędu przy "mierzeniu na oko". I sprawdzałem to organoleptycznie na przykładzie LedLensera P7 - niezależnie od wybranego skupienia pokój oświetlany był dokładnie tak samo, a trudno o większą różnicę w skupieniu niż w optyce LL.greg pisze:Test sufitowy generuje duży błąd. Skupienie wiązki ma tu duże znaczenie, mimo identycznego strumienia świetlnego porównywanych źródeł.
Cześć greg. masz zdiencie na którym widać 3 rezystory? Tam tylko widzę miejsce na 2 rezystory. Gdzie dolutowałeść (nazywa sie to tak po polsku?) trzeci?greg pisze:Jak już pisałem na Torchu, ale może nie każdy tam wchodzi, więc przyda się to drobne info u nas.
Klon TK35 dotarł i do mnie. Różnice w budowie korpusu w bezpośrednim porównaniu z oryginałem są, ale nieznaczne, po prostu niedokładna kopia. Panu Chińczykowi od CNC nie chciało się wszystkiego dokładnie zwymiarować
Driver od razu poszedł na warsztat. Na płytce mamy dwa rezystory pomiarowe o wartości 200mΩ każdy (symbol R200). Dolutowujemy trzeci identyczny i prąd rośnie o 50% poprzedniej wartości.
Jeszcze tylko procesor z własnym oprogramowaniem i będzie cacyKod: Zaznacz cały
Tryb: prąd LED oryginał prąd LED mod 1. min 60 mA 90 mA 2. mid 200 mA 300 mA 3. max 930 mA 1400 mA 4. turbo 1940 mA 2900 mA
Uwaga!
MCPCB z LED osadzone jest w radiatorze na wcisk, otwory kabli są nieogradowane, przez co nie ma dobrego kontaktu MCPCB -> radiator, poza tym pasty nie ma prawie wcale.
Należy to koniecznie poprawić (ogradować, splanować), nawet przy prądzie standardowym (2A) LED szybciutko odejdzie do krainy ciemności. Poza tym, kabelki w głowicy - cieniutkie, jak włoski. Do wymiany.
Rezystory na górze PCB. Foto Fluxor.
[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_4ebc4091e3d933839.jpg]Obrazek[/url]
Serdeczne pozdrowienia
TarzanNRW (polski analphabeta)
TarzanNRW, na tym obrazku co to jest w Twoim poście widać te rezystory na samej górze fotki. Tam lutujesz trzeci identyczny równolegle do dowolnego z nich.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Wystarczy poczytać datashita dla twojej SST-50 i będziesz wiedzieć ile światła z tego wyjdzie i czy będzie jakaś różnica.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU