Wybór wersji iTPlight SC2 Eluma

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
GrzesB

Wybór wersji iTPlight SC2 Eluma

Post autor: GrzesB »

Witam.

Mam zamiar kupić sobie niewielką, uniwersalną latarkę. Wybór padł na iTPlight SC2 Eluma. Dostępne są dwie wersje: droższa z diodą XP-G R5 oraz tańsza z diodą XP-E R2.
Mam pytanie, czy różnica w mocy będzie na tyle widoczna, że warto dopłacić do droższej wersji?
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Będzie widoczna, przy tym samym prądzie z XP-G masz sporo więcej światła niż z XP-E ale też trochę inne kąty świecenia.
elektroda.pl
GrzesB

Dzięki za odpowiedź. Mogę się spodziewać, że przy XP-G latarka będzie świeciła szerzej czy bardziej skupionym światłem ?
robertgl17

Post autor: robertgl17 »

Będzie świecić szerzej i dawać więcej światła.
Dobre rozwiązanie na EDC.
R2 świeci mocną skupioną wiązką taki mini thower.
GrzesB

Jeszcze raz dzięki, o taką latarkę właśnie mi chodzi.
Luigi

Post autor: Luigi »

Jak chcesz mini-thrower, to raczej coś z XR-E i głębokim refem, np. Olight T20 XR-E (nie wiem niestety, czy można go jeszcze gdzieś kupić)
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
robertgl17

Post autor: robertgl17 »

Luigi pisze:Jak chcesz mini-thrower, to raczej coś z XR-E i głębokim refem, np. Olight T20 XR-E (nie wiem niestety, czy można go jeszcze gdzieś kupić)
No ja nie wiem czy skupienie T20 XR-E Q5 z reflektorem OP jest lepsze nie ITP SC2 XP-E R2 SMO :?:
Luigi

Post autor: Luigi »

Nie wiem, jak z OP bo mam T15 z refem half-SMO i skupia się dobre, jak na tak małą latarkę, lepiej niż XP-G w refie SMO w RRT-0
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
Awatar użytkownika
hagrid

Post autor: hagrid »

Mam SA1, na jeden paluszek AA, i jak dla mnie to jest właśnie taki mini thrower :smile: Jak dla mnie na EDC średnio sie nadaje...
GrzesB

Ja właśnie nie chcę latarki z dużym skupieniem. Będę zamawiał SC2 na XP-G.
mantech

Post autor: mantech »

:mrgreen: I nie mieszajcie człowiekowi wiecej w głowie bo juz podjął decyzję. :)
GrzesB

Niestety, nie było mi dane cieszyć się nową latarką. Moja historia zakupu jest chyba dość niezwykła. Po Waszych odpowiedziach zamówiłem upatrzoną SC2 z diodą XP-G.
Latarka przyszła błyskawicznie, niestety niesprawna - świeciła jedynie przy ciągłym przytrzymywaniu włącznika.
Umówiłem się ze sprzedawcą na wymianę. Drugi egzemplarz przyszedł również błyskawicznie. I okazało się, ze W OGÓLE nie działa :shock: Nie wierząc własnym oczom pojechałem do sklepu po nowy komplet CR123A (Sanyo z Fotojokera, 3 zł/szt.). Nie pomogło.

Sprzedawca, przyjął towar i zwrócił pieniądze a także poinformował mnie, że zwrócona latarka działa poprawnie i przyczyną mogły być wadliwe baterie. Niemniej wcześniejsze przygody skutecznie zniechęciły mnie do kupna tej latarki.

Nie spodziewałem się, że z pozoru taka prosta sprawa jak kupno latarki pochłonie mi tyle czasu, nerwów i pieniędzy :)

Wracam teraz do tematu kupna niezawodnej latarki w podobnej cenie, czy możecie coś polecić?
Interesuje mnie latarka zasilana CR123A, nie thower (raczej z rozsądnym kompromisem pomiędzy zasięgiem a szerokością świecenia). Nie musi być aż taka malutka jak SC2 (jak przyszła to jej wymiary mnie zaskoczyły).

Na razie zastanawiam się nad Olight T20-M Cree XP-G R5, czy to dobry wybór?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
GrzesB pisze: Nie wierząc własnym oczom pojechałem do sklepu po nowy komplet CR123A (Sanyo z Fotojokera, 3 zł/szt.). Nie pomogło.
To są baterie, które były dołączone w gratisie do filmu, oni je odcinają i sprzedają, dlatego takie tanie.
Miałem SC2 i na ogniwie 17650 działała bez zarzutu, na CRkach też, ale za to miałem wcześniej problemy z EagleTec T100 i się okazało, że jedno z ogniw miało bardzo dużą rezystancję wewnętrzną. Pomiar napięcia wykazywał, że OK, a pod obciążeniem spadało prawie do zera, ogniwo wyrzuciłem.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Ja poleciłbym Ci dwie latarki - jedna za około 150 PLN a druga nieco droższa.... Osobiście używam i bardzo sobie chwalę EagleTac P100C2 a oprócz tego spokojnie mogę polecić Quarka 123^2. Dziś pokazywałem obie te latarki Sławkowi (nick "slaw" na naszym forum) i może on Ci odpowie jakie na mim zrobiły wrażenie ;)
Pozdr.
Pikom
ODPOWIEDZ