Pomoc w doborze latarki 2

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
slaw

Post autor: slaw »

Ponieważ to mój pierwszy post, chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.

Korzystając z okazji, aby nie zakładać nowego wątku, pozwolę sobie również zapytać o latareczki.

Chciałbym kupić dwie.
Jedna latarka do celów wędkarskich, na łódce. Powinna posiadać kilka trybów jasności aby można było poświecić sobie na ręce, pod nogi a także powinna służyć jako szperacz. Przy mniejszej mocy powinna wytrzymać jak najdłużej. Myślę że zoom byłby przydatny. Gabarytowo nie za duża. Max 20cm długości i 5cm średnica głowicy.
Zastanawiałem się nad czymś takim:
http://allegro.pl/latarka-cree-xm-l-t6- ... 78802.html
http://allegro.pl/latarka-cree-xm-l-t6- ... 70134.html
Jednak jak poczytałem forum to mam wątpliwości.
Może ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczów coś mi doradzi. Fajni by było gdyby w cenie 150zł udało się dostać latareczkę wraz z ładowarką sieciową oraz samochodową.

Drugie światełko powinno być jak najmniejsze, najlepiej żeby się mieściło w kieszeni. Jednocześnie mocne, z kilkoma trybami jasności. Chciałbym zmieścić się w 300zł z ładowarkami. Myślałem nad bocialarką. Może ktoś zaproponuje coś podobnego.

Pikom, chętnie bym zobaczył Twoje latareczki w akcji. Jeżeli byś się zgodził spotkać na małą prezentację. Może wyślesz nr tel na priv to zadzwonię.

Aha, jeszcze jedno. Mogę kupić coś na necie, za granicą. Potrafię też coś polutować, więc mogę spróbować zrobić jakiegoś moda.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Sorki, wydzielam. Nie ma sensu mieszać odpowiedzi, nie będzie wiadomo co kto do kogo mówi (pisze) jak wszystko będzie pomieszane.

Wstępnie, jako pierwsze światełko pomyśl faktycznie o czymś na 18650. Drugą dobierz sobie na AA lub na CR-ki. Nie wiem co Tobie najbardziej podpasuje, ale opiszę pokrótce moje preferencje i chętnie zaprezentuję wspomniane latarki.

Zaletą małych latarek na ogniwa AA jest dostępność baterii jeśli zabraknie nam zasilania a zaletą latarek na CR-ki jest spora moc w porównaniu do rozmiarów. Na przykład latarki na dwie CR-ki (choćby Quark 123^2, moja ulubiona Eagletac P100C2 lub inne) są niewiele większe niż duże latarki na 1xAA a mają duuużo więcej mocy. Osobiście preferuję taki zestaw:

Do plecaka mam albo customa o nazwie Gucio - to latarka na nietypowe zasilanie, albo latarkę na 1x18650 plus ze dwa zapasowe ogniwa. Ostatnio chętnie chodzę z Gregową L2P lub ze zmodowanym JETBeamem z diodą XM-L. Kiedyś używałem bardzo często DarkTort'a ale niestety nie wrócił do mnie od osoby której go pożyczyłem ;(

Do kieszeni kurtki wkładam moją ulubioną latarkę na dwie CR-ki - EagleTac P100C2. Czasem, jak mam ochotę coś zmienić, to zastępuję ją na przykład Quarkiem na dwie CR-ki lub 2xAA ale raczej niechętnie ;) P100C2 to idealnie moim zdaniem wyważona proporcja między mocą, czasem działania i wymiarami w połączeniu z bardzo użytecznym rozkładem promienia.

A jako idealne miejskie EDC używam Nitecore Defender Infinity (w skrócie NDI) na 1xAA - zazwyczaj z ogniwem litowo-jonowym 14500.

Uwaga - dobierając ładowarkę do 18650 weź taką która bez problemu obsłuzy Ci i CR-ki i ogniwa 14500, na przykład WF-188

Warto przyjrzeć się jeszcze kilku innym latarkom ale to pokażę Ci jak się spotkamy ;)

EDIT:
PS
Pomyśl też o małej czołówce, na łódce warto mieć wolne ręce... Na przykład jako przyzwoite minimum warto kupić sobie iTP H01 lub MacTronic Outdoor Pro HLS-K4 DIFFUSE
Ostatnio zmieniony niedziela 20 lis 2011, 21:28 przez Pikom, łącznie zmieniany 6 razy.
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Znowu "neolux"?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
energysnake

Post autor: energysnake »

Taaa i te magiczne zestawy "nie na rower" :-| , świecenie w jeden punkt nie no idealne na rower <spadaj>
Ultrafire A10B mod XP-G R5
Lumahunter SE Digital mod XM-L T6
Solarforce L2P XM-L T6 mod by Greg
ODPOWIEDZ