4s2p czy 2s4p - co lepsze, jaki wytk- pod imax b6

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
k0b

4s2p czy 2s4p - co lepsze, jaki wytk- pod imax b6

Post autor: k0b »

Witam

Potrzebna mi wasza pomocna dłoń koledzy.

Kupiłem 8 ogniw li-ion 18650, nie mam jak ich zgrzać ani nie chce ryzykować lutowania ( mam tylko 80W lutownice max) wiec wymyśliłem sobie rodzaj stelaża który będzie trzymał 8 ogniw do kupy. Kupiłem też wtyk 4s2p z 5cioma kabelkami. Wszystko pod moją przyszłą ładowarkę Imax B6 ( jeszcze nie doszła... wiadomo chiny).

Pomysł w tym że wymyśliłem sobie że połączę 4 ogniwa w szereg, i 2wa takie szeregi równolegle aby zwiększyć napięcie. Co widać na załączonym obrazku.
Rozmawiałem wczoraj z kolegą i ten doradził mi drugie rozwiązanie 2s4p tak aby mieć 4 pary ogniw w szeregu. Ogniwa ładowały by się do tego samego napięcia co ograniczyło by wachania w napięciu.

Teraz naprawdę mam zabitego gwoździa....
Budując pakiet chcę mieć wtyk do balacera tak aby ładowarka mogła poprawić ogniwa.
Problem w tym że nie mogę znaleźć wtyku 2s4p, nawet nie mam pojęcia jak to połączyć.....

Czy moje rozwiązanie 4s2p pod baterie li-ion będzie dobre? czy faktycznie mam szukać 2s4p, no i czy to będzie obsłużone przez imax b6.

Aha co dla was oznacza przegrzanie ogniwa, boje się lutować, mogę spróbować.... dlatego wymyśliłem sobie ten stelaż.

No i jak sobie poradzi ładowarka z 4s2p, czyż każda cela nie powinna być balansowana osobno? przecież w tym rozwiązaniu są 4 cele. Napięcie się łączy, więc jak cele mogę być wypoziomowane?

Przed złożeniem pakietu planuje naładować każdy pakiet z osobno z 2x i składać w pakiet naładowaną do 4.2V dokładnie.

Poradźcie coś.

ps, czy mógłby mi ktoś rozrysować jak podłączyć ten wtyk 4s2p?
Załączniki
obraz.jpg
obraz.jpg (31.84 KiB) Przejrzano 856 razy
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Witaj k0b, pytanie pierwsze i bardzo ważne. Czy to są ogniwa typu "protected"? Jeśli tak, nie nadają się do budowy pakietu.

Pakiet może być wykonany jedynie z ogniw przemysłowych, bez osobnych zabezpieczeń na każdym z akumulatorów. Przy ogniwach typu "protected" ich zabezpieczenia będą uruchamiały się w zasadzie losowo, w zależności od napięć na poszczególnych ogniwach i tolerancji tych zabezpieczeń. Pakiet może pracować niestabilnie i generować nieoczekiwane problemy.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
k0b

Sprawdziłem,

Na samej koszulce wyraźnie jest napisane "protected", a pod samą koszulką widać długą blaszkę wzdłuż aku.

Nadal chcę budować ten pakiet, gdyż wydałem kasę na te aku a nie mam jak ich zwrócić.
Jeśli rozbiorę każdą ze sztuk i pozbawię zabezpieczenia to będą się nadawać?

A jak potem zabezpieczyć taki pakiet? przed przeładowaniem i rozładowaniem? tu chyba będzie potrzebny kabel od balacera?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Pakiet należy zabezpieczyć stosowną dedykowaną "elektroniką" do pakietów. Można coś takiego zakupić w sklepach internetowych, również w Polsce.

Oczywiście, przewody do balancera będą konieczne.
sou

Post autor: sou »

k0b pisze:że połączę 4 ogniwa w szereg, i 2wa takie szeregi równolegle aby zwiększyć napięcie
łącząc w szereg zwiększasz napięcie a łącząc równolegle - prąd/pojemność. Wtyk od balancera łączysz tak
1 kabel do -
2 kabel do pierwszego połączenia między bateriami
3 kabel do drugiego
4 kabel do trzeciego
5 kabel do +
dzięki takiemu połączeniu balancer jest w stanie kontrolować napięcie na każdym z ogniw.
poza tym to co narysowałeś to pakiet 4s2p - cztery ogniwa szeregowo i dwa równolegle
nie wiem jak Imax ale iCharger poinformował mnie że żle podłączyłem kabelki do ogniwa i dzieki temu nic się nie sfajczyło. Co do zabezpieczenia całego pakietu to takie coś chyba...
A 4s2p w niczym od 2s4p ani lepsze ani gorsze nie jest, po prostu w pierwszym przypadku masz 14,8 V i 2xPrąd/Pojemność a w drugim 7,4v i 4xPrąd/Pojemność
k0b

Dzięki za szybką odpowiedź.

To połączenie kabelków do balancera domniemam że to 4s. A jak zrobić to samo na 8 sztuk aku? mam robić tak samo? tylko umieszczać kabelki od balancera co 2wie cele? wartość jednej wirtualnej celi wzrośnie 2x = 7,4V - co na to imax b6? jak ładowarka poradzi sobie z balansowaniem?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Pakiet 4s2p będzie korzystniejszy pod względem strat przy dużych mocach odbioru, co łatwo obliczyć. Tak więc wszelkie straty na połączeniach itp, będą relatywnie mniejsze.
Gwoli ścisłości to nie ma wtyczki do balansowania 4s2p czy 2s4p, są po prostu 2s 4s. Jak już kolega wspomniał, poszczególne kabelki podpinasz do miejsc łączenia ogniw. De facto, to nie są równoległe dwa pakiety 4s, a szeregowe 4 pakiety 2p, gdyż wszystkie ogniwa w jednym punkcie muszą być połączone razem (dwa plusy i dwa minusy). Czyli będziesz miał: kabelek, dwie cele, kabelek, dwie cele, kabelek dwie cele, kabelek, dwie cele, kabelek.
|=|=|=|=|
Zastosowanie pakietu 4s2p ma jeszcze zaletę przy ładowaniu, gdyż ładowarki iMax i podobne, mają ograniczenie prądu ładowania, więc na max parametrach, szybciej naładujesz taki pakiet w porównaniu z 2s4p.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
k0b

Czy to jest poprawne? chodzi mi o ten 4s2p. Sposób połączenia?

Poniżej załączyłem zdjęcie elementu z mojej latarki, nie mam bladego pojęcia jak się to nazywa ale wiem co to robi :). Przy napięciu ~12V (skacze 11,95 - 12.10 lub podobne) światełko zaczyna mrygać. Ponieważ pakiet jest NimH, pada pytanie czy to się będzie nadawać do Li-ion? Na jakim poziomie zadziała zabezpieczenie 18650, bo jeśli poniżej 3V to mogę śmiało zostawić zabezpieczenia na aku. Mam rację?
Załączniki
untitled-1.jpeg
untitled-1.jpeg (29 KiB) Przejrzano 734 razy
zdjecie.jpg
zdjecie.jpg (31.83 KiB) Przejrzano 697 razy
Ostatnio zmieniony czwartek 17 lis 2011, 14:51 przez k0b, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Nie. Coś Ty wogóle za dziwoląga wymyślił. Przecież pisałem, że dla ładowarki nie ma pakietów 4s2p. Musisz połączyć tak jak masz na rysunku 4s, tylko, że dajesz po dwa ogniwa równolegle.
Pozdrawiam
PS: Przeskaluj zdjęcie
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Zabezpieczenie od pakietu NiCD/NiMH nie nadaje się do kontroli pakietu Li-ion. Zapomnij o tym. Od tego są dedykowane układy do pakietów Li-ion, poszukaj w BTO.
k0b

;/ ja chcę uzyskać 14,8V i 6Ah na wyjściu.
Jak w takim układzie rozłożyć aku aby można było to podłączyć do Imax b6? i czy dało by radę wykorzystać wtyk z pierwszego zdjęcia 4s?

Chciałbym uzyskać taki wygląd pakietu, inny nie zmieści mi się do kanistra.
http://www.batteryspace.com/li-ion18650 ... arine.aspx
Załączniki
2941.jpg
2941.jpg (7.96 KiB) Przejrzano 692 razy
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Ogniwa rozkładasz sobie tak, aby połączyć je możliwie najkrótszymi przewodami. Wtyk 4S oczywiście nadaje się do wykorzystania. Oprócz niego potrzebujesz 2 grube kable prądowe.

Jak połączyć? Tak jak na Twoim rysunku, po prawej.

Obrazek
ODPOWIEDZ