Uszkodzone PCB w ogniwach Hi-Max 2600

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
sou

Uszkodzone PCB w ogniwach Hi-Max 2600

Post autor: sou »

Witam!
Od jakiegoś czasu użytkuję elektrycznego papierosa zasilanego z ogniwa 18650 i zdarzyło mi się "wykończyć" dwa ogniwa Hi-Max: mimo, że są zabezpieczone. Spisałem oba już na straty (napięcie na pierwszym 0 V a na drugim 1,23,V) gdy przyszło mi do głowy, żeby wykonać pomiar z pominięciem PCB czyli po prostu na obudowie ogniwa. Jak się okazało, to ma tym z 0V jest 3 V a na tym 1,23 V jest 3,4 V. W chwili, gdy zacząłem pisać tego posta, jeden z akumulatorów (ten z 0 V) nagle "ożył" i daje się normalnie ładować, natomiast ten drugi od miesiąca leży martwy. W związku z tym moje pytanie za 100pkt: czy mogę ten drugi podładować "na krótko" ale bez odłączania PCB - w nadziei, że zadziała?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Na początek podaj napięcie 4V na wyjście tego ogniwa - z jakiegoś zasilacza. Prawdopodobnie odblokuje to zabezpieczenie.

Ładowarka może go nie ruszyć, bo bada, czy na ogniwie występuje napięcie około 2,50V lub wyżej.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
sou

Post autor: sou »

podalem 3,85 z innego ogniwa i faktycznie ruszyło, wielke dzięki :)
Ale niestety nie ma tak dobrze :-(
Przy podłączeniu najmniejszego choćby obciążenia, napięcie spada do 1,23V... No cóż, będzie teraz Unprotected...
ODPOWIEDZ