latarka led
latarka led
Witam.
Chciałbym zrobić latarkę zasilaną trzema paluszkami AAA lub jedną baterią cr123. Najlepiej kupiłbym gotowy moduł. Średnica reflektora jaką potrzebuję to 22- 23mm. Znalazłem tylko jeden moduł z takimi wymiarami:
link
Będzie się nadawał? Jak to będzie świeciło na takim zasilaniu?
Pozdrawiam.
Chciałbym zrobić latarkę zasilaną trzema paluszkami AAA lub jedną baterią cr123. Najlepiej kupiłbym gotowy moduł. Średnica reflektora jaką potrzebuję to 22- 23mm. Znalazłem tylko jeden moduł z takimi wymiarami:
link
Będzie się nadawał? Jak to będzie świeciło na takim zasilaniu?
Pozdrawiam.
Witam, moje zdanie jest takie, emiter cree P4 na dziś nie najnowszy polecam cree Q4, Q5, R2 uzyskasz więcej światła przy takiej samej ilości prądu niż z cree P4, ref OP texturowany czyli więcej światła idzie na boki niż w refie SMO gładkim co wizualnie daje efekt mniejszej ilości światła niż z refa SMO ale za to beam jest bardziej klarowny bez artefaktów więc wybierz co wolisz. Zasilanie tego modułu to 3-12v więc przy Twoim zasilaniu nie uzyskasz z tego zestawu maksymalnej ilości światła, pewnie przydało by się coś koło 8-12V, moim zdaniem nie jest to optymalny wybór,brak trybów, jednak sporym ograniczeniem jest to iż chcesz zastosować ref o średnicy 22mm, dość nie typowy. Może lepiej wybrać ref 18mm są OP jak i SMO do wyboru, driver od najprostszego np. ten http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7426 ( sam stosuje i za taką kasę jest ok ) po forumowe produkty http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=524 ( przede wszystkim te stosuję i polecam ) . Dioda tak jak pisałem Q4,Q5 te są przeważnie chłodne lub R2 ciepłe dosyć naturalne światło jak i największa ilość emitowanych lumenów. Taki zestaw na pewno Cię usatysfakcjonuje i pozwoli na mocne stosunkowo długie i stabilne świecenie. To moje zdanie, pozdrawiam.
Dzięki za odpowiedź, midi!
Chciałbym przerobić latarkę taktyczną do broni - zabawkę na w pełni funkcjonalne urządzenie. Zasilanie stanowią trzy paluszki AAA, jednak mógłbym się pobawić i dołożyć jeszcze dwa ogniwa, lub zrobić jedną cr123 ( dwie cr-ki się nie zmieszczą). Latarka powinna skutecznie oświetlać teren z 30m wąskim, mocnym strumieniem, baterie powinny wystarczać na te 40 min świecenia. Ref musi mieć 22mm... Jaka opcja będzie najlepsza?
Chciałbym przerobić latarkę taktyczną do broni - zabawkę na w pełni funkcjonalne urządzenie. Zasilanie stanowią trzy paluszki AAA, jednak mógłbym się pobawić i dołożyć jeszcze dwa ogniwa, lub zrobić jedną cr123 ( dwie cr-ki się nie zmieszczą). Latarka powinna skutecznie oświetlać teren z 30m wąskim, mocnym strumieniem, baterie powinny wystarczać na te 40 min świecenia. Ref musi mieć 22mm... Jaka opcja będzie najlepsza?
Jeżeli już masz zasilanie 3xAAA to niech takie zostanie, użyj tylko dobrych akumulatorów które faktycznie będą miały 1000mA wtedy około 40 min mocnego świecenia powinno wytrzymać. Ja proponuję taki zestaw dioda R2 ( jak dobrze poszperasz w necie to za 25zł + przesyłka kupisz ) ref według mnie tylko gładki SMO na texturowanym sporo światła stracisz jeżeli chodzi o zasięg ( ja po prostu obcinam te z DX o srednicy 27mm ). Jest jeszcze druga możliwość prostsza bo wszystko kupisz w jednym sklepie, dioda SSC P4 bin U i do tego ref ośrednicy 20mm kont 6 stopni, dostaniesz to tu http://www.sensu.pl/?go=product_coll&id=98&cat_id=135, jednak tego drugiego zestawu nie używałem ( mam w domu ale jeszcze się za niego nie wziąłem ) kolor światła będzie nieco zimniejszy niż Cree R2 ale i tak niezły, według producenta ref powinien dość mocno skupiać ale myślę że na 30m to spełni swoje zadanie. Zestaw z dioda cree da troszkę mocniejsze światło niż zestaw z SSC P4 ale różnice nie będą aż tak wielkie, w zestawie z SSC P4 masz za to gotowy ref jedynie troszkę kombinacji bo ma 20mm fi ale myślę że nie będzie to zbyt wielki kłopot ( w końcu chcesz przerobić latarkę więc troszkę czasu trzeba temu poświęcić ). Na tę chwilę przydały by się jakieś fotki Twojej latarki, całej i w częściach, trzeba jeszcze zastanowić się czy to body da radę odprowadzić ciepło które wytwarza się podczas świecenia diody. To chyba tyle, ja zbudowałem już troszkę latarek o przeznaczeniu taktycznym do wiatrówek i tym podobnych sportów wszystkie są na Cree R2 ref, 26mm SMO lub soczewka zasilanie aku 18650 i uważam że taki zestaw sprawdza się idealnie, zasięg spokojnie 100 metrów, czas świecenia na max to ponad 1h 30min z tym że ja body sam do tego wykonuje co pozwala mi na zaprojektowanie optymalnego body pod względem odprowadzenia ciepła jak i wielkości latarki, w Twoim przypadku ogranicza nas posiadane przez Ciebie body tak więc wrzuć fotki a będziemy wiedzieć na czym stoimy .
Kurcze nie pomyślałem o tym, że może się grzać, body jest całe plastikowe... Wrzucam fotki:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
I jak to wygląda? Na zdjęciach widać efekty zabawy z żarówką i refem z latarki maglite mini. Szybko się spaliła na 4,5V a i tak kiepsko to świeciło...
Dla zainteresowanych, jest to replika modułu LAM (Laser Aiming Module) do pistoletu Mark 23 Socom. W dwa widoczne otwory planuję wsadzić jeszcze wskaźniki laserowe czerwony i IR, tak jak w oryginale
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
I jak to wygląda? Na zdjęciach widać efekty zabawy z żarówką i refem z latarki maglite mini. Szybko się spaliła na 4,5V a i tak kiepsko to świeciło...
Dla zainteresowanych, jest to replika modułu LAM (Laser Aiming Module) do pistoletu Mark 23 Socom. W dwa widoczne otwory planuję wsadzić jeszcze wskaźniki laserowe czerwony i IR, tak jak w oryginale
Jak na domowe przeróbki to będzie ciężko, przede wszystkim jest to plastik więc brak możliwości odprowadzenia ciepła do obudowy, nie za wiele miejsca w środku. Ja bym to zrobił tak że dotoczył bym kawałek alu średnicy takiej by weszło to w latarkę w miejsce starej głowicy, w tym kawałku walca zamocowany był by w środku driver i dioda, na zewnątrz tego walca był by gwint który pozwolił by na nakręcenie głowicy z refem który mógł by mieć 27mm, driver w tym wypadku chyba najlepszym rozwiązaniem był by właśnie ten nowy od Edima z selekcjonowaną diodą, pozwoliło by to na to by podać na diodę 680mA, wydzielane ciepło było by niewielkie ( do wyboru miał byś cree Q4 zimną lub R2 ciepłą ) czas świecenia około 1h 30min ( zależy jakie aku użyjesz ) w zasadzie bez zmiany jasności co jest już dość komfortowe, zasięg spokojnie 30metrów, mam taką latarkę właśnie z takim zestawem od Edima cree Q4 bez trybów ( do takiego zastosowania jak twoje idealnie by pasowało ). Do tego można jeszcze dorobić dodatkową głowicę z soczewką która pozwoli na silne skupienie światła i zwiększy zasięg do około 70metrów. Tyle tylko że ja mam tokarkę a bez niej takich zmian nie dokonasz. Inaczej to najwyżej można tam wsadzić diodę np. SSC P4 bin U i podać na nią za pomocą drivera około 300-500mA ( seoule troszkę mniej się grzeją ) oczywiście tak trzeba kombinować by wsadzić tam jeszcze jak największy radiator z miedzi lub aluminium, wszystko to dostaniesz w sklepie do którego podałem wcześniej linka. Nie będzie łatwo ale jest to możliwe do wykonania, robiłem już dwie latarki do ASG ale takich plastikowych nie przerabiałem gdyż poważnie ograniczają możliwość zastosowania najmocniejszych źródeł światła.
Widzę iż jest tam szyna 22mm, prościej jest zastosować właśnie taki montaż z mocowaniem calowym i użyć dowolnej małej latarki z calowym korpusem, ja stosuję na swoją wiatrówkę właśnie taką zwykłą latarkę np. taką http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 8a7737.jpg do tego można jeszcze zastosować włącznik taktyczny na przewodzie z włącznikiem mocowanym rzepem do rękojeści, zasięg 100metrów, czas świecenia pełną mocą 1h 40min a w dodatku możesz to zdjąć z pistoletu i używać jako zwykłej latarki.
Widzę iż jest tam szyna 22mm, prościej jest zastosować właśnie taki montaż z mocowaniem calowym i użyć dowolnej małej latarki z calowym korpusem, ja stosuję na swoją wiatrówkę właśnie taką zwykłą latarkę np. taką http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 8a7737.jpg do tego można jeszcze zastosować włącznik taktyczny na przewodzie z włącznikiem mocowanym rzepem do rękojeści, zasięg 100metrów, czas świecenia pełną mocą 1h 40min a w dodatku możesz to zdjąć z pistoletu i używać jako zwykłej latarki.
Szyna jest większa, tylko socom taką ma A poza tym wygląda fajnie:)
Czyli kupię tą diodę q4 i driver co mówisz, a potem będę myślał nad chłodzeniem. Mówisz, że ciepło będzie niewielkie, jakiej temp mogę się gdzieś tak spodziewać? A i ten ref 20mm podejdzie do tej diody? Chciałbym żeby się obyło bez przeróbek z zewnątrz. A co jeśli by dać samą soczewkę? Czym to się w ogóle różni?
Czyli kupię tą diodę q4 i driver co mówisz, a potem będę myślał nad chłodzeniem. Mówisz, że ciepło będzie niewielkie, jakiej temp mogę się gdzieś tak spodziewać? A i ten ref 20mm podejdzie do tej diody? Chciałbym żeby się obyło bez przeróbek z zewnątrz. A co jeśli by dać samą soczewkę? Czym to się w ogóle różni?
Ilość ciepła zależy od wielkości radiatora im większy tym lepiej, co do refa to ten 20mm dedykowany jest do seoula P4, podobno po małych przeróbkach nada się do cree ale tego pewien nie jestem, kolega Bocian wie troszkę więcej w tej sprawie niż ja, poza tym czy sprawdziłeś jaka głębokość refa jest dopuszczalna by wszystko zmieściło się w środku ? Dodatkowo przydała by się prawdziwa szybka a nie plastikowa, taką dostaniesz u zegarmistrza . Jeżeli zastanawiasz się nad soczewką to raczej nie da rady ale może się mylę, soczewka 22mm musi znajdować się 23mm od diody, ale i tak ref ma większą sprawność niż taka mała soczewka więc odradzam.
A gdybym się zdecydował na 18mm ref, to może taki zestawik:
ref
dioda
driver
szkiełko
byłoby taniej i wszystko w jednym miejscu. I led base jest 16mm co byłoby lepsze. Nie wiem tylko czy taki driver nie znam się na tym, nie wiem po co te mody i ile tych mA ma być... A i jakiś klej specjalny do czegoś będzie potrzebny?
ref
dioda
driver
szkiełko
byłoby taniej i wszystko w jednym miejscu. I led base jest 16mm co byłoby lepsze. Nie wiem tylko czy taki driver nie znam się na tym, nie wiem po co te mody i ile tych mA ma być... A i jakiś klej specjalny do czegoś będzie potrzebny?
Wszystko było by dobrze gdybyś dysponował aluminiową obudową, ref jest ok, mam taki, skupienie nie największe ale akceptowalne, dioda ok, driver może być ale troszkę stabilniej jest na tym http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7426 ma dwa tryby ciągłe czyli max 1A w didę i mid czyli 350mA w diodę oraz 3 tryby przerywane, ale i ten proponowany przez Ciebie jest ok. Jeżeli będziesz używał trybu max to na pewno dojdzie do przegrzania diody po krótkim czasie świecenia na niższych trybach być może da radę, wszystko zależy od tego jaką duży dasz radę wsadzić tam radiator. Jednak znając życie mając do dyspozycji tryb max pewnie pewnie będziesz go używał a jak radiator nie da rady to dioda się usmaży . Tak czy inaczej z takiego zestawu zrobił byś dosyć porządną małą latarkę której emiter jak i driver pozwalał by na uzyskanie około 220-230lm a to już nie jest mało, taki zestaw w plastikowej obudowie to niezłe wyzwanie, wcale nie takie łatwe do zrealizowania ale można spróbować, potraktuj to jako dobrą zabawę, koszty nie są aż tak wielkie by w razie nie powodzenia rwać włosy z głowy. Może jednak tak wykombinujesz że chłodzenie jakoś da radę a całość finalnie zaświeci nie takim małym światłem, wtedy dopiero będzie satysfakcja a kupić gotową ze sklepu to już nie to samo .
A widzisz na DX jest błąd to nie jest step up, to driver na 1x18650 sam takie stosuję w niektórych latarkach, pozwala pompować w cree R2 1000 mA, jak się przyjrzysz to zobaczysz że tam nie ma żadnej cewki jak to w step upie bywa . Co do diody to kolega chciał wszystko kupić na DX więc nie jest to zły wybór, poza tym wybrany ref też dedykowany jest pod cree. Można pokusić się też o SSC P4 ale nie wiem jak to by ze wskazanym refem współpracowało, ja uważam co do tej mgły że jest to sprawa pomijalna, gdy w mglistą noc świecę Q5, Q4, oczywiście robi się mleczny snop światła ale i R2 daje takie same efekty mimo iż jest cieplejsza, jedynie żarnik nieco poprawia sytuację ale i tak nie jest to dobra przejrzystość. Na mgłę tak naprawdę nie ma sposobu, no chyba że na bardzo delikatną a diody nawet o najcieplejszych odcieniach te dziś dostępne nie pozwolą na dobrą przejrzystość we mgle, przykład testowałem właśnie Smartfire V 65C ze wstawioną R2 i efekt jest taki http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 0e4974.jpg na takie zamglenie nie ma siły żadna dioda nie da rady przy takiej sile światła, jednak gdy nieco zmniejszymy moc widoczność się poprawia, zaobserwujcie że na zdjęciu choinki doświetlone bocznym światłem w odległości 20 metrów są jednak widoczne . Druga sprawa to czy dla kolegi Ciemny stanowi to ważny aspekt dla jego konstrukcji czy raczej sporadycznie zdarza się mu używać latarki podczas mgły.
Uważam jednak że fajnie by było zrobić małe porównanie, jaką widoczność pozwalają uzyskać poszczególne diody podczas mgły a także dla porównania kilka żarników
Pozdrawiam.
Uważam jednak że fajnie by było zrobić małe porównanie, jaką widoczność pozwalają uzyskać poszczególne diody podczas mgły a także dla porównania kilka żarników
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony piątek 23 maja 2008, 09:09 przez midi, łącznie zmieniany 1 raz.