V-65C mała sesja i wnioski
Pewnie pilnik na moim refie złamali i do Twojej zamówili nowy, tyle tylko że pewnie kupują w innym sklepie internetowym w swoim kraju i pewnie na niego ciągle czekają . Teraz po małym liftingu tzn. wystarczy lekko wykręcić moduł z diodą a głowicę dokręcić mocno i mamy bardzo ładnie skupiony beam, mnie się podoba, jak się ściemni zrobię testy, oczywiście docelowo R2 i driver Cali&Df z softem specjalnie dla mnie ( dzięki wielkie Darek ) zagości na pokładzie i na półkę do kolekcji .
Ostatnio zmieniony środa 21 maja 2008, 10:26 przez midi, łącznie zmieniany 1 raz.
Latarka po modernizacji, wymieniona dioda na R2, driver Cali&Df, wymieniona gumka włącznika i oringi. Po wymianie diody nie ma potrzeby wykręcania modułu celem lepszego ogniskowania diody, po prostu star na którym mam R2 jest grubszy i powoduje głębsze usytuowanie diody w refie ( może latarka projektowana była pod standardowy star z ledem a w ramach oszczędności stosują cieńsze w kształcie gwiazdy ) tak więc wszystko skręcone do kupy bez kombinowania. Co do montażu drivera to idzie dość sprawnie jednak musiałem uważać by nie wepchnąć go do środka modułu podczas lutowania ponieważ rancik w module który ma zadanie trzymać płytkę drivera na określonym położeniu jest maluteńki i płytka może przez niego przejść. Dobra na koniec napiszę jak świeci, co prawda jeszcze nie noc ale test z luxometrem zrobiłem i wynik jest taki:
aku napięcie 4,07V
luxometr z DX
latarka 1m od czujnika
wynik testu to 2189 luxów , wydaje mi się ciekawy gdyż z aku pobierane jest 870mA w trybie max ( stabilizacja na 1,2A funkcja turbo w driverku Cali&Df ) widocznie dioda ma dość wysokie Vf i więcej nie chce brać. Gdyby była możliwość wpompowania w diodę 1,2A to mogło by się zrobić ciekawie, jak dojdzie do mnie zasilacz laboratoryjny to postaram się ją nakarmić takim prądem i dokonać pomiarów, zobaczymy czy warto tak obciążać diodę i co nam to da . Teraz czekam już tylko na noc .
aku napięcie 4,07V
luxometr z DX
latarka 1m od czujnika
wynik testu to 2189 luxów , wydaje mi się ciekawy gdyż z aku pobierane jest 870mA w trybie max ( stabilizacja na 1,2A funkcja turbo w driverku Cali&Df ) widocznie dioda ma dość wysokie Vf i więcej nie chce brać. Gdyby była możliwość wpompowania w diodę 1,2A to mogło by się zrobić ciekawie, jak dojdzie do mnie zasilacz laboratoryjny to postaram się ją nakarmić takim prądem i dokonać pomiarów, zobaczymy czy warto tak obciążać diodę i co nam to da . Teraz czekam już tylko na noc .
- Calineczka
- Kontakt:
Oj pomyłka powinno być 2180000 luxów źle spojrzałem , ale luxomierz podeślę Arku do Ciebie .
Ostatnio zmieniony środa 21 maja 2008, 18:13 przez midi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calineczka
- Kontakt:
A widzicie jednak ten ref ma potencjał , właśnie zdecydowałem się na zakup jeszcze 2szt. jedna dla ojca ( no cóż chyba też już jest chory jak ja ) a druga będzie do większej modyfikacji ( ta pierwsza zostanie już taka jak jest ). Czemu nie ma więcej latarek na DX wykorzystujących ten ref, w zamian tego z plastikowym to jest ze 3 rodzaje.
O qrcze chyba Ci wyśle wiekszość zwoich szybek Koszta tylko jakie. Powłoka chyba ta sama. Lekko niebieska jest bardzo łatwo uszkodzic ją. Dlatego są dostepne zwykle dwustrone a ja wole z jednej strony Nie ma sesnu na zewnetrznej cześci bo zaraz powysowana i kuje oko. PW prosze o koszta. I czas realizacji.
Dobrze wiedzieć że to taka sama powłoka, w piątek się do niego udam i chyba wszystkie swoje szybki zabiorę, co do kosztów to nie mam pojęcia, to się okaże . Jeżeli chodzi o fotki to dzisiaj odpada bo mżawka jest i nie wiele będzie na fotkach widać ale koledzy jeżeli chcecie mieć mega mocna latarkę za nie za duże pieniądze to szczerze polecam ten model mega skupienie i kawał mocy w ręce, do świecenia pod nogi jednak się nie nadaje. Koszt to 30,99$ latarka, dioda R2 25zł, driver Cali&Df to każdy wie ile = kawał światła mieszcząca się w jednej ręce ze sporym zasięgiem . Myślę że można umieścić ja na liście ciekawych latarek z DX za dobre pieniądze.
A jednak jedno zdjęcie nie zaszkodzi http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... c36379.jpg
A jednak jedno zdjęcie nie zaszkodzi http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... c36379.jpg