Witam.
Jako, że na forum przewijają sie tematy z soczewkami i oświetleniem może ktoś sie orientuje i pomoże.
Otrzymałem projektor Panasonic PT-LC50E w częściach. Udało się go odpalić, lampa ma wypracowane 6h więc myślę, że warto poświęcić mu trochę czasu.
Problem polega na tym, że nie wiem w jakiej kolejności soczewki powinny być prawidłowo osadzone.
Sa łącznie 4 soczewki do których mam wątpliwości:
•2 przeźroczyste lekko wypukłe z jednej strony.
•1 przeźroczysta mocno wypukła z jednej strony.
•1 czerwona mocno wypukła z jednej strony.
Oczywiście można by próbować metodą prób i błędów ale ten projektor ma skomplikowaną budowę, i nie tak prosto go składać i rozkładać.
Spróbowałem rozrysować układ optyczny na foto (przepraszam za jakość).
Jeśli ktoś wie jak powinny być ułożone te soczewki będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam Przemek.
Ustawienie soczewek w... projektorze
- Calineczka
- Kontakt:
[hide]Hmmm, na zdrowy rozsądek i moją wiedze z optyki to nie gra mi kanał zielony. W kanale niebieskim i czerwonym są po drodze trzy odbicia od lustra, a w kanale zielonym tylko dwa. W zwiazku z tym ten kanał będzie miał obraz odwrócony w stosunku do dwóch pozostałych kanałów (przy założeniu ustawienia soczewek jak u Cebie na rysunku). Wydaje mi się w związku z tym, że musi być tu inna soczewka (kanał zielony).[/hide]
edit: przemek2f masz rację. Powyższe w tym przypadku nie ma sensu, bo obraz powstaje dopiero na samym końcu.
edit: przemek2f masz rację. Powyższe w tym przypadku nie ma sensu, bo obraz powstaje dopiero na samym końcu.
Ostatnio zmieniony piątek 11 lis 2011, 22:41 przez clorox, łącznie zmieniany 4 razy.
clorox
Ustawieniem soczewek na foto proszę sie nie sugerowac, jest przypadkowe. Jedynie ta dwu stronnie wypukła w kanale czerwonym jest mniejszej średnicy i pasuje tylko tak jak na foto.
Co do kanału zielonego, to tu jeszcze nie ma żadnego obrazu a jedynie światło. Obraz powstaje po przejściu światła przez LCD (kolorowe prostokąty na rysunku).
Wg mnie napewno ta soczewka czerwona bedzie w kanale czerownym, są 2 miejsca gdzie pasuje.
Chyba jutro pobawia się metodą prób i błędów. Zaczne od ustawienia jak na rysunku, jeśli ktoś ma jakieś propozycje do sprawdzenia chętnie wysłucham
Co do kanału zielonego, to tu jeszcze nie ma żadnego obrazu a jedynie światło. Obraz powstaje po przejściu światła przez LCD (kolorowe prostokąty na rysunku).
Wg mnie napewno ta soczewka czerwona bedzie w kanale czerownym, są 2 miejsca gdzie pasuje.
Chyba jutro pobawia się metodą prób i błędów. Zaczne od ustawienia jak na rysunku, jeśli ktoś ma jakieś propozycje do sprawdzenia chętnie wysłucham
Kurcze , jak się tego nie robiło to można tylko gdybać, wydaje mi się że do czerwonej matrycy dal bym ta czerwoną jednostronnie wypukłą soczewkę a ta co jest wstawił w miejsce tej pierwszej. Tu należy zapewnić równomierne oświetlenie matryc RGB tak więc soczewki przy matrycach powinny być tych samych kształtów . Ta którą postawiłeś przy czerwonej matrycy wygląda jak kondensor więc jego miejsce powinno być chyba wcześniej by wzmocnić promień wielokrotnie odbity i przechodzący przez kolejne lustra, ustawił bym ją płaskim w stronę lampy. To takie moje pomysły .
Pozdrawiam.
ps. ja w sumie mam wyczyścić swój projektor, mam pyłki na matrycach i jakoś tak zabieram się za to jak pies do kota
Pozdrawiam.
ps. ja w sumie mam wyczyścić swój projektor, mam pyłki na matrycach i jakoś tak zabieram się za to jak pies do kota
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.