Grzanie się IMAXa B6

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Tomeqp

Grzanie się IMAXa B6

Post autor: Tomeqp »

Witam,
Mam pytanie do posiadaczy ładowarki IMAX B6. Podczas rozładowywania akumulatorów ładowarka BARDZO grzeje się w miejscu między tą kratką do wentylacji pod ładowarką, a złączem balansera. Nie dziwi mnie, że cała jest ciepła, ale w tym jednym miejscu wręcz parzy. Nawet po skierowaniu na nią wentylatora jest w tym miejscu gorąca, a cała obudowa prawie zimna. Wszystkie tak bardzo grzeją się w tym miejscu? Jakiś czas temu moja była naprawiana, więc może przy okazji został poprawiony przepływ ciepła i dlatego się grzeje?

Przy ładowaniu nie ma wyczuwalnych źródeł ciepła, po prostu cała się grzeje.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

Grzanie w tym miejscu jest jak najbardziej normalne, pamiętaj tylko by nie przekraczać 5W mocy przy rozładowywaniu.
Tomeqp

Ładowarka sama przecież ogranicza prąd rozładowania tak, że jest max 1A lub max 5W. :wink: Po prostu przed naprawą nie macałem ładowarki w tamtym miejscu i nie byłem pewien, czy to coś się po naprawie porobiło, czy tak było zawsze. Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
fredek

Nie bardzo... max 1A przy pakiecie 3S Li-po to już jest ponad 12W, nie ma automatycznego ograniczenia prądu przy większym napięciu (pakiety szeregowe lub np. aku samochodowe), tak by było 5W.
Ty masz dbać o to, by nie wydzieliło się więcej niż 5W, bo coś się usmaży.
sou

Post autor: sou »

A zewnętrzny rezystor nie wchodzi w grę?
Tomeqp

fredek pisze:Nie bardzo... max 1A przy pakiecie 3S Li-po to już jest ponad 12W, nie ma automatycznego ograniczenia prądu przy większym napięciu (pakiety szeregowe lub np. aku samochodowe), tak by było 5W.
Ty masz dbać o to, by nie wydzieliło się więcej niż 5W, bo coś się usmaży.
U mnie jest inaczej. Właśnie rozładowuję pakiet 3s i mimo ustawienia prądu 1A rozładowuje jedynie 0.4-0.5A. Im niższe napięcie tym bardziej prąd wzrasta do maksymalnego 1A.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
fredek

To masz jakąś inną wersję, pewnie nowszą i z poprawionym softem.
W tych, które ja widziałem, łatwo było przekroczyć 50W dla ładowania lub 5W dla rozładowania i uszkodzić ładowarkę.
Tomeqp

To faktycznie mam jakąś inną wersję softu. Również przy ładowaniu nie da się u mnie przekroczyć 50W. Po prostu nie będzie wtedy ładować zadanym prądem.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
fredek

Sprawdziłem właśnie to co mówiłeś na Imax B6 Barney-a (bo ja mam aktualnie tylko Turnigy) i faktyczne zmniejsza prąd rozładowania do ok. 5-6W, test na pakiecie od wkrętarki 10S NiCd, rozładowywał go prądem 400mA (ustawione 1A) przy spadku napięcia do 12,06V podniósł do 500 mA, czyli pilnuje by nie przekroczyć 6W.
Awatar użytkownika
barney

Post autor: barney »

A poniżej wykresik z testu o jakim pisał fredek :wink:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
ODPOWIEDZ