MacTronic Outdoor Pro HLS-X1 UNITY
MacTronic Outdoor Pro HLS-X1 UNITY
Czy ktos juz mial stycznosc z ta latarka > https://www.hurt.com.pl/latarka-czolowa ... p8876.html ?
Jak to swieci i jak bardzo uzyteczny jest zoom w tej latarce? Diode idzie wymienic bez "psucia" na lepsza ? Ogolnie rzecz ujmujac jak sie sprawuje latarka w praktyce?
Mam obecnie HLS-K4 Diffuse i zastanawiam sie czy warto zmienic na powyzsza. W obecnej podoba mi sie napewno dyfuzorek i mozliwosc jego zdjecia, przez co mam wiekszy zasieg, choc glownie uzytkuje ja na krotkich dystansach a na wieksze wyciagam cos mocniejszego do reki.
Jak to swieci i jak bardzo uzyteczny jest zoom w tej latarce? Diode idzie wymienic bez "psucia" na lepsza ? Ogolnie rzecz ujmujac jak sie sprawuje latarka w praktyce?
Mam obecnie HLS-K4 Diffuse i zastanawiam sie czy warto zmienic na powyzsza. W obecnej podoba mi sie napewno dyfuzorek i mozliwosc jego zdjecia, przez co mam wiekszy zasieg, choc glownie uzytkuje ja na krotkich dystansach a na wieksze wyciagam cos mocniejszego do reki.
Witam serdecznie,
Tak miałem styczność...ciągle mam. Kupiliśmy do firmy i Unity i Trinity. Myślałem że to będzie hit i godne zastępstwo za Petzl Ultra. Niestety bardzo się pomyliłem. Co prawda ilość lumenów i możliwość skupiania jest dużym plusem, ale inne aspekty ją deklasują.
Np:
- zabezpieczenie przed przegrzaniem działa już po 10min, a w ciepłych klimatach (Albania) jeszcze wcześniej
- głowica jest na prawdę ogromna i ciężka - wygląda to tak że masywny korpus z plastiku kryje w sobie dodatkowo aluminiową obudowę, którą widać przez zamieszczone z tyłu głowicy kratki - mają chyba za zadanie wentylować wnętrze
- Trinity zepsuła się po jednej akcji...odesłaliśmy na gwarancję...przysłali całkiem nową, która już też dogorywa - włącznik obrotowy jest kiepskiej jakości i tryby zaczynają działać jak im się podoba
Co do wnętrza... nie wiem co dokładnie jest w środku, ponieważ nie otwieraliśmy ich jeszcze. Dobre jest to, że jest konektor i kabel przedłużający, gdyż można zasobnik wsadzić do plecaka, na pasek itp. Unity ma zasobnik na 4 x AA, natomiast Trinity ma nierozbieralny akumulator Ni-MH, który ładuję się ładowarką dostarczoną przez producenta. Z tyłu zasobnika lampka koloru czerwonego włączana osobnym przyciskiem.
To chyba tyle.
Tak miałem styczność...ciągle mam. Kupiliśmy do firmy i Unity i Trinity. Myślałem że to będzie hit i godne zastępstwo za Petzl Ultra. Niestety bardzo się pomyliłem. Co prawda ilość lumenów i możliwość skupiania jest dużym plusem, ale inne aspekty ją deklasują.
Np:
- zabezpieczenie przed przegrzaniem działa już po 10min, a w ciepłych klimatach (Albania) jeszcze wcześniej
- głowica jest na prawdę ogromna i ciężka - wygląda to tak że masywny korpus z plastiku kryje w sobie dodatkowo aluminiową obudowę, którą widać przez zamieszczone z tyłu głowicy kratki - mają chyba za zadanie wentylować wnętrze
- Trinity zepsuła się po jednej akcji...odesłaliśmy na gwarancję...przysłali całkiem nową, która już też dogorywa - włącznik obrotowy jest kiepskiej jakości i tryby zaczynają działać jak im się podoba
Co do wnętrza... nie wiem co dokładnie jest w środku, ponieważ nie otwieraliśmy ich jeszcze. Dobre jest to, że jest konektor i kabel przedłużający, gdyż można zasobnik wsadzić do plecaka, na pasek itp. Unity ma zasobnik na 4 x AA, natomiast Trinity ma nierozbieralny akumulator Ni-MH, który ładuję się ładowarką dostarczoną przez producenta. Z tyłu zasobnika lampka koloru czerwonego włączana osobnym przyciskiem.
To chyba tyle.
Dzieki za informacje. W miedzyczasie udalo mi sie tez znalezc zdjecia od Dominika oraz jakies filmiki na youtube i rzeczywiscie nie wyglada to najlepiej. Zoom jak zauwazylem moze i jest regulowany ale w zasadzie nieznacznie (nie ma calkiem szerokiego kata). Dokladajac Twoje uwagi raczej nie widze sensu wydawania prawie 200zl na cos takiego. Zostane zatem chyba przy obecnej i bede czekal na cos nowego ew pogadam z forumowym "McGyverem" od latarek
A nie RXP ? Bo XP od HLS-K4 sama moca niewiele sie roznia z tego co wczoraj poznym wieczorem wyczytalem/zobaczylem.clorox pisze: Chyba lepiej dopłacić do Petzl Myo XP
A co do HLS-K4 to tez nie jest idealnie jesli chodzi o sama konstrukcje. Jakies pol roku temu zgubila mi sie ta zawleczka co trzyma gumke od zakretki baterii a wczoraj zauwazylem ze zlamal mi sie ten plastik co utrzymuje latarke pod odpowienim katem. Pozostaje tez maly niedosyt ze latarka jest nierozbieralna bo juz dawno wlozyl bym XP-G z dedykowana nieco szersza optyka i wtedy pewnie bylbym znow zaspokojony na najblizsze 2 lata
No bardzo dobry choc na dzisiejsze czasy to juz troszke slabszy niz w momencie zakupu. Przydala by sie jakas odmlodzona wersja dajaca co najmniej 120lm (co wcale nie jest niczym wygorowanym przy obecnych ledach). Kupujac dzis jakas czolowke mozliwe ze wybralbym myo RXP bo pomimo ze jest ponad 2x drozsza to daje 2x wiecej swiatla i znacznie dluzej swieci, nie wspominajac juz o bardziej uzytecznym rozkladzie bez dyfuzora i o moziwosci modyfikacji.
Jeśli Petzl, to tylko RXP.
XP jest już moooocno zacofana technologicznie, bez stabilizacji jasności, nie pracuje poprawnie na akumulatorach.
XP jest już moooocno zacofana technologicznie, bez stabilizacji jasności, nie pracuje poprawnie na akumulatorach.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Cześć
Żeby nie zakładać nowego wątku , pozwolę sobie na wpis w tym .
Mactronic HLS-X-3 Trinity dostałem od mikołaja .
Za duża głowica , za ciężka , za mało swiatła , przełącznik trybów plastikowy i nieporęczny.
Czy ktoś miałby ochotę przerobić ją ? Na coś wydajniejszego, może dałoby radę diody wymienić ?
Inne propozycję ?
Grzesiek
Żeby nie zakładać nowego wątku , pozwolę sobie na wpis w tym .
Mactronic HLS-X-3 Trinity dostałem od mikołaja .
Za duża głowica , za ciężka , za mało swiatła , przełącznik trybów plastikowy i nieporęczny.
Czy ktoś miałby ochotę przerobić ją ? Na coś wydajniejszego, może dałoby radę diody wymienić ?
Inne propozycję ?
Grzesiek
Największa latarka świata( fotka)
4metry wysokości
Idę w stronę światła
4metry wysokości
Idę w stronę światła