Witam rok temu kupiłem latarkę http://www.dealextreme.com/p/trustfire- ... 8650-36031 dioda w środku zrobiła się brązowa ta jakby sie przypaliła i swiecąc np na scianę widać żółte kółko , czy dioda jest do wymiany gdzie i jaką kupic i jak ją wymienić .
Aktualnie nie widzę ale jeszcze do niedawna mieli w sprzedaży zarówno SST-50 jak i 90 . Dioda uszkodziła się przez przegrzanie, jeśli jest brązowa , sprawdzałeś czy podłoże dobrze przylega do piguły i czy jest pasta/klej miedzy powierzchniami ?
Ja bym zaczął od pytania dlaczego doszło do przegrzania diody. Potem sprawdził odprowadzanie ciepła, ewentualnie poprawił i pomyślał nad wymianą na nowszy model diody.
jaro13700 , podłoże to nie problem - diodę się przelutowuje na fabryczne podłoże .
Co poprawić , sprawdz czy przylega równo do wnętrza latarki i czy jest pod nim jakaś pasta czy gołe alu do gołego alu przywiera - od tego należałoby zacząć.
Odkręć śrubki i zdejmij moduł diody - zobacz ile jest pasty - powinna być minimalna ilość. Jeśli jest jej zbyt dużo - mogła być to jedna z przyczyn spalenia diody.
To niestety wygląda że musiałeś jej pomóc , używając wielokrotnie zbyt długo trybu high - pozostaje wymienić diodę na nową stosując dodatkowo jakąś dobrą pastę z miedzią lub srebrem pod podłoże .
Nie pasta po bokach - tylko między modułem a pigułą. Jeśli była jej prawidłowa ilość i zamontujesz nową diodę, to będzie to tylko leczenie objawowe - za rok dioda znowu padnie.
A z lutowaniem diod do podłoża nad kuchenką gazową - jak najbardziej - da się. Tylko trzeba wiedzieć co sie robi...