Pytanie o diode
Pytanie o diode
Witam.
Dostałem zbitą ale sprawną żarówkę http://www.philips.pl/c/-/myaccent-2-w- ... 18400/prd/ siedzi tam jakaś dioda chciałbym wiedzieć jaka, ile prądu moge jej dać maksymalnie. Gdy mierzyłem obecnie dostaje 7,5mA.
Chce ją wykożystać do oświetlenia biurka.
Dostałem zbitą ale sprawną żarówkę http://www.philips.pl/c/-/myaccent-2-w- ... 18400/prd/ siedzi tam jakaś dioda chciałbym wiedzieć jaka, ile prądu moge jej dać maksymalnie. Gdy mierzyłem obecnie dostaje 7,5mA.
Chce ją wykożystać do oświetlenia biurka.
- Załączniki
-
- IMG_1289.JPG (149.69 KiB) Przejrzano 281 razy
Witam nowego użytkownika ,
jeśli to żarówka Philipsa to teoretycznie led powinnien być różnież ich produkcji ale nie bardzo kojarze jakiegoś Luxeona w takich obudowie.
Bardziej kojarzy mi się to z diodami Prolight ale w takich obudowach to oni mają diod 0,3 / 0,5W.
Jeśli żarówka jest sprawna to sprawdż jaki prąd idzie w leda podłączają szeregowo do jednego pada amperomierz.
Jeśli led jest 2W o czym mówi link to prąd powinien być w okolicy 600mA .
jeśli to żarówka Philipsa to teoretycznie led powinnien być różnież ich produkcji ale nie bardzo kojarze jakiegoś Luxeona w takich obudowie.
Bardziej kojarzy mi się to z diodami Prolight ale w takich obudowach to oni mają diod 0,3 / 0,5W.
Jeśli żarówka jest sprawna to sprawdż jaki prąd idzie w leda podłączają szeregowo do jednego pada amperomierz.
Jeśli led jest 2W o czym mówi link to prąd powinien być w okolicy 600mA .
elektroda.pl
600 mA zabije tego leda. Nie dlatego że jest on do tego nie przystosowany, ale dlatego że nie ma on żadnego chłodzenia. to jest lampa ozdobna, punktowa, nie do oświetlania przedmiotów. To ma być coś w rodzaju świecy,nic więcej.
Z danych z strony:
Dalej z strony:
Co do oświetlenia biurka - sam obecnie mam żarówkę ledową własnej konstrukcji dającą około 250 lumenów i jest to za mało jak do pracy na biurku.
Z danych z strony:
Tyle osiągają chińskie ledy no-name przy około 170 mA, przyjmijmy że ten led ma wyższą sprawność więc w niego może iść max 150 mA przy obecnej budowie żarówki.Znamionowy strumień świetlny: 40 lm
Dalej z strony:
Więc to jest żarówka pokroju montowanych w wentylatorach. Nawet żarówki w lodówkach czy piecykach mają po 15 W.Odpowiednik w watach: 6 W
Co do oświetlenia biurka - sam obecnie mam żarówkę ledową własnej konstrukcji dającą około 250 lumenów i jest to za mało jak do pracy na biurku.
TomTech jak dobrze widzę to dioda ma kilka struktur , być może zasilane są osobno.
Jeśli faktycznie przy zasilaniu żarówki z 230v idzie tylko 7,5mA w diodę o świadczy że driver jest uszkodzony.
Przy takim prądzie to tego typu dioda ledwo świeci.
Jeśli są 4 struktury to pewnie każda ma moc znamionową 0,5W czyli każda struktura diody może być zasilana prądem ~150mA .
Co innego chłodzenie , w tej aplikacji prąd może być obniżony ze względu na brak dobrego odprowadzania ciepła z podłoża ale napewno nie do ~10mA.
Jeśli faktycznie przy zasilaniu żarówki z 230v idzie tylko 7,5mA w diodę o świadczy że driver jest uszkodzony.
Przy takim prądzie to tego typu dioda ledwo świeci.
Jeśli są 4 struktury to pewnie każda ma moc znamionową 0,5W czyli każda struktura diody może być zasilana prądem ~150mA .
Co innego chłodzenie , w tej aplikacji prąd może być obniżony ze względu na brak dobrego odprowadzania ciepła z podłoża ale napewno nie do ~10mA.
elektroda.pl
Pytanie o diode
Drodzy forumowicze.
Z ciekawości zmierzyłem napięcie na diodzie i ku mojemu zdziwieniu miernik wskazał 196V
aż nie mogłem w to uwierzyć więc diode podłączyłem pod zasilacz regulowany i przy 20V nawet nic nie zaswieciło czy to możliwe?
Patrząc na diode widać że ma 2 struktury ale mogę się mylić.
Jak by przyjąć obudoe podobną do układu 8 nużkowego to + jest na 1 a - na 5.
jak nie wierzycie co do napięcia i prądu.
Z ciekawości zmierzyłem napięcie na diodzie i ku mojemu zdziwieniu miernik wskazał 196V
aż nie mogłem w to uwierzyć więc diode podłączyłem pod zasilacz regulowany i przy 20V nawet nic nie zaswieciło czy to możliwe?
Patrząc na diode widać że ma 2 struktury ale mogę się mylić.
Jak by przyjąć obudoe podobną do układu 8 nużkowego to + jest na 1 a - na 5.
jak nie wierzycie co do napięcia i prądu.
Ostatnio zmieniony sobota 05 lis 2011, 20:31 przez TomTech, łącznie zmieniany 1 raz.
TomTech czyli w tej żarówce nie ma drivera (elektroniki) ? Jeśli dioda dostaje 200V to znaczy że to dioda zasilana bezpośrednio z sieci - uprzedzając pytanie , tak są takie diody .
Wtedy wszystko by się zgadzało , prąd 7,5mA przy 200V daje moc 1,5W.
Jeśli dioda jest zasilana z sieci to 20V to za mało dla jej uruchomienia .
Wtedy wszystko by się zgadzało , prąd 7,5mA przy 200V daje moc 1,5W.
Jeśli dioda jest zasilana z sieci to 20V to za mało dla jej uruchomienia .
elektroda.pl
Pytanie o diode
I tu moje pytanie ile moge dać prądu maksymalnie w tą diode aby uzyskać jak najwięcej światła. I ewentualnie jak ją zasilić poprawnie. (postaram się potem zamieścić schemat podłączenia tej diody.)
Jeśli jest tak jak pomierzyłeś to aktualny prąd przy tym napięciu będzie optymalny a większy prąd może szybko uszkodzić leda.
Spróbuj odkręcić podłoże może zobaczysz elektronikę pod spodem ale niczego więcej niż diody lub mostek i kondensator bym się tam nie spodziewał - czy ten korpus jest metalowy czy plastik ?
Spróbuj odkręcić podłoże może zobaczysz elektronikę pod spodem ale niczego więcej niż diody lub mostek i kondensator bym się tam nie spodziewał - czy ten korpus jest metalowy czy plastik ?
elektroda.pl
Pytanie o diode
Na jutro spróbuje przerysować elektronikę, faktycznie tam są tylko kondensatory i rezystory + mostek. Obudowa jest plastikowa a wśrodku metal.
A możesz podać jaka to może być dioda? jakieś parametry? Symbol? I czy mogę ją zasilić wyprostowanym napięciem sieci z rezystorem ograniczającym prąd? Aby zminimalizować elektronikę.
[ Dodano: 9 Listopad 2011, 19:16 ]
Witam oto schemat tej lampki.
Przepraszam ,że tak długo ale niestety nie miałem wcześniej czasu.
Proszę napiszcie jaka to może być dioda.
A możesz podać jaka to może być dioda? jakieś parametry? Symbol? I czy mogę ją zasilić wyprostowanym napięciem sieci z rezystorem ograniczającym prąd? Aby zminimalizować elektronikę.
[ Dodano: 9 Listopad 2011, 19:16 ]
Witam oto schemat tej lampki.
Przepraszam ,że tak długo ale niestety nie miałem wcześniej czasu.
Proszę napiszcie jaka to może być dioda.
- Załączniki
-
- IMG_1296.JPG (148.27 KiB) Przejrzano 110 razy