Witam serdecznie wszystkich fanów światełek.
Jestem zielony w te "klocki", zatem zwracam się do Was z pytaniem, a nawet kilkoma pytaniami.
Mam ładowarkę do akumulatorów, od pana z F1, czyli Micheal Schumacher. Kupiłem ją dawno, dawno temu.. Z tyłu widnieje napis:
"OUTPUT: AA 2.8V / 5.6V - 800mA
AAA 2.8 / 5.6V - 300mA
max. 8VA"
Ostatnio sprezentowałem sobie latarkę do roweru. Jednak na moich starych akumulatorkach naładowanych na 100% siła światła mnie nie zachwyca. Zatem chcę wymienić akumulatorki. Znalazłem, że u mnie w mieście można kupić coś takiego.
W związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy moja ładowarka naładuje te akumulatorki?
2. Czy po kupnie tych akumulatorków siła światła się zwiększy?
3. Jeśli nie, to jakie akumulatorki polecacie, oczywiście w cenie możliwie jak najmniejszej?
Pozdrawiam,
Rammzes
Czy moja ładowarka będzie ładować akumulatorki?
Ta ładowarka naładuje te akumulatory, ale są to akumulatry bardzo kiepskie.
Kiepskość ich polega na tym, że na pewno nie mają takiej pojemności jaką deklaruje sprzedawca, a poza tym szybko pojemność stracą, tzn. po kilku naładowaniach będą do wyrzucenia.
Nie wiem jakie teraz masz akumulatorki w lampce do rowera, ale wg mnie zmiana akumulatorków jasności świecenia nie zmieni, ew. może wydłużyć czas działania, ponieważ nowe aku mogą mieć większą pojemność, wyrażaną w [Ah], czyli amperogodzinach.
Najlepiej zainwestuj w nowe BATERIE np. duracell AAA wsadź do lampki i sprawdź jak świeci - jeśli świeci tak samo jak na dotychczasowych akumulatorkach, tzn. oznacza to tyle, że zmiana akumulatorków na lepsze jedynie wydłuży czas działania lampki.
Pozdrawiam
EDIT: Najlepsze akumulatorki jakie są na rynku to oczywiście akumulatorki ENELOOP ( wpisz w wyszukiwarke serwisu aukcyjnego, to będziesz widział, cenowo to wychodzi około 5zł za aku, tak mi się wydaje, ale nie pamiętam )
Kiepskość ich polega na tym, że na pewno nie mają takiej pojemności jaką deklaruje sprzedawca, a poza tym szybko pojemność stracą, tzn. po kilku naładowaniach będą do wyrzucenia.
Nie wiem jakie teraz masz akumulatorki w lampce do rowera, ale wg mnie zmiana akumulatorków jasności świecenia nie zmieni, ew. może wydłużyć czas działania, ponieważ nowe aku mogą mieć większą pojemność, wyrażaną w [Ah], czyli amperogodzinach.
Najlepiej zainwestuj w nowe BATERIE np. duracell AAA wsadź do lampki i sprawdź jak świeci - jeśli świeci tak samo jak na dotychczasowych akumulatorkach, tzn. oznacza to tyle, że zmiana akumulatorków na lepsze jedynie wydłuży czas działania lampki.
Pozdrawiam
EDIT: Najlepsze akumulatorki jakie są na rynku to oczywiście akumulatorki ENELOOP ( wpisz w wyszukiwarke serwisu aukcyjnego, to będziesz widział, cenowo to wychodzi około 5zł za aku, tak mi się wydaje, ale nie pamiętam )
Jeśli lampka nie ma stabilizacji to napięcie ma wpływ na siłę świecenia.
Liczy się też wydajność prądowa, która może być kiepska w starych akumulatorkach, zwłaszcza jeśli są to ogniwa słabej jakości, w takim wypadku wymiana akumulatorków, najlepiej na eneloopy powinna pomóc.
Liczy się też wydajność prądowa, która może być kiepska w starych akumulatorkach, zwłaszcza jeśli są to ogniwa słabej jakości, w takim wypadku wymiana akumulatorków, najlepiej na eneloopy powinna pomóc.
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)