Składanie latarki z Solarforce
Składanie latarki z Solarforce
Witam.
Chciałbym złożyć sam latarkę. Nie mam umiejętności, więc chciałbym skorzystać z gotowych elementów.
Jeśli kupiłbym taki drop-in i takie body, to czy doprowadzenie latarki do działania wymagałoby dodatkowych kosztów i umiejętności ? Myślę, że po prostu wkłada się do body drop-in i baterie i latarką działa, mam rację ?
Jako przykład wziąłem przykładowy moduł z diodą, jaki byście polecali ?
Chciałbym złożyć sam latarkę. Nie mam umiejętności, więc chciałbym skorzystać z gotowych elementów.
Jeśli kupiłbym taki drop-in i takie body, to czy doprowadzenie latarki do działania wymagałoby dodatkowych kosztów i umiejętności ? Myślę, że po prostu wkłada się do body drop-in i baterie i latarką działa, mam rację ?
Jako przykład wziąłem przykładowy moduł z diodą, jaki byście polecali ?
Re: Składanie latarki z Solarforce
Niby tak, trochę działa... do czasu aż się przegrzeje, bo odprowadzenie ciepła z takich modułów jest wyjątkowo podłe. Zainteresuj się może jednak ofertą Grega w sklepiku. Jego moduły faktycznie wystarczy wcisnąć z pastą termoprzewodzącą i będzie działać. Zobacz jakie moduły ma w ofercie i coś sobie wybierz.maskiu pisze:Myślę, że po prostu wkłada się do body drop-in i baterie i latarką działa, mam rację ?
Pozdrawiam
maskiu Kup sobie, tak jak napisałeś. Będziesz zadowolony.
Jak będziesz potrzebował więcej, wtedy będziesz robił zmiany.
Do czego Ty chcesz jej używać?
Z Solarforce'a mam body L2P (na akumulatory LI-ion 18650), do tego kupiłem dwie głowice, tak na chybił trafił, czyli jedną z diodą XP-G i drugą z XM-L, żeby przekonać się o mocy tej drugiej. 100% satysfakcji.
Na razie nie widzę potrzeby dłubania w latarce. Wystarcza mi to co kupiłem.
Jak będziesz potrzebował więcej, wtedy będziesz robił zmiany.
Do czego Ty chcesz jej używać?
Z Solarforce'a mam body L2P (na akumulatory LI-ion 18650), do tego kupiłem dwie głowice, tak na chybił trafił, czyli jedną z diodą XP-G i drugą z XM-L, żeby przekonać się o mocy tej drugiej. 100% satysfakcji.
Na razie nie widzę potrzeby dłubania w latarce. Wystarcza mi to co kupiłem.
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Tomeqp: dzięki za rade.
tnt_gt: A co jeśli tak jak pisał twój poprzednik pisał naprawdę się spali?
Chyba jednak pogadam z Gregiem.
A używać bym chciał jako "drugiej" latarki. Małą do noszenia w kieszeni już mam, więc ta nowa miałaby być używana jeśli będę potrzebował mocniejszej latarki, np. na dłuższy wypad w nocy do lasu.
A tak ogólnie, to jak sprawuje się xp-g ?
tnt_gt: A co jeśli tak jak pisał twój poprzednik pisał naprawdę się spali?
Chyba jednak pogadam z Gregiem.
A używać bym chciał jako "drugiej" latarki. Małą do noszenia w kieszeni już mam, więc ta nowa miałaby być używana jeśli będę potrzebował mocniejszej latarki, np. na dłuższy wypad w nocy do lasu.
A tak ogólnie, to jak sprawuje się xp-g ?
Ja swoją używam od 4 miesięcy i jeszcze nie spaliła mi się, pomimo że używam ją z diodą XM-L.
Generalnie to nie używam trybu 100% przez cały czas. Pozostałe tryby dają odpowiednią dla mnie ilość światła, czy to w domu, czy na pieszej wędrówce.
Na rowerze dzisiaj wypróbowałem tryb 100% i powiem, że zaskoczyła mnie ilością światła w egipskich ciemnościach, w lesie.
Ale jak chcesz. Twój wybór.
Generalnie to nie używam trybu 100% przez cały czas. Pozostałe tryby dają odpowiednią dla mnie ilość światła, czy to w domu, czy na pieszej wędrówce.
Na rowerze dzisiaj wypróbowałem tryb 100% i powiem, że zaskoczyła mnie ilością światła w egipskich ciemnościach, w lesie.
Ale jak chcesz. Twój wybór.
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Są dla laików, bo ja jestem laikiem Specjalnie nie brałem niczego na 18650, bo wolę AA. Wiesz, może jak chodzisz do pracy, dostajesz wypłatę, to sobie możesz kupić. Ja nie pracuję, więc dużo pieniędzy nie mam.Po za tym, mam 3 inne latarki na AA, więc wolę kupić zestaw eneloop'ów i przyda mi się do wszystkiego.
Zaraz. Czy dobrze rozumiem, że masz 3 inne latarki na AA (jako EDC) i chcesz kupić czwartą na AA? Z komponentów (Link do body nie działa, ale domyślam się, że chodzi o L2R) wychodzi mi, że chcesz zbudować coś w rodzaju throwera na AA (jeden tryb, gładki reflektor). W sumie - czemu nie? Wprawdzie przy tych drop-inach to na 100% rasowy thrower Ci nie wyjdzie, ale użyteczne to powinno być. Swoją drogą - czemu nie wersja z 3ma trybami?
Jedna rada - ponieważ to będzie cały czas pracowało w trybie podwyższającym napięcie, to zdobądź kawałek miedzianej blaszki o odpowiedniej grubości, pastę termoprzewodzącą (taka od procesorów się nada),posmaruj z obu stron cienką warstwą pasty i owiń drop-ina blaszką i dopiero taką kanapkę wciśnij do body - odwdzięczy Ci się to długą pracą (nawet jeśli będzie pracować cały czas na maksa).
Jedna rada - ponieważ to będzie cały czas pracowało w trybie podwyższającym napięcie, to zdobądź kawałek miedzianej blaszki o odpowiedniej grubości, pastę termoprzewodzącą (taka od procesorów się nada),posmaruj z obu stron cienką warstwą pasty i owiń drop-ina blaszką i dopiero taką kanapkę wciśnij do body - odwdzięczy Ci się to długą pracą (nawet jeśli będzie pracować cały czas na maksa).