bulwa11 pisze:No właśnie...
Dowiedziałem się kilka minut temu czemu te nowe okulary moje są 'dziwne'. Otóż założyli mi szkła do pracy przy komputerze . Nie wiem na jakiej podstawie no ale przynajmniej się wyjaśniło czemu źle przez nie widziałem.
(...)
...Szkła do pracy przy komputerze oprócz "zwykłego" antyrefleksu maja filtr poprawiający kontrast.megabit pisze:Szkła do pracy przy komputerze to po prostu tylko powłoki antyrefleksyjne, wątpię żeby to było powodem jakiegoś dyskomfortu.
(...)
Podczas noszenia nie widac różnicy, jednak jeśli połozysz okulary na kartce białego papieru, to wydaje się, ze papier ma lekko szary (nieco ciemniejszy) odcień.
Od kilku lat nosze takie okulary i jestem bardzo zadowolony. Wzrok mniej się męczy.
Jak ostatnio zamawiałem okulary, to różnica w cenie szkieł z filtrem do komputera i tych bez filtra była znikoma (może z dziesięć pln). Jeśli podczas badania usłyszałeś pytanie "Czy korzysta Pan z komputera?", to możliwe, że taka informacja znalazła się na zleceniu i filtr dostałeś z automatu...
Co by nie mówić, taki filtr nie ma wpływu na jakość widzenia w okularach.
Poprostu masz niewłaściwe szkła, lub szkła zostały źle zamontowane w oprawce.
Ja na Twoim miejscu założyłbym stare oklary, a z nowymi wybrałbym się do dobrego, renomowanego okulisty.
...A potem do prawnika.
Z moich doświadczeń wynika, że nikt Ci tak nie zaszkodzi, jak lekarz na kontrakcie z NFZ.
A oczy o nie zęby, nowych sobie nie zrobisz.
Do zakładowego okulisty chodzę tylko po kwit, że okulary są mi niezbędne do pracy.
na tej podstawie otrzymuję raz na jakiś czas refundację części kosztu zakupu okularów.
Pani okulistka jeś chyba ślepa, takie cuda wypisuje na receptach.
Gdybym nie chodził prywatnie do kulisty, dziś chyba byłbym tak samo ślepy, jak ona...
Koszt badania w renomowanym zakładzie optycznym mieści się w cenie zakupu okularów, a badanie przeprowadzane jest tak jak pisze DNF.
... Dodam jeszcze, że pisząc o reneomowanym zakładzie optycznym wcale nie mam na myśli tej firmy, która daje tyle procent rabatu, ile masz lat...