Uszkodzona dioda

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
SeAcabo

Uszkodzona dioda

Post autor: SeAcabo »

Witajcie,

mam takie może nietypowe pytanie, odnośnie źródełka na 3 diodach ponoć X-RE.

Świeciło sobie ciągle blisko 3.5 tysiąca godzin, w trudnych warunkach - z ograniczoną cyrkulacją powietrza do minimum, przy pasywnym radiatorze. W między czasie przestawały świecić po kolei poszczególne diody - prąd 700mA. Diody nie mają żadnych (dla mnie) widocznych uszkodzeń typu wypalona struktura, przerwany przewód. Zdjęcia poniżej ( lepszych nie mam czym zrobić:( )

Obrazek Obrazek

Wszystkie diody w szeregu, każda z diod przepaliła się na zwarcie (rezystancja miernikiem 0,7 Ohma), na zakresie do mierzenia napięć przewodzeń zwykłych diod w obu kierunkach zerowe napięcie.

Pytanie - po prostu z przegrzania złączę P-N zostało przebite?

Jak u Was objawiają się uszkodzenia diod (nie powinno być to przebicie na przerwę)? na jednej z soczewek widać przebarwienie ale tak to na pozostałych nic a nic.

Pytam bo zastanawiam się jak fizycznie dokonuje się degradacja takiej diody.

Dzięki za odpowiedzi
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Z tego opisu sprawdzania diod wiele nie zrozumiałem ale weź multimetr, ustaw na pozycję do sprawdzania czy jest przejście (zewrzesz kable to najczęściej będzie piszczeć miernik) i mierz. Jak dioda sprawna to powinna lekko świecić. Jak nie świeci to zepsuta. Sprawdzaj zarówno na MCPCB jak i na tych małych padach zaraz przy soczewce.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
SeAcabo

To powoli jeszcze raz napiszę:

diody przepaliły się (przestały kompletnie świecić) na zwarcie - w dłuższym odstępie czasu jedna po drugiej przestawały świecić a połączone są w szeregu (zakładam że z przegrzania - do testów całkiem ograniczyłem cyrkulację powietrza).

pomiary miernikiem (tryb pomiaru napięcia przewodzenia diod oraz typowy buzzer) jak i zasilaczem stabilizowanym dają ten sam rezultat - diody nie świecą, jednak diody mają przejścia.

Pytanie brzmi czemu na zwarcie (a nie na przykład na przerwę)??

Z tego co wiem to dioda tak po krótce działa na zasadzie złącza P-N, czyli przykładając do niej w kierunku przewodzenia napięcie powodujemy zmniejszenie bariery na granicy złącza P-N i w konsekwencji obserwujemy przepływ prądu (emitowanie fotonów i świecenie). Pomiar miernikiem napięcia diody, spolaryzowanej zarówno w kierunku przewodzenia jak i zaporowym daje wynik zerowy (0,0V)- co nawet przy słabej wydajności prądowej akumulatora miernika przy sprawnej diodzie mieści się w zakresie ok. 2,0 - 3,0V.

Rozumiem że jakby dioda pracowała przy za dużej wartości prądu mogło by nastąpić przerwanie przewodów wewnątrz, pod soczewką lub jakieś dziury w chipie (tak jak są przedstawiane zdjęcia w dokumentacji Cree) - ale co się stało że nie ma śladów uszkodzeń (przynajmniej ja nie widzę), jest zwarcie - złącze zostało przebite (??) sam chip i napylane składniki uległy degradacji czy coś innego - pytam z punktu fizycznego.

Mam nadzieję że teraz zrozumiale opisałem :)
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Właściwie to sam sobie już odpowiedziałeś, prawdopodobnie degradacja struktury pod wpływem wysokiej temperatury nastąpiła.
SeAcabo pisze:do testów całkiem ograniczyłem cyrkulację powietrza
Czyli celowo je uszkodziłeś ? Więcej pytań nie mam ... :razz:
elektroda.pl
DNF

Post autor: DNF »

Nie zawsze przy teście diod w mierniku, LEDy będą świecić-to po pierwsze.
Po drugie, jeśli są w szeregu, to jeśli jedna padnie, reszta leci momentalnie.
Przy spaleniu struktury, emiter powinien zbrązowieć.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

DNF pisze:Po drugie, jeśli są w szeregu, to jeśli jedna padnie, reszta leci momentalnie.
Nie koniecznie. Jeśli stosuje się zasilacz prądowy, a taki być musi, to zwarcie jednej diody w szeregu nie zmienia prądu płynącego przez pozostałe.
DNF

Post autor: DNF »

Nie pomyślałem o tym! Dobrze, że jesteś czujny :)
Awatar użytkownika
SeAcabo

Nie tyle celowo uszkodziłem co sprawdzałem żywotność w najgorszych (z możliwych) warunkach :)

Jak najbardziej zasilacz CC, stąd po przepaleniu jednej, pozostałe w dalszym ciągu świeciły, a że było to odliczanie jak w sylwestra ... 3 ... 2 ... 1... to już nic nie poradzę :)

Tymczasem jak macie zdjęcia, lub możecie zrobić zdjęcia uszkodzonych diod z wizualnymi defektami to proszę podzielcie się nimi (mile widziana krótka przyczyna zgonu).

te które testowałem nie mają brązowych przebarwień :( - a że pomimo ślubu ciekawość dziecka we mnie pozostała to zadaję takie pytania :)

a propo ustawienia miernika na badanie diod - jeszcze mi się nie zdarzyło żeby sprawna dioda się nie podświetliła - blisko 1mA przy 3V pozwalał dostrzec delikatne świecenie dla pojedynczej, typowej diody (nie wielostrukturowej o wyższym napięciu przewodzenia)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

SeAcabo pisze: a propo ustawienia miernika na badanie diod - jeszcze mi się nie zdarzyło żeby sprawna dioda się nie podświetliła - blisko 1mA przy 3V pozwalał dostrzec delikatne świecenie dla pojedynczej, typowej diody (nie wielostrukturowej o wyższym napięciu przewodzenia)
SST-90 nie świeci na mierniku, a to pojedyncza struktura :)
Awatar użytkownika
SeAcabo

z żalem przyznam że żadnej z sst nie miałem okazji macać - a wszystkiego wiedzieć też nie można :D
Awatar użytkownika
hagrid

Post autor: hagrid »

Zależy od miernika, na moim UT70A nie świeci nawet XM-L :wink: , chociaż wg dokumentacji miernika świecić powinna. Za to na popularnym "żółtym" mierniku nie ma takich problemów :smile:
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Bo to za dobry miernik jest. Na wyposażeniu zawsze trzeba mieć porządny sprzęt + tandeta za 5 zł.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
ODPOWIEDZ