Przycinanie drivera na AMC do 15mm

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
megabit

Przycinanie drivera na AMC do 15mm

Post autor: megabit »

Witajcie

Dziś opiszę moje zmagania mające na celu przeciśnięcie wieloryba przez ucho igielne, czyli mówiąc jaśniej wciścięcie popularnego 17mm drivera 101-AK w 15mm pigułę.

Pacjent wygląda tak:
Obrazek

Pierwszą czynnością jest wylutowanie wszystkich elementów z płytki. Ewentualnie można pozostawić rezystory i diodę, bo są dość daleko od krawędzi.
Obrazek

Następnie z drugiej strony płytki trasujemy sobie na około jakimś ostrym narzędziem linię w odległości 1mm od krawędzi. Później pilnik/papier ścierny/dremel w dłoń i szlifujemy do uzyskania odpowiedniego wymiaru
Obrazek Obrazek

Z pierwszych oględzin wynikło, że jedyna przerwana ścieżka, to doprowadzenie masy do kondensatora C3, ale to podreperuje się kawałkiem przewodu. Ostatnią czynnością jest polutowanie elementów do płytki. Układy AMC pozbawiłem wystających części nóżek, dzięki czemu można je odsunąć od krawędzi żeby nie wadziły o występ w pigule. Z góry przepraszam za niezbyt piękne luty ale mnie zawsze ręce drżą, a dziś jeszcze tak zimno...

Obrazek

Driver sprawdzony - działa, ostatecznie zagości w EZ123. Pozostawiłem 3szt AMC7135 bo więcej niż 1A w tak małym body wolę nie puszczać, ale jedno miejsce zostało wolne, więc zawsze można zmienić zdanie ;)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

megabit, ciekawe podejście do gabarytu AMC-ków, gratulacje :)
ODPOWIEDZ