porównanie światłomierzy czyli CT1330B kontra Sonopan L-50
- Calineczka
- Kontakt:
porównanie światłomierzy czyli CT1330B kontra Sonopan L-50
Witam.
Wczoraj trafil w moje łapki prawdziwy luxometr, ze swiezutka homologacja...swiadectwem wzorcowania etc....nówka...PRAWDZIWY swiatlomierz a nie tani chinski miernik.
Musialem porownac wskazania obu...bo mam prywatnie Ct1330B, bo tani...
Postaralem sie robic fotyw roznych warunkach, z roznym oswietleniem...zeby porownanie bylo mozliwie prawdziwe.Oto wyniki:
robione w podczerwieni:
i kolejne
wybaczcie jakosc niektorych fotek...z reki robione, na szybko...idee oddają.
Dla mnie ten chinski mkiernik to w tej chwili tylko wskaznik.Przy takich roznicach....moge nim jedynie spawdzac roznice ktorych oko nie widzi.Myslalem, ze jest "odrobinke" dokladniejszy....
Co Wy na to?
Wczoraj trafil w moje łapki prawdziwy luxometr, ze swiezutka homologacja...swiadectwem wzorcowania etc....nówka...PRAWDZIWY swiatlomierz a nie tani chinski miernik.
Musialem porownac wskazania obu...bo mam prywatnie Ct1330B, bo tani...
Postaralem sie robic fotyw roznych warunkach, z roznym oswietleniem...zeby porownanie bylo mozliwie prawdziwe.Oto wyniki:
robione w podczerwieni:
i kolejne
wybaczcie jakosc niektorych fotek...z reki robione, na szybko...idee oddają.
Dla mnie ten chinski mkiernik to w tej chwili tylko wskaznik.Przy takich roznicach....moge nim jedynie spawdzac roznice ktorych oko nie widzi.Myslalem, ze jest "odrobinke" dokladniejszy....
Co Wy na to?
- Calineczka
- Kontakt:
Luxometr firmowy, haha, nie stac mnie na takie wyposazenie warsztatu.
Tak sobie dzielilem wynik z Sonopana przez wynik z chinola i wychodzilo mi 1,17-1,43...zastanawiam sie jak inne egzemplarze tego cuda...ktos chce podeslac do sprawdzenia?
Zaraz chyba otworze chinola i zobacze czym i czy da sie pokrecic zeby troche zmniejszyc te roznice....
No coz, z miernikami uniwersalnymi chyba im wychodzi lepiej...
Tak sobie dzielilem wynik z Sonopana przez wynik z chinola i wychodzilo mi 1,17-1,43...zastanawiam sie jak inne egzemplarze tego cuda...ktos chce podeslac do sprawdzenia?
Zaraz chyba otworze chinola i zobacze czym i czy da sie pokrecic zeby troche zmniejszyc te roznice....
No coz, z miernikami uniwersalnymi chyba im wychodzi lepiej...
Masakra, myślałem że aż takich różnic nie ma. Ja mam coś takiego
Opis
Miałem nadzieję ze pomiary będą bardziej zbliżone z rzeczywistymi, ale z tego co widzę to może być różnie . W sumie mógłbym podesłać do sprawdzenia.
Opis
Miałem nadzieję ze pomiary będą bardziej zbliżone z rzeczywistymi, ale z tego co widzę to może być różnie . W sumie mógłbym podesłać do sprawdzenia.
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt:
Panowie, rozebralem swiatlomierz, a w srodku...elektronika...a czego sie spodziewaliscie, hehe
Zdjatka:
widok ogólny
kręcimy potencjometerm po lewej:
a tu ten sam potencjometr po prawej...
a tu przykladowy pomiar po kalibracji:
teraz pomiary beda bardziej wiarygodne
Jak ktos chche to niech podsyla swoj swiatlomierz do mnie do skalibrowania
Zdjatka:
widok ogólny
kręcimy potencjometerm po lewej:
a tu ten sam potencjometr po prawej...
a tu przykladowy pomiar po kalibracji:
teraz pomiary beda bardziej wiarygodne
Jak ktos chche to niech podsyla swoj swiatlomierz do mnie do skalibrowania
- Calineczka
- Kontakt:
Oczywiscie Pawle, porownywalem w roznych miejscach, z roznym oswietleniem, jest duuuzo lepiej niz przed kalibracja...pawelsz pisze:sprawdź skalibrowany miernik na rożnych "jasnościach" - różnice będą, ale mniejsze niż przed kalibracją.
Może warto kalibrować dla mocniejszego światła ? jeśli zapasi przy słabym, to przy silnym będą spore różnice dość
- Calineczka
- Kontakt: