Ultrafire C3 nie świeci

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Picek

Post autor: Picek »

Lutownicę mam, naprawa może zajmie 2 minuty, o ile potrafię (nie siedzę w elektronice w ogóle)
DNF

Post autor: DNF »

Wykręcasz pigułę, odlutowujesz kabelki od LEDa, odkładasz go na bok.
Pigułę odwracasz driverem do góry i grzejesz brzegi. Kropelka cyny po jednej i drugiej stronie załatwi sprawę.
Jak się domyślam, driver jest przylutowany do cieniutkiego mosiężnego pierścienia.
W tym właśnie miejscu traci styk. Cała filozofia.
Nie zapomnij na końcu przylutować LEDa z powrotem :wink:
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
cudny

Post autor: cudny »

Picek, proponuję nie bawić się w wysyłkę latarki do jakiegoś ""naprawiacza", tylko wziąć latarke w swoje ręce :)

Skoro sam domyślasz się, że coś nie styka to oglądnij dokładnie styki w pigule i zakrętce sprężyny czy nie zabrudzone, luty popraw ( może jakieś zimne się pojawiły ), sprawdź kabelki czy nie naderwane, luty przy nich popraw, możliwe, że gwinty jakieś zabrudzone, i nie przewodzą ( w co wątpie raczej ).
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
Picek

No dobra. Raz koz...latarce śmierć...
DNF

C3 od zawsze gubi styk przy pigule.
Cud, że działała tak długo :D a już w ogóle, że działała jak przyszła :D
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
C3 ma dwa niedomagania. Pierwsze o którym wspomniał już DNF to krople cyny służące jako styki przewodzące prąd z body na pigułę, drugie to pierścień trzymający wyłącznik. Ze względu na anodyzację gwintów to z nim styka się krawędź body, czasem potrafi sie tak mocno wkręcić w dupkę, że nie dotyka do body, wystarczy go delikatnie odkręcić i będzie dobrze.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Picek

Z tyłu:
odkręciłem przełącznik, poprawiłem luty na bokach przełącznika, poprawiłem lut między pierścieniem wyłącznika a wyłącznikiem.

Z przodu:
odkręciłem, wyciągnąłem lustro znad diody, poprawiłem przy niej styki. Poprawiłem też styki na końcu tej miedzianej tulejki (to jest piguła? czy piguła to to co można jeszcze z tej miedzianej wyciągnąć?), żeby dobrze z "czołem" środkowej części obudowy.

Bez efektu :/
Jeszcze jutro spróbuję powalczyć
DNF

A cyna się ładnie rozpłynęła czy glut się zrobił?
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Jak jest styk drivera z pigułą i poprawnie podłączony led do drivera to spróbuj podpiąć akusa/baterię na krótko do drivera .

Plus do sprężyny czy pola a minus kablem do mosiężnego pierścienia żeby wyeliminować włącznik, tak wógle masz miernik ? Wypadało by sprawdzic też samego leda czy jest OK testem diod.
elektroda.pl
DNF

Zrobił się mały bałagan, wypada wydzielić :)
Mogę kogoś o to prosić? Ja spadam na uczelnie właśnie.
Awatar użytkownika
hagrid

Post autor: hagrid »

Jaka to wersja tej C trójki? Z trybami? W mojej latarce tryby były realizowane przez procek umieszczony na osobnej, mniejszej płytce. Po upadku (wystarczył tylko jeden) puściły luty na połączeniach obu płytek. Wtedy trzeba będzie rozebrać całą pigułę.
Ale najpierw zrób tak jak piszą koledzy: podłącz baterię bezpośrednio do piguły, ewentualnie później sprawdź diodę.
Picek

Tak, jest to wersja z trybami.
"na krótko" nie zadziałała.
Mam nadzieję znajdę troszkę czasu na zabawę z nią, bo trochę kiepsko z nim ostatnio :)
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Sprawdź jeszcze diodę czy OK , jak nie masz miernika to odłącz driver i podłącz na chwilę 2 baterię AA/AAA bezpośrednio do diody żeby sprawdzić czy jest OK.

Jak dioda sprawna to driver uszkodzony jest lub jak koledzy wspomnieli ma gdzieś luty spękane lub też ścieżki.
elektroda.pl
Picek

Dioda działa.
Na krótko nie działało jak sprawdzałem podpinając się do piguły, nie do diodowych styków - dziś spiąłem już do styków.
Czyli zostaje rozbieranie piguły i sprawdzenie co się tam dzieje.
DNF

Dokładnie. Ew możesz najpierw przewód dolutować do minusowego pola driverka i podpiąć akusa.
Wtedy na 100% wyeliminujemy kiepski styk drivera z pigułą.
Pozdrawiam
DNF
ODPOWIEDZ