sterownik pod xm-l

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
jackit

sterownik pod xm-l

Post autor: jackit »

witam!!!!
kto mi pomoze dobrac rezystor do dolutowania by uklad http://www.dealextreme.com/p/18v-5w-cre ... -5mm-26110

dawal w diode ok 2,5-2,8A znalazlem w sieci cos takiego ale nie wiem ktory wybrac i jakich rozmiarów
http://www.cyfronika.com.pl/viiark1.htm
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Niestety, ale ten układ to maksymalnie 2A i to będzie się pocić niemiłosiernie. Trzeba było do datasheet'a zaglądnąć.
Aby prąd zwiększyć dwukrotnie, musisz dolutować jeszcze jeden rezystor pomiarowy o dokładnie takiej samej wartości jak tam jest. O ile mnie pamięć nie myli to potrzebujesz 0,22Ω w obudowie 805

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
DNF

Post autor: DNF »

Jackit, jaki jest sens wysyłania wiadomości tu na forum, a potem tej samej do mnie na PW?
jackit

Do DNF

Post autor: jackit »

faktycznie żaden sorki wielkie za bałaganienie.
Serkules

Post autor: Serkules »

Specjalnie dla kolegi napisałem kalkulator, w którym bardzo dokładnie objaśniłem, w jaki sposób dobierać rezystory do tego sterownika. Aktualnie kalkulator ten można pobrać w dziale Download na forum.

Dodam jeszcze, że można nalutować na już istniejący rezystor drugi, w tym samym rozmiarze obudowy, robiąc "kanapkę". Dzięki temu sterownik zachowa minimalne rozmiary. Wymaga to jednak sporej wprawy i odpowiedniej lutownicy.

Stosując rezystor do montażu przewlekanego (ten z nóżkami), moc jest bez znaczenia, gdyż nawet najmniejsze spełniają wymogi układu.

Jeśli potrzebujesz uzyskać prąd większy niż 2A, to musisz wymienić układ scalony sterownika. Oryginalnie użyty układ to AX2002, ty potrzebujesz układu AX2003, którym można zasilać LEDa prądem 3A.
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko ;)
DNF

Post autor: DNF »

Już chyba wszystko wyjaśniłem Koledze na PW :)
ODPOWIEDZ