witam!!!!
kto mi pomoze dobrac rezystor do dolutowania by uklad http://www.dealextreme.com/p/18v-5w-cre ... -5mm-26110
dawal w diode ok 2,5-2,8A znalazlem w sieci cos takiego ale nie wiem ktory wybrac i jakich rozmiarów
http://www.cyfronika.com.pl/viiark1.htm
sterownik pod xm-l
Niestety, ale ten układ to maksymalnie 2A i to będzie się pocić niemiłosiernie. Trzeba było do datasheet'a zaglądnąć.
Aby prąd zwiększyć dwukrotnie, musisz dolutować jeszcze jeden rezystor pomiarowy o dokładnie takiej samej wartości jak tam jest. O ile mnie pamięć nie myli to potrzebujesz 0,22Ω w obudowie 805
Pozdrawiam
Aby prąd zwiększyć dwukrotnie, musisz dolutować jeszcze jeden rezystor pomiarowy o dokładnie takiej samej wartości jak tam jest. O ile mnie pamięć nie myli to potrzebujesz 0,22Ω w obudowie 805
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Do DNF
faktycznie żaden sorki wielkie za bałaganienie.
Specjalnie dla kolegi napisałem kalkulator, w którym bardzo dokładnie objaśniłem, w jaki sposób dobierać rezystory do tego sterownika. Aktualnie kalkulator ten można pobrać w dziale Download na forum.
Dodam jeszcze, że można nalutować na już istniejący rezystor drugi, w tym samym rozmiarze obudowy, robiąc "kanapkę". Dzięki temu sterownik zachowa minimalne rozmiary. Wymaga to jednak sporej wprawy i odpowiedniej lutownicy.
Stosując rezystor do montażu przewlekanego (ten z nóżkami), moc jest bez znaczenia, gdyż nawet najmniejsze spełniają wymogi układu.
Jeśli potrzebujesz uzyskać prąd większy niż 2A, to musisz wymienić układ scalony sterownika. Oryginalnie użyty układ to AX2002, ty potrzebujesz układu AX2003, którym można zasilać LEDa prądem 3A.
Dodam jeszcze, że można nalutować na już istniejący rezystor drugi, w tym samym rozmiarze obudowy, robiąc "kanapkę". Dzięki temu sterownik zachowa minimalne rozmiary. Wymaga to jednak sporej wprawy i odpowiedniej lutownicy.
Stosując rezystor do montażu przewlekanego (ten z nóżkami), moc jest bez znaczenia, gdyż nawet najmniejsze spełniają wymogi układu.
Jeśli potrzebujesz uzyskać prąd większy niż 2A, to musisz wymienić układ scalony sterownika. Oryginalnie użyty układ to AX2002, ty potrzebujesz układu AX2003, którym można zasilać LEDa prądem 3A.
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko