To teraz ja Wam dam zagadkę hehe
A co sądzicie o zastosowania ledowego oświetlenia dużej hali? Myślę tu o PowerLED'ach np MC-E.
Pisząc duża hala mam na myśli 4-5tyś m2. Wysokość źródła światła od 4 do 6m nad powierzchnią.
Średni ogólnoroczny czas świecenia ok 4,5godz dziennie.
1. Czy taki sposób oświetlenia ma w ogóle rację bytu? Mam tu na myśli wydajność świetlną takiego oświetlenia, oczywiście bez potrzeby sytuowania LEDów w odległości 10cm od siebie
2. Kwestia realnej żywotności takiego 'zestawu' oświetlenia...
3. Koszta - Oszczędność = Czas zwrotu. Czyli: Czy przy uwzględnieniu wszystkich kosztów związanych z budową takiego oświetlenia, ewentualnych oszczędności z tego wynikających i biorąc pod uwagę żywotność, czy jest szansa na realną oszczędność w dłuższym terminie?
Czy ta konstrukcja dożyje do czasu kiedy zacznie się zwracać...
Wspominam o tym, bo chyba na forum przeleciało mi kiedyś takie porównanie, chyba odnośnie własnie MC-E, że taka dioda dająca 1000 czy troszkę więcej lumenów daje w przybliżeniu tyle światła co 100W żarówka.
A tak nawiasem, to co sądzicie o zastosowaniu ogniw słonecznych, nie tylko do tego pomysłu,ale tak ogólnie do wykorzystania ogniw. aby dostarczyć prąd powiedzmy tylko do oświetlenia, a np już do komputerów i maszyn tradycyjne źródło?