Jaka latarka pod HID Homemade ?

...wszystko związane z lampami wyładowczymi, HID i nie tylko...
elektroservice

Jaka latarka pod HID Homemade ?

Post autor: elektroservice »

To mój pierwszy post a więc regulaminowo witam wszystkich światłomaniaków :-)
Co prawda ja jestem bardziej miłośnikiem elektrotechniki niż stricte latarek, ale źródła światła i oświetlenie to też część moich zamiłowań i część elektrotechniki.
Od długiego czasu chodzi za mną zrobienie samodzielnie latarki z HID xenonem samochodowym, widziałem tutaj gotowca przerobionego z halo na HID i tak chciałbym zrobić swoją latarkę. Wiem że można z powodzeniem użyć MacTronic JML2940, jednak taka latarka jest dość droga, a ma być to konstrukcja niskobudżetowa :-)
Posiadam sporo różnych palników HID i kilka przetwornic, w tym dwie dosyć małe, brak mi tylko latarki jako obudowy, reflektora oraz aku z układem ładowania. W JML2940 jest aku 12V i 7Ah, więc przeróbka na HID to nie jest problem, jednak tak jak pisałem chcę by to było jaknajmniejszym kosztem więc myślę o zakupie tańszej latarki i tutaj pojawia się dylemat jaką wybrać. Na allegro pełno tego, sporo z diodami LED (nie potrzebuje ich), ale są też takie co mają tylko i wyłącznie halogena H3 albo innego (H3 może być, mam ich kilka sztuk), w opisach często nie podają na jakie napięcie jest akumulator, a w tych które mają podany ten parametr siedzi 6V i 4Ah czyli nie nadaje się do takiego zastosowania.
Jakie latarki prócz JML2940 mają fabrycznie akumulator 12V i są na halogena H3 lub podobnego ? Mógłby ktoś podać konkretne typy latarek z akumulatorem 12V które będą tańsze niż JML2940 ?

Pozdrawiam
Venom

Post autor: Venom »

Cześć,
Sa też akumulatory 12V 5Ah 3Ah, więc możesz kupić sobie mniejszy szperacz i wymienić akumulator, najlepiej jak byś do zasilania użył akumulatorków 18650

Jest kilka mniejszych projektów na forum przejrzyj je ;)
elektroservice

Dzięki za podpowiedź, to ma być niskobudżetówka więc tylko aku żelowy lub podobny 12V wchodzi w grę :-)
Z tego co wyczytałem pod HID nie można dać mniejszego od 7Ah :roll:
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

elektroservice pisze:Z tego co wyczytałem pod HID nie można dać mniejszego od 7Ah :roll:
Można, ale czas pracy nie będzie imponujący. Coś koło 45min dla 5Ah, albo mniej.
Pozdrawiam
elektroservice

Czas pracy aż tak istotny tutaj nie jest, ale jakby poświeciło około godziny to byłoby dobrze.
12V 7Ah powinien chyba wystarczyć :-)
To jak ? Ktoś wie które jeszcze latarki są zasilane z 12V fabrycznie ?
Venom

Więc zrób tak jak ja kiedyś, zwykły szperacz na żarówkę H3, zestaw HID, całą elektronikę pakujesz do środka latarki, a pod latarkę na zewnątrz przyklejasz akumulator 12V 5Ah
W miarę to jeszcze wygląda, ewentualnie kabel i akumulator w plecaku / torbie.
Powiedz proszę z jakiego regionu jesteś? (chyba ze to tajemnica)

http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... ce82fe39d8

[ Dodano: 25 Wrzesień 2011, 16:09 ]
Ale ja nie wiem czego Ty oczekujesz?

Myślisz że wepchniesz 12V 7Ah akumulator do małego "szperacza" ?

Żaden mały szperacz nie jest zasilany z 12V 7Ah, większość działa z 6V 4,5Ah / 5Ah

Więc się nie da.

Jeśli chcesz godzine to musisz mieć
A) Akumulator ołowiany 12V 7Ah więc JML 2940
B) Bądź mały szperacz z 3S4P 18650 co da ok 8,8Ah / bądź 3S3P będzie wtedy ok 6,6Ah więc ok Godziny powinno być.

Innej możliwości nie ma.

Szperacz 12V
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ce82fe39d8
elektroservice

Małe to to nie musi być, chodzi mi tylko o cenę. No cóż, chyba pozostanie mi polowanie na JML2940.
Pytając o inne latarki zasilane z 12V nie mam na myśli nic małego, tylko raczej tańszego od JML2940.
W ostateczności mogę faktycznie zrobić tak jak polecasz Venom, tzn do środka latarki upakować HID z elektroniką, a akumulator dać na zewnątrz.

P.S. Jestem z Wielkopolski, z okolic Poznania :-)
Tomeqp

A może przejdź się po prostu na bazar i poszukaj? Czasami można spotkać coś takiego jak miał/ma kol. Fluxor. Jakość wykonania beznadziejna, reflektor beznadziejny, ale miejsca w środku ogrom. Fabrycznie są tam albo 12V 7Ah albo 2x 6V 4Ah.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Nadal mam, a reflektor wcale nie jest taki zły.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Tomeqp

Fluxor pisze:Nadal mam, a reflektor wcale nie jest taki zły.
No nie wiem, klony które widziałem u mnie były bardzo złe.
Pozdrawiam
kodi

Post autor: kodi »

Jeśli chcesz dobrze i tanio to weź jednak JML2940. Ja kupiłem kiedyś 2 szt na wyprzedaży za 130 zł, więc można je kupić tanio. A "zupełnie przypadkiem" to jedna z najlepszych baz do budowania swojego światełka.
elektroservice

A więc polowanie na JML2940 rozpoczęte :-)
Z tego co się dowiedziałem to siedzi tam żarówka H4 z trzonkiem H4, czy jest to standartowa żarówka H4 z dwoma włóknami (światła krótkie i długie), czy jakaś jednowłóknowa ale z takim właśnie trzonkiem ?
Akurat tak się składa, że mam palnik xenonowy z trzonkiem H4, ale to jest bixenon z przesłoną i elektromagnetycznie przesuwanym palnikiem, więc nie wiem, czy się nada :roll:
kodi

Post autor: kodi »

Powinien się nadać wręcz koncertowo - z tego co pamiętam, to JML ma ognisko tam, gdzie w dwuwłóknowej H4 jest światło drogowe (niech ktoś mnie poprawi, jeśli się mylę), a większość palników HID na H4 ma żródło światła tam, gdzie normalnie są "krótkie". Poza tym będziesz mógł dorobić sobie przełącznik "flood - throw" :mrgreen:

Jedna uwaga apropos tego JMLa - reflektor jest tłoczony z naprawdę cienkiej blachy aluminiowej, więc bardzo ostrożnie przy jego wyciąganiu.
Venom

Staraj się wyjmować lustro razem z szybą, i najlepiej przyklej ją taśmą do lustra jak już będziesz coś robił, nie zakurzy Ci się lustro a i nie wpadnie tam przypadkiem śrubokręt czy inna pierdółka :)
elektroservice

No właśnie jest dokładnie tak jak napisałeś Kodi :-)
Normalnie palnik jest w położeniu świateł mijania, po podaniu napięcia na cewkę przeskakuje na światła długie, więc będzie można to fajnie wykorzystać :mrgreen:
Mam tylko jeszcze jedno pytanie: czy pozostawić blaszaną osłonkę dookoła palnika, czy ją zdemontować ? Jest ona przykręcana na 3 śrubki i można zdjąć ją bez żadnego problemu, tylko nie wiem czy to ma sens.
Co do Twoich porad Venom to na pewno do nich się zastosuje, bo odkształcenie reflektora z pewnością nie wpłynie dobrze na osiągi :roll:
ODPOWIEDZ