Miło mi poinformować, iż dzięki koledze Pyra oraz Adminom forum światełka w dziale Download pojawił się kalkulator do obliczania rezystorów do opisywanego w tym poście sterownika, oraz wszelkich sterowników opartych o układy AX2002 lub AX2003.
Kalkulator można użytkować przy pomocy dowolnego arkusza kalkulacyjnego potrafiącego odczytać format MS Excel.
Proszę o opinie w sprawie ewentualnych poprawek.
Pozdrawiam i życzę miłego użytkowania
Sebastian
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko
jak już o sterowaniu jasnością... da się zaadaptować jakiś badziewny driver do sterowania przez PWM nie? Pytam czy nie ma jakiś przeciwwskazań do robienia prób, a parę takich mi się pląta po szufladzie.
Panowie mam mały problem z tym driverem.. Jak przyszedł z Chin, to działał normalnie.
Teraz po długim leżakowaniu, zalutowałem mu nowe rezystorki pomiarowe i co?
W diodę idzie kilka mA.. podmiana dławika również nie przynosi efektu.
Umarł mi scalak?
Pozdrawiam
DNF pisze:Dostałem je od mr.elektronika, odcięte z taśmy.
A jednak sprawdź, kilka już razy się naciąłem, że nowe elementy nie były sprawne.
Jeśli możesz to sprawdź spadek napięcia na tym rezystorze podczas pracy.
Spróbuj podmienić kondensator wyjściowy, jego uszkodzenie też może się tak objawiać.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witam. Jak teraz wygląda cena końcowa czyli z wysyłką tego drivera?? Czy można go zasilić z np. zwykłego zasilacza powiedzmy od laptopa?? Czyli okolice 18V-21V. Chciał bym zasilić z niego 3x XPG lub XML. Nadaje się do tego?? Pozdrawiam