Lampki ledowe z Ikea

....nie pasujące gdzie indziej...
andy1965

Post autor: andy1965 »

Witam wszystkich użytkowników forum!!!

Oglądałem kilkanaście sztuk lampki "3", wszystkie były z Rebelem, który powinien być stosunkowo ciepły, a tymczasem moim zdaniem barwa tych lampek jest mocno zróżnicowana i bardzo losowa- począwszy od zimnej białej a skończywszy na ciepłej (zastrzegam, że wszystkie były z tym samym typem diody). Czy to możliwe by chińska produkcja była aż tak niepowtarzalna i nieprzewidywalna?
Poza tym w IKEA te lampki są sprzedawane w częściach i każda część jest osobno zafoliowana- tym samym nie ma możliwości sprawdzenia barwy lampki przed zakupem i można trafić na zimny odcień bieli.
marshal

Post autor: marshal »

jako były pracownik IKEA (studenckie czasy ;) ) mogę Ci powiedzieć że na pewno nie będą robili problemów jak będziesz chciał wymienić towar na inny. A co więcej możesz nawet zwrócić towar (np meble) który był wyjęty z pudełka skręcony ale nie ma oznak użytkowania. Oni wtedy takie sprzęty dają na ekspozycje. A co do wymiany diody to jest ciężko bo wszystko w środku jest sklejone. Jak wyjmiesz soczewkę to trudno jest się dostać do diody. Ja to robiłem przewlekając druciki przez otworki i równomiernie ciągnąc ten biały plastikowy element, ale delikatne ślady ingerencji były widoczne (na szczęście pod soczewką).
Pozdrawiam
andy1965

Post autor: andy1965 »

lzsam pisze:jako były pracownik IKEA (studenckie czasy ;) ) mogę Ci powiedzieć że na pewno nie będą robili problemów jak będziesz chciał wymienić towar na inny. A co więcej możesz nawet zwrócić towar (np meble) który był wyjęty z pudełka skręcony ale nie ma oznak użytkowania. Oni wtedy takie sprzęty dają na ekspozycje.
Pytałem pracownika działu oświetlenie (IKEA Poznań) i stwierdził, że po rozpakowaniu nie ma możliwości oddania/wymiany- ale być może inny pracownik by to przyjął. Trudno jednak kupować kolejne lampki i je oddawać w nadziei, że któraś z kolejnych będzie miała akceptowalną barwę.
marshal

Post autor: marshal »

No ja pisałem akurat o Krakowie, to co nam mówili na szkoleniu. A to nie było tak dawno. Taki offtopic.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Może to też zależy od sklepu bo w Krakowie wszystkie lampki które włączałem z Rebelem lub XP-E były bardzo ciepłe, co do lampek w częściach to dotyczy to tylko tych dużych od podłogi sięgających bo raczej nikt by nie chciał drobnej lampki nieść w 1,5m pudełku reszta lampek jest w zapakowana w opakowania zgrzewane lub mniejsze kartony.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
ODPOWIEDZ