Witam
Potrzebuję rady w sprawie doboru diod, do oświetlenia mam sufit (jako dodatkowe światło, nie główne), jest 36 punktów na których mogę zainstalować diody, odległość od punktu do sufitu około 30cm, cały sufit ma 8,5x8,3m, mam już 2 szt. zasilaczy 48V@1,05A które chciałbym wykorzystać. Jakie diody kupić, jak je podłączyć. Doradzicie mi ? Zależy mi na jak najbardziej rozproszonym świetle.
Oświetlenie sufitu
może takie?
cree mx3 i mx6
cree mx3 i mx6
To może XP-E HEW , lub XP-G.
Masz zasilacze prądowe, czy napięciowe?
Masz zasilacze prądowe, czy napięciowe?
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
Zasilacze są prądowe, chcę je wykorzystać. Chyba że nie da się tego zrobić w łatwy sposób to będę musiał kupić inne odpowiednie. Gdybym połączył 6 ledów szeregowo a potem 3 takie szeregi równolegle to w przypadku xp-e hew to mogło by zdać egzamin. Tylko jak się zabezpieczyć w przypadku uszkodzenia jednego szeregu, wtedy dwa pozostałe dostaną większy prąd i też padną.
Ledy w sumie nie muszą być dobre/drogie, pomieszczenie będzie oświetlone xm-l świecącymi pionowo w dół, wysokość 4m, boję się że sufit bez dodatkowego oświetlenia będzie bardzo "ciemny"
Ledy w sumie nie muszą być dobre/drogie, pomieszczenie będzie oświetlone xm-l świecącymi pionowo w dół, wysokość 4m, boję się że sufit bez dodatkowego oświetlenia będzie bardzo "ciemny"
może bezpiecznikami polimerowymi?seba_x pisze:Tylko jak się zabezpieczyć w przypadku uszkodzenia jednego szeregu, wtedy dwa pozostałe dostaną większy prąd i też padną.